Skocz do zawartości


Zdjęcie
- - - - -

Chińszczyzna


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 kondi

kondi

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 102 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Jutlandia
  • Zainteresowania:cukiernik

Napisano 26.06.2008 - 23:11

Chińszczyzna



Składniki

• 30-40 dag mięsa (pierś z kurczaka ,indyk lub wołowina )

• ok 1 marchew

• 1 papryka

• 1 por

• 1 cebula

• kiełki dowolne

• grzyby mun(niekoniecznie)

• można dodać dowolne warzywa takie jak: brokuły,kukurydza(kolby),

fasolka szparagowa ,lub kiełki bambusa

• sos sojowy - dowolny (może być grzybowy)


• 2 główki czosnku

• chili do smaku (lub mango pikantne -łyżeczkę )

• 3 łyżki oleju(winogronowy lub słonecznikowy)

• pół łyżeczki imbiru
jak nie mam czasu na przygotowanie świeżych warzyw zastępuje je mieszanka chińską mrożoną

Etapy przygotowania

1. Mięso kroimy w paski ,mieszamy z 5 łyżkami sosu sojowego i rozdrobnionym czosnkiem ,chilli lub mango ,odstawiamy do lodówki na ok 1/2 h

2. Warzywa kroimy w paski .Wok rozgrzewamy (lub głęboka patelnia lub garnek ).
Wlewamy olej smażymy szybko mięsko ,dodajemy warzywa ,pół szklanki wody z rosołkiem
i przykrywamy pokrywą i na najmniejszym ogniu smażymy 10 min

3. Podajemy z ryżem ...Polecam ryż jaśminowy .smacznego!
chinszczyzna.jpg

r e k l a m a

#2 Christina

Christina

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 309 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Warszawa

Napisano 27.06.2008 - 09:04

Mam pewne wątpliwości... czy wołowina, po takim krótkim smażeniu, wystarczająćo zmięknie? :D Marynowanie wołowiny w sosie sojowym, przez zaledwie pół godziny, to raczej zbyt krótko, by dobrze skruszała i żeby wystarczyło jej duszenie 10 min... Robiłam już chińszczyznę wiele razy, na różne sposoby i z tego co wiem, wieprzowina jest lepsza od wołowiny - do chińskich potraw.
Życie jest jak kuchnia - żeby coś zrobić, często trzeba pobrudzić ręce.

#3 kondi

kondi

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 102 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Jutlandia
  • Zainteresowania:cukiernik

Napisano 27.06.2008 - 19:30

Wybiera się wołowinę chudą ,wycina żyły i tłuszcz i kroi w szerokie paski , może najpierw spróbuj zrobić z kurczakiem ,
Ważne też by Wok czy garnek z olejem był dobrze nagrzany .

ja nigdy nie miałam z wołowiną problemu , wołowina nie potrzebuje długiej obróbki ,
dłużej piecze się wieprzowinę to właśnie wołowinę przygotowuje się w wysokiej temperaturze i szybko
potem odstawia się mięso by samo doszło .
Wołowinę czym dłużej się ją piecze tym twardsza i sucha
Ja robię wołowinę jak Duńczycy ,a jest tu bardzo popularna .

tu jest przepis na wołowinę jak ja robię :
http://www.smaczny.p...?showtopic=6705
pozdrawiam :D ;)

#4 Christina

Christina

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 309 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Warszawa

Napisano 01.07.2008 - 14:20

Robiłam już chińszczyznę z kurczakiem, indykiem i wieprzowiną (pisałam powyżej, że robiłam wiele razy ;) )

Wybiera się wołowinę chudą ,wycina żyły i tłuszcz i kroi w szerokie paski , może najpierw spróbuj zrobić z kurczakiem ,
Ważne też by Wok czy garnek z olejem był dobrze nagrzany .


ja nigdy nie miałam z wołowiną problemu , wołowina nie potrzebuje długiej obróbki ,
dłużej piecze się wieprzowinę to właśnie wołowinę przygotowuje się w wysokiej temperaturze i szybko
potem odstawia się mięso by samo doszło .

To fakt, nie próbowałam chińszczyzny z wołowiną - tzn. nie jadłam, ani nie robiłam.

Jednak wieprzowina zawsze wychodziła pyszna w chińszczyźnie.

