Skocz do zawartości


Zdjęcie

Jak Przyrządzić Szpinak?


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 Kaliope

Kaliope

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 697 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Nowy Tomyśl
  • Zainteresowania:kultura, sztuka, psychologia, literatura piękna, muzyka, poezja, kulinaria, pastele

Napisano 08.04.2008 - 13:14

Obiecałam Mężowi, że zrobię na obiad szpinak. Sama jadłam go w zyciu może ze 2 razy, bo po prostu mi nie smakuje. Mąż jednak bardzo lubi i próbuje mnie przekonać, że to dla zdrowia więc chcę zrobić na obiadek ale zupełnie nie mam pojęcia jak? Jak się go przyrządza, jakich przypraw dodać.. wiem, że czosnek i śmietanę.. Byłabym bardzo wdzięczna za rady, krok po kroku. I jaki szpinak najlepiej kupić? Bo w sklepie są takie mrożonki z sosem śmietanowym albo bez niczego. Pomóżcie młodej żonie :smile: dzięki!
"Bo nie jest światło, by pod korcem stało,
Ani sól ziemi do przypraw kuchennych,
Bo piękno na to jest, by zachwycało,
Do pracy - praca, by się zmartwychwstało"

r e k l a m a

#2 Kasiulek

Kasiulek

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 771 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Elbląg- Olsztyn :)

Napisano 08.04.2008 - 13:58

Tu są stronki z pomysłami na dania ze szpinakiem. Może któreś z nich wyda Cię się interesujące.
Przepis1 Przepis2 Przepis3 Przepis4 Przepis5 Przepis6 P7 P8 P9 P10 P11 P12 P13 P14 P15 P16 P17 P18 P19
Pozdrawiam!!

#3 Christina

Christina

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 309 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Warszawa

Napisano 08.04.2008 - 14:03

Jeśli chodzi o szpinak, to dodam od siebie coś...
- Gałka muszkatołowa jest nieodzowną przyprawą do szpinaku
- Do szpinaku pasuje też doskonale - czosnek (już pisała o tym Klamerka)
- Dodanie masła lub śmietany także bardzo wzbogaca jego smak i powoduje, że jego konsystencja staje się bardzo delikatna, a nawet - aksamitna


Możesz też zajrzeć tu: http://kuchnia.o2.pl...t.php?id_p=2244

i tu: http://www.kafeteria...t.php?id_p=8573

tutaj też: http://www.gotowanie...rzepis7512.html

http://gotowanie.one...ka_przepis.html

http://www.winiary.p...p;recipeID=3154

Mnóstwo przepisów na szpinak znajdziesz tu:
http://www.serwisy.n...01_komplet.html


Jest wiele sposobów przyrządzenia szpinaku - wybierz przepis, który mógłby najbardziej zasmakować Tobie i Twojemu mężowi.

Życzę smacznego
Życie jest jak kuchnia - żeby coś zrobić, często trzeba pobrudzić ręce.

#4 Kaliope

Kaliope

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 697 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Nowy Tomyśl
  • Zainteresowania:kultura, sztuka, psychologia, literatura piękna, muzyka, poezja, kulinaria, pastele

Napisano 08.04.2008 - 18:47

Bardzo Wam dziękuję za odpowiedź. Na pewno skorzystam! Pozdrawiam :smile:
"Bo nie jest światło, by pod korcem stało,
Ani sól ziemi do przypraw kuchennych,
Bo piękno na to jest, by zachwycało,
Do pracy - praca, by się zmartwychwstało"

#5 dzika

dzika

    Stały bywalec

  • Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPip
  • 56 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Warszawa
  • Zainteresowania:tworzyć i eksperymentować - artystycznie i kulinarnie!

