Skocz do zawartości


- - - - -

Przepis Na Ser żółty


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 Gość_szympat_*

Gość_szympat_*
  • Goście

Napisano 19.08.2008 - 17:35

Witam!
Przedstawiam przepis na ser żółty domowej roboty Dołączona grafika
Ostatnio zgubiłem swój stary przepis i przekopałem pół internetu w poszukiwaniu takiego i nigdzie nic... Mało tego czytałem wiele postów typu: "nie da się zrobić", padało wiele mądrych słów typu "podpuszczka" itp.
Może nie jest to szwajcar ale gwarantuję pysznyyy efekt.
Założenie pierwsze to ser swojski (nie robiłem ze sklepowego)

1.5 kg sera białego
1.5 l mleka
2 jajka (całe ale bez skorupek)
1 łyżka soli
1 łyżka octu (to jest to czego brakuje innym przepisom)
1 łyżka sody oczyszczonej
0.5 kg margaryny (kupcie inną niż Kasia - ponieważ pachnie "waniliowo")
kminek (jeśli ktoś lubi)

Do dzieła:
Zagotować mleko, wkruszyć do niego cały ser i jeszcze chwilę pogotować. Ser zrobi się gumiasty - warto wtedy rozgniatać grudki. Po przegotowaniu przelać całą "maź" na tetrową pieluchę albo na jakieś gęste sito (pielucha lepsza), mieszać żeby odcedzić jak najwięcej płynu.
Teraz wrzucić do robota kuchennego (np.Kasia) margarynę dodać sól, jajka, i ocet. Zmalaksować na maxa Dołączona grafika Pamiętajmy, że im gładsza będzie masa a składniki wymieszane - tym lepszy ser.
Teraz do zmalaksowanej margaryny dorzucić cały odciśnięty ser, można dodać kminku i znowu na maxa zmalaksować Dołączona grafika (zróbcie to naprawdę dobrze). Teraz przerzucić całą masę do garnka i podgrzać (można zagotować - jeśli to dobry termin dla masy) wsypać łyżkę sody i energisznie mieszać dobrych parę sekund. Cały ser stanie się jak Bakuś dla dzieci - puszysty. Przelać ser do poprzecinanych butelek po wodzie mineralnej. Dość szybko zastyga i niestety klei się do łyżki ale nic to! po godzinie stygnięcia nadaje się do krojenia a na następny dzień - trzymany w lodówce jest EXTRA!!!!

r e k l a m a

#2 1bubcia36

1bubcia36

    Nowy forumowicz

  • Smakowicze
  • Pip
  • 28 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Bygoszcz

Napisano 27.07.2009 - 00:47

a czy to nie jest ser smażony?bo ja to znam pod taka nazwą,ale nie powiem ze nie brzmi kusząco.pozdrawiam

#3 k@sia

k@sia

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 126 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:podlaskie
  • Zainteresowania:film, muzyka, kwiatki i inne roślinki, różne formy rękodzieła, no i oczywiście gotowanie ;P

Napisano 07.01.2010 - 18:28

Ja tez robię żółty ser w podobny sposób (troszkę inne proporcje składników) i nie powiem, różni się od tych kupionych w sklepie, ale naprawdę jest pyszny, więc polecam, spróbujcie zrobić :mrgreen:
Pozdrawiam, Katarzyna Dołączona grafika

#4 szyszka

szyszka

    Nowy forumowicz

  • Smakowicze
  • Pip
  • 20 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:okolice Oświęcimia

Napisano 22.05.2010 - 15:56

Oj były czasy,że robiłam taki serek.Teraz nie zabardzo moge gdyż ciężko kupić mleko i ser wiejski.Ale to fakt jest pyszny,musze poszukać na targu kobiet ze swojszczyzną i do dzieła.Dziękuje za przypomnienie.

#5 znudzona

znudzona

    Nowy forumowicz

  • Smakowicze
  • Pip
  • 4 postów

Napisano 08.10.2010 - 18:45

Witam , mam pytanie czy ze sklepowego twarogu nie wyjdzie ???? mam ochotę zrobić ten ser ale troche się boje z kupnego ;) :wink:

#6 Dany

Dany

    Stały bywalec

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPip
  • 95 postów

Napisano 12.10.2010 - 14:59

A która z Pań lub Pan, mogłby mnie oświecić - do jakiego sera jest ten na który przepis dajecie - w smaku? Do jakiego znanego sera można by go porównać? Bo jak przeczytałem składniki to nic nie przyszło mi do głowy :/

#7 Imbir

Imbir

    Nowy forumowicz

  • Smakowicze
  • Pip
  • 5 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 21.10.2010 - 09:32

Dany mi to przypomina w smaku kminkowy, łotewski ser. To Ci jednak za wiele pewnie nie powie :). Jeśli masz dostęp do wiejskiego sera to polecam jednak spróbować zrobić i samemu się przekonać. Moim zdaniem jest pyszny!





Similar Topics Collapse

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych


Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox Otwórz w nowym oknie

@  Dorota : (07 lipiec 2014 - 22:19) rano już o 8,00 jest 23 st.
@  Dorota : (07 lipiec 2014 - 22:20) potem coraz więcej i tak rośnie.... ponad 30 st
@  Dorota : (07 lipiec 2014 - 22:20) też musimy podlewać...
@  Dorota : (07 lipiec 2014 - 22:20) ale zapowiadają znowu burze...
@  Dorota : (07 lipiec 2014 - 22:22) a ja ich nie chce i ich nie lubię :dry: :-|
@  AnnaK : (10 lipiec 2014 - 20:53) U nas też gorąco. Powyżej 30st.
@  Dorota : (17 lipiec 2014 - 22:27) u nas teraz też upały :)
@  Dorota : (17 lipiec 2014 - 22:27) prawdziwie wakacyjna pogoda :)
@  Dorota : (20 lipiec 2014 - 00:20) u nas upałów ciąg dalszy :)
@  Dorota : (25 lipiec 2014 - 23:43) Witam wieczorową porą :)
@  Dorota : (25 lipiec 2014 - 23:43) ale szybko ten czas leci.... już prawie połowa wakacji za nami...
@  tritek : (29 lipiec 2014 - 19:21) http://imgur.com/dGPG4fg - ktos ma pomysł co to jest? :>
@  Kejt : (06 wrzesień 2014 - 12:05) to na dole to jagodzianka, obok to jakies ciasteczko tak samo te bielsze, takie delikatne ciastka robione w odlewanej formie. No i na górze to suszony owoc w cukrze, prawdopodobnie morela.
@  Dorota : (08 wrzesień 2014 - 22:29) Witam wieczorową porą :)
@  Dorota : (08 wrzesień 2014 - 22:30) już po wakacjach - szybko minęły
@  Dorota : (08 wrzesień 2014 - 22:31) tak to jest niestety... co dobre szybko się kończy
@  Dorota : (16 wrzesień 2014 - 22:57) Witajcie :)
@  Dorota : (16 wrzesień 2014 - 22:57) na grzybki chodzicie??
@  Dorota : (16 wrzesień 2014 - 22:57) noce są ciepłe
@  Dorota : (16 wrzesień 2014 - 22:58) to grzybki rosną :)