Wołowinę czym dłużej się ją piecze tym twardsza i sucha


Ja robię wołowinę jak Duńczycy ,a jest tu bardzo popularna .

tu jest przepis na wołowinę jak ja robię :
http://www.smaczny.p...?showtopic=6705
pozdrawiam :P :P

Dzięki za ciekawy przepis - możliwe, że kiedyś go wypróbuję, jeśli uda mi się kupić ładną i niedrogą wołowinę. Niestety, w moim mieście jest bardzo droga - cena jest prawie identyczna zarówno na bazarach, w sklepach osiedlowych i supermarketach. Trochę mnie to dziwi, bo w innym regionie wołowinę można kupić nawet o 7-10 zł taniej (cena za 1 kg).


Kiedyś robiłam pieczeń wołową w czerwonym winie - była przepyszna - zarówno na ciepło, jak i na zimno :) - Była krucha i soczysta - dosłownie niebo w gębie...

Wiele razy marynowałam wołowinę w musztardzie i czosnku - to na zrazy - w tej marynacie szybko kruszeje i szybko się ją przyrządza. Jednak ta marynata nie bardzo mi się podoba do pieczeni... :D

Wracając do chińszczyzny - robiłam ją na przeróżne sposoby - pikantną, słodko-kwaśną, słodko-pikantną.

Własciwie rzadko trzymałam się oryginalnych przepisów, bo czasem brakowało mi niektórych składników.

Np. do chińszczyzny słodko-pikantnej dodawałam kilka łyżek dżemu brzoskwiniowego lub ananasowego i trochę syropu ananasowo-kokosowego... Otrzymywałam niesamowicie ciekawy i pyszny efekt smakowy :) - ale może już dosyć, bo chyba za bardzo się rozpisałam :D
Życie jest jak kuchnia - żeby coś zrobić, często trzeba pobrudzić ręce.

#5 kondi

kondi

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 102 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Jutlandia
  • Zainteresowania:cukiernik

Napisano 01.07.2008 - 17:47

duzo zależy od mięsa , należy wybierać różowe mięso ,jak ma żółty tłuszcz to znaczy że może być mięso twarde (ze zwierząt starszych) ja też eksperymentuje z chińszczyzną jak kupię jakieś nowe przyprawy to próbuje co z tego wyjdzie ,ale ostatnio zasmakowałam się w kuchni tajskiej ,bardzo mi smakuje , chciałabym nauczyć się gotować dania z tej kuchni . polecam ,




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych


Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox Otwórz w nowym oknie

@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) wyspani po ostatniej zmianie czasu??
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) bo ja nie
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) brakuje mi tej godzinki... albo i więcej ;)
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) pogoda też taka sobie
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) zachęca tylko do spania
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) ale weekend był piękny
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) słońce grzało, a grzało - super pogoda na spacery :)
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) pozdrawiam i miłego dnia życzę :)
@  Peerph : (31 marzec 2014 - 18:53) Gdzie najlepiej sie kierowac na studia gastronomiczne w stolicy i okolicy ?
@  AnnaK : (01 kwiecień 2014 - 12:19) Podałam Ci SGGW w W-wie. Z Google nie chcesz skorzystać, więc zatrudnij się w restauracji z dobrą kuchnią i w myśl zasady praktyka czyni mistrza ucz się zawodu w ten sposób.
@  Peerph : (01 kwiecień 2014 - 21:11) Dziekuje, ale odpisalem Ci tez godnie. Przeciez na cala stolice nie moze byc tylko jedna uczelnia godna polecenia. Mi nie chodzi glownie o umiejetnosci, a raczej o to, co lepiej bedzie dla przyszlego pracodawcy, bo, ze by dobrze gotowac nie trzeba sie az tak trudzic, jak sie ma jakies juz umiejetnosci.
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:55) Witajcie :)
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) Jak tam u Was przygotowania do Świąt??
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) ja już "prawie" wszystko posprzątałam ;)
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) teraz przygotowuję sobie listę świątecznych potraw
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) potem zakupy
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:57) a jutro zawijam rękawy i wchodzę do kuchni.... pffffff ;)
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:41) Witaj! Niestety mam już jutro gości, juz dziś muszę zabrac się do gotowania, lasagne z karczochami.... ale w sobotę chcę zabrać się za Twoje Coasto, Dorotko, warstwowe z toffi, więc kombinuje nad tym toffi...
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:41) (nie jestem w stanie kupić mleko skondensowane, też chrzanu nie ma!!!)
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:42) Pozdrawiam wszystkich serdecznie i życzę Radosnego Alleluja!