Extra Przepisy
Biała Masa Cukrowa Do Pokrycia Tortu
Rozpoczęty przez Dorotaxx, 17.04.2008 14:08
346 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 04.12.2010 - 00:16
Kinia, mi się samochodzik bardzo podoba
bardzo fajny kolorek
może dlatego, że jestem dziewczyną to ten róż przypadł mi do gustu
a samochodzik piekłaś w specjalnej formie?
#332 Gość_karolajw_*
Napisano 10.12.2010 - 18:54
Użytkownik Dorotaxx dnia 24.07.2009 - 08:43 napisał
1/2 litra mleka
cukier waniliowy
3/4 szklanki cukru
5 żółtek
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
kostka masła
3 łyżki kakao
z mleka, cukru, cukru waniliowego ,żółtek ,maki pszennej i ziemniaczanej gotujemy budyn
po ostudzeniu miksujemy masło , dodajemy po łyżce budyniu i wsypujemy kakao
przepis jest z tego ciacha http://www.wielkieza...zepis31223.html
najlepsza masa czekoladowa jaka w zyciu jadlam
Po razpierwszy robiłam coś takiego i muszę powiedzieć że to jest REWELACYJNE!
Jutro zabieram się za masę cukrową.
Będzie to moja druga (dzisiejsza była nieudana niestety) ale jestem pełna nadziei
Napisano 03.02.2011 - 23:33
witam bardzo proszę o pomoc potrzebuje przed nałożeniem masy cukrowe wyrównać tort i żeby mi nie prześwitywało bo mam czekoladowy tort bardzo dziękuję
Napisano 04.02.2011 - 14:14
ale nie rozumiem o co prosisz, musisz wyrownac tort no i ??? zeby nie przeswietywalo walkuj troszke grubiej mase a jak rownasz to nakladasz mase na boki i wierzch gladzisz szerokim nozem,mozesz go tez moczyc w goracej wodzie,cieplym bedzie latwiej i hyc do lodowki,jak sie schlodzi i bedzie zwarty to powtarzasz czynnosc , najlatwiej to robic na obrotowym talerzu
Napisano 04.02.2011 - 23:25
dziękuje bardzo za inf mam jeszcze jedna prośbę za pomocą czego przymocowujecie ozdoby do masy cukrowej
Napisano 17.02.2011 - 15:35
Witam wszystkie panie:)
natknełam się ostatnio na to forum i mam nadzieję że pomożecie mi w poszukiwaniu tego cuda:
wiecie gdzie mogę kupic taką foremkę?
natknełam się ostatnio na to forum i mam nadzieję że pomożecie mi w poszukiwaniu tego cuda:
wiecie gdzie mogę kupic taką foremkę?
Napisano 14.03.2011 - 00:33
doris5164 znalazłam w necie to "cudo" ale niestety cena jest dość zaporowa, przynajmniej jak dla mnie :/ a poza tym znalazłam to w sklepie internetowym, ale angielskim
Napisano 04.04.2011 - 11:24
Witam,
Na początek chciałam bardzo podziękować Dorotce za zamieszczony przepis na masę cukrową i jej porady. Przeczytałam wszystkie posty i oto co mi dzięki temu wyszło.
Kiedyś już próbowałam swoich sił z tą masą, ale według innego przepisu, niestety była to droga przez mękę. Tym razem było idealnie- szybko i sprawnie, nic się nie rwało, nie kruszyło, po prostu super.
pozdrawiam
Na początek chciałam bardzo podziękować Dorotce za zamieszczony przepis na masę cukrową i jej porady. Przeczytałam wszystkie posty i oto co mi dzięki temu wyszło.
Kiedyś już próbowałam swoich sił z tą masą, ale według innego przepisu, niestety była to droga przez mękę. Tym razem było idealnie- szybko i sprawnie, nic się nie rwało, nie kruszyło, po prostu super.
pozdrawiam
Napisano 31.07.2011 - 00:42
Hej dziewczyny! Mam prośbę: czy któraś z was ma przepis na masę do zdobienia tortów, taką z której robi się np róże, ona chyba maślana jest, ale nie jestem pewna. Jeśli któraś miałaby fajny i wypróbowany przepis i zechciałaby się nim podzielić to byłabym wdzięczna
Napisano 26.01.2012 - 14:45
Dziewczyny czy kisiel truskawkowy zabarwi mi mase na czerwono???pilnie potrzebuje czerwonego barwnika...a nie mam :/
Napisano 26.01.2012 - 15:02
Za bardzo się nie znam
, ale można spróbować, może kisiel wiśniowy będzie lepszy...
Zapraszamy do zapoznania się z naszymi przepisami w extra formie na extra.smaczny.pl
Dlaczego warto? Masz więcej przepisów (ponad 4110). Masz dodatkowe informacje o przepisach (m.in. liczbę kalorii, liczbę porcji, trudność i czas wykonania) oraz dużo ciekawych i sprawdzonych porad (ponad 1280). Możesz dodawać swoje przepisy tworząc swoją Internetową Książkę Kucharską. Oglądasz całą stronę (i nasze forum) bez reklam! I wiele więcej...
Sprawdź teraz extra.smaczny.pl...
Dlaczego warto? Masz więcej przepisów (ponad 4110). Masz dodatkowe informacje o przepisach (m.in. liczbę kalorii, liczbę porcji, trudność i czas wykonania) oraz dużo ciekawych i sprawdzonych porad (ponad 1280). Możesz dodawać swoje przepisy tworząc swoją Internetową Książkę Kucharską. Oglądasz całą stronę (i nasze forum) bez reklam! I wiele więcej...
Sprawdź teraz extra.smaczny.pl...
Napisano 17.03.2012 - 09:57
Mam takie pytanie. Wczoraj robiłam masę cukrowawłasnie z tego przepisu i nie wiem co zrobiłam źle ze masa strasznie mi pękała nie dała się rozwałkować. Na początku była za sucha to dałam troszkę planty jak bylo napisane a jak była za lepka to cukru podsypywałam i wyrabiałam ale pomimo to nie wyszła mi nie wiem może troszke za krótko ja wyrabiałam. Proszę o pomoc lub mała podpowiedź.