Napisano 03.02.2009 - 19:46

Jeśli mrożony (wg mnie najlepszy hortexu), to rozmrażam na patelni i jak się rozmrozi i trochę odparuje, to solisz, pieprzysz, wciskasz czosnek, sporo świeżo startej gałki muszkatołowej (nie używaj startej z torebki, no chyba, że nie masz wyjścia, bo bez porównania), i śmietana, moja siostra dodaje zamiast śmietany serek bieluch. Mieszasz, żeby się wszystko połączyło i śmietana zagotowała, czy podgrzała i gotowe!!!! Ja szpinak uwielbiam w wersji obiadowej - ziemniaki puree, szpinak i jajo sadzone!!!!! To nasze ukochane rodzinne danie. Można z makaronem (kokardki np.) - czasem zapiekam gotowe z serem w piekarniku parę chwil. No i można nafaszerować ugotowane wcześniej ziemniaki i położyć ser, i na chwilę do piekarnika albo mikrofali. Jeśli używasz szpinaku świeżego, to pamiętaj, że musisz kupić sporo - nawet z kilogram, bo bardzo traci na objętości, a potem trzeba zużyć hektolitry wody do umycia - ja zwykle nalewam wody do wanny - serio!!! Jak jest już naprawdę dobrze umyty, czyli po 15tym płukaniu nie ma już piachu, to wrzucasz do gotującej się wody i blanszujesz dosłownie parę chwil - wyciągasz na sitko, czy durszlak, odcedzasz, jak odrobinę wystygnie to wyciskasz z wody - siekasz (jak drobno to zależy od Ciebie) i na patelnię i jak wyżej dalej. Smacznego!
:-)

#6 aida

aida

    Stały bywalec

  • Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPip
  • 85 postów

Napisano 03.02.2009 - 21:43

Ja osobiście preferują Bonduelle i to najlepiej w "brykietach" szybko się rozmrażają. Bardzo dobrym dodatkiej jest starty ser pleśniowy dodaje smaczku. Nie zwróciłam uwagi czy dziewczyny podrzucuły Ci pomysł na naleśniki z białym serem i szpinakiem jak dla kogoś takiego jak Ty co dopiero rozpoczyna przygodę ze szpinakiem to zdecydowanie polecam do tego sos czosnkowy. Można je przygotować wcześniej a potem zapiec w naczyniu żaroodpornym.





Similar Topics Collapse

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych


Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox Otwórz w nowym oknie

@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) pogoda też taka sobie
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) zachęca tylko do spania
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) ale weekend był piękny
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) słońce grzało, a grzało - super pogoda na spacery :)
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) pozdrawiam i miłego dnia życzę :)
@  Peerph : (31 marzec 2014 - 18:53) Gdzie najlepiej sie kierowac na studia gastronomiczne w stolicy i okolicy ?
@  AnnaK : (01 kwiecień 2014 - 12:19) Podałam Ci SGGW w W-wie. Z Google nie chcesz skorzystać, więc zatrudnij się w restauracji z dobrą kuchnią i w myśl zasady praktyka czyni mistrza ucz się zawodu w ten sposób.
@  Peerph : (01 kwiecień 2014 - 21:11) Dziekuje, ale odpisalem Ci tez godnie. Przeciez na cala stolice nie moze byc tylko jedna uczelnia godna polecenia. Mi nie chodzi glownie o umiejetnosci, a raczej o to, co lepiej bedzie dla przyszlego pracodawcy, bo, ze by dobrze gotowac nie trzeba sie az tak trudzic, jak sie ma jakies juz umiejetnosci.
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:55) Witajcie :)
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) Jak tam u Was przygotowania do Świąt??
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) ja już "prawie" wszystko posprzątałam ;)
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) teraz przygotowuję sobie listę świątecznych potraw
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) potem zakupy
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:57) a jutro zawijam rękawy i wchodzę do kuchni.... pffffff ;)
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:41) Witaj! Niestety mam już jutro gości, juz dziś muszę zabrac się do gotowania, lasagne z karczochami.... ale w sobotę chcę zabrać się za Twoje Coasto, Dorotko, warstwowe z toffi, więc kombinuje nad tym toffi...
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:41) (nie jestem w stanie kupić mleko skondensowane, też chrzanu nie ma!!!)
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:42) Pozdrawiam wszystkich serdecznie i życzę Radosnego Alleluja!
@  Dorota : (22 kwiecień 2014 - 15:35) Witam :)
@  Dorota : (22 kwiecień 2014 - 15:36) oj oj z tym mlekiem to czasami tak jest jak potrzeba to akurat go nie ma, ale w supermarketach zawsze jest :)
@  AngelaAniela : (23 kwiecień 2014 - 14:42) Niestety, we Włoszech nie ma! Ale udalo mi się samej uzyskac substytut toffi... dziękuję jeszcze raz za przepis i serdecznie pozdrawiam ;-)