Skocz do zawartości


- - - - -

Przepis Na Ser żółty


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 Gość_szympat_*

Gość_szympat_*
  • Goście

Napisano 19.08.2008 - 17:35

Witam!
Przedstawiam przepis na ser żółty domowej roboty Dołączona grafika
Ostatnio zgubiłem swój stary przepis i przekopałem pół internetu w poszukiwaniu takiego i nigdzie nic... Mało tego czytałem wiele postów typu: "nie da się zrobić", padało wiele mądrych słów typu "podpuszczka" itp.
Może nie jest to szwajcar ale gwarantuję pysznyyy efekt.
Założenie pierwsze to ser swojski (nie robiłem ze sklepowego)

1.5 kg sera białego
1.5 l mleka
2 jajka (całe ale bez skorupek)
1 łyżka soli
1 łyżka octu (to jest to czego brakuje innym przepisom)
1 łyżka sody oczyszczonej
0.5 kg margaryny (kupcie inną niż Kasia - ponieważ pachnie "waniliowo")
kminek (jeśli ktoś lubi)

Do dzieła:
Zagotować mleko, wkruszyć do niego cały ser i jeszcze chwilę pogotować. Ser zrobi się gumiasty - warto wtedy rozgniatać grudki. Po przegotowaniu przelać całą "maź" na tetrową pieluchę albo na jakieś gęste sito (pielucha lepsza), mieszać żeby odcedzić jak najwięcej płynu.
Teraz wrzucić do robota kuchennego (np.Kasia) margarynę dodać sól, jajka, i ocet. Zmalaksować na maxa Dołączona grafika Pamiętajmy, że im gładsza będzie masa a składniki wymieszane - tym lepszy ser.
Teraz do zmalaksowanej margaryny dorzucić cały odciśnięty ser, można dodać kminku i znowu na maxa zmalaksować Dołączona grafika (zróbcie to naprawdę dobrze). Teraz przerzucić całą masę do garnka i podgrzać (można zagotować - jeśli to dobry termin dla masy) wsypać łyżkę sody i energisznie mieszać dobrych parę sekund. Cały ser stanie się jak Bakuś dla dzieci - puszysty. Przelać ser do poprzecinanych butelek po wodzie mineralnej. Dość szybko zastyga i niestety klei się do łyżki ale nic to! po godzinie stygnięcia nadaje się do krojenia a na następny dzień - trzymany w lodówce jest EXTRA!!!!

#2 1bubcia36

1bubcia36

    Stały bywalec

  • Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPip
  • 31 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Bygoszcz

Napisano 27.07.2009 - 00:47

a czy to nie jest ser smażony?bo ja to znam pod taka nazwą,ale nie powiem ze nie brzmi kusząco.pozdrawiam

#3 k@sia

k@sia

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 137 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:podlaskie
  • Zainteresowania:film, muzyka, kwiatki i inne roślinki, różne formy rękodzieła, no i oczywiście gotowanie ;P

Napisano 07.01.2010 - 18:28

Ja tez robię żółty ser w podobny sposób (troszkę inne proporcje składników) i nie powiem, różni się od tych kupionych w sklepie, ale naprawdę jest pyszny, więc polecam, spróbujcie zrobić :mrgreen:
Pozdrawiam, Katarzyna Dołączona grafika

#4 szyszka

szyszka

    Nowy forumowicz

  • Smakowicze
  • Pip
  • 22 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:okolice Oświęcimia

Napisano 22.05.2010 - 15:56

Oj były czasy,że robiłam taki serek.Teraz nie zabardzo moge gdyż ciężko kupić mleko i ser wiejski.Ale to fakt jest pyszny,musze poszukać na targu kobiet ze swojszczyzną i do dzieła.Dziękuje za przypomnienie.

#5 znudzona

znudzona

    Nowy forumowicz

  • Smakowicze
  • Pip
  • 4 postów

Napisano 08.10.2010 - 18:45

Witam , mam pytanie czy ze sklepowego twarogu nie wyjdzie ???? mam ochotę zrobić ten ser ale troche się boje z kupnego ;) :wink:

#6 Dany

Dany

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 101 postów

Napisano 12.10.2010 - 14:59

A która z Pań lub Pan, mogłby mnie oświecić - do jakiego sera jest ten na który przepis dajecie - w smaku? Do jakiego znanego sera można by go porównać? Bo jak przeczytałem składniki to nic nie przyszło mi do głowy :/

#7 Imbir

Imbir

    Nowy forumowicz

  • Smakowicze
  • Pip
  • 5 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 21.10.2010 - 09:32

Dany mi to przypomina w smaku kminkowy, łotewski ser. To Ci jednak za wiele pewnie nie powie :). Jeśli masz dostęp do wiejskiego sera to polecam jednak spróbować zrobić i samemu się przekonać. Moim zdaniem jest pyszny!





Similar Topics Collapse

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych


Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox Otwórz w nowym oknie

@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) pogoda też taka sobie
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) zachęca tylko do spania
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) ale weekend był piękny
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) słońce grzało, a grzało - super pogoda na spacery :)
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) pozdrawiam i miłego dnia życzę :)
@  Peerph : (31 marzec 2014 - 18:53) Gdzie najlepiej sie kierowac na studia gastronomiczne w stolicy i okolicy ?
@  AnnaK : (01 kwiecień 2014 - 12:19) Podałam Ci SGGW w W-wie. Z Google nie chcesz skorzystać, więc zatrudnij się w restauracji z dobrą kuchnią i w myśl zasady praktyka czyni mistrza ucz się zawodu w ten sposób.
@  Peerph : (01 kwiecień 2014 - 21:11) Dziekuje, ale odpisalem Ci tez godnie. Przeciez na cala stolice nie moze byc tylko jedna uczelnia godna polecenia. Mi nie chodzi glownie o umiejetnosci, a raczej o to, co lepiej bedzie dla przyszlego pracodawcy, bo, ze by dobrze gotowac nie trzeba sie az tak trudzic, jak sie ma jakies juz umiejetnosci.
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:55) Witajcie :)
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) Jak tam u Was przygotowania do Świąt??
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) ja już "prawie" wszystko posprzątałam ;)
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) teraz przygotowuję sobie listę świątecznych potraw
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) potem zakupy
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:57) a jutro zawijam rękawy i wchodzę do kuchni.... pffffff ;)
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:41) Witaj! Niestety mam już jutro gości, juz dziś muszę zabrac się do gotowania, lasagne z karczochami.... ale w sobotę chcę zabrać się za Twoje Coasto, Dorotko, warstwowe z toffi, więc kombinuje nad tym toffi...
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:41) (nie jestem w stanie kupić mleko skondensowane, też chrzanu nie ma!!!)
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:42) Pozdrawiam wszystkich serdecznie i życzę Radosnego Alleluja!
@  Dorota : (22 kwiecień 2014 - 15:35) Witam :)
@  Dorota : (22 kwiecień 2014 - 15:36) oj oj z tym mlekiem to czasami tak jest jak potrzeba to akurat go nie ma, ale w supermarketach zawsze jest :)
@  AngelaAniela : (23 kwiecień 2014 - 14:42) Niestety, we Włoszech nie ma! Ale udalo mi się samej uzyskac substytut toffi... dziękuję jeszcze raz za przepis i serdecznie pozdrawiam ;-)