Skocz do zawartości


Zdjęcie
* * * * - 1 głosy

Dżem Z Cukinii Z Galaretką


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
16 odpowiedzi w tym temacie

#1 basga

basga

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 4637 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Kraków

Napisano 19.08.2008 - 23:41

Przepis przywiozłam od siostry,tam go jadłam,posmakował mi więc podzielę się z Wami przepisem,bo właśnie go zrobiłam. :?: Dżem z cukinii z galaretką 2.5 kg obranej i wydrążonej cukinii 1 kg cukru 2 galaretki w proszku-ja użyłam pomarańczowej 2-3 łyżeczki kwasku cytrynowego olejek pomarańczowy do ciast Cukinie pokroić w drobną kostkę-ja starłam na grubej tarce jarzynowej-zasypać cukrem z kwaskiem i odstawić na około 12 godzin. Smażyć bez odlewania soku do miękkości,dodać olejek.Po wyłączeniu gazu wsypać galaretki,dobrze wymieszać i gorący nakładać do słoiczków. Ja dodałam jeszcze kilka gożdzików dla aromatu. Przechowywać w chłodnym miejscu.

r e k l a m a

#2 apsik

apsik

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1634 postów
  • Płeć:Kobieta

Napisano 20.08.2008 - 12:56

Basiu wygląda smakowicie,napisz proszę jaki ma smak-co Ci przypomina....czekam i dziękuję.

#3 basga

basga

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 4637 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Kraków

Napisano 20.08.2008 - 18:51

Smak...taki jakby ananasowo-pomarańczowy,gdyby dodać np.galaretkę ananasową to byłoby też super. Dobrze,że jednak starłam na tarce bo raz,że szybciej a dwa-że z każdą łyżeczką czuć te wiórki. :?:

#4 BeaGa

BeaGa

    Stały bywalec

  • Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPip
  • 47 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Podhale
  • Zainteresowania:dobra książka, taniec, krawiectwo, niekoniecznie kuchnia-aczkolwiek nie wykluczone, ostatnio odrobina filozofii ... rozwijam się ... ;)

Napisano 25.08.2008 - 22:39

Zrobiłam dżemik i muszę pochwalić ten przepisik. Dżem wyszedł wyśmienity. Do smaku dodałam galaretkę agrestową, a żeby nie było wiórków cukinii po prostu zmiksowałam cukinię. Wyszła po prostu papka, co w rezultacie chyba nie jest złym pomysłem, ponieważ konsystencja na sam koniec jest całkiem przyzwoita. :?:

#5 Gość_diankus_*

Gość_diankus_*
  • Goście

Napisano 01.09.2008 - 09:26

ja również polecam- mam ten sam przepis i bardzo fajny dżemik :?:

#6 basga

basga

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 4637 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Kraków

Napisano 16.01.2009 - 17:26

Cieszę się,że Wam smakuje. :)

#7 jol@

jol@

    Nowy forumowicz

  • Smakowicze
  • Pip
  • 13 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Żywiec

Napisano 07.08.2009 - 16:02

Dżemik rewelka!!! Właśnie go robię 2. raz. Polecam !!!
Jola

#8 szyszka

szyszka

    Nowy forumowicz

  • Smakowicze
  • Pip
  • 22 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:okolice Oświęcimia

Napisano 05.06.2010 - 07:24

Ja mam troche inny przepisik pod nazwą"marmolada z cukini"ale jest dużo bardziej pracochłonna. 1 kg pokrojonej w kostke cukini 35 dkg cukru podsmażyć i odstawić na 2 godz. Po 2 godz. odlać sok ok 1 szk i odstawić tą szklanke z sokiem do lodówki. Cukinie zagotować ,należy ją gotować trzy dni po 2 godz.(ona się całkiem rozgotuje). Trzeciego dnia do soku(odlanego wcześniej) dodać 1 galaretke(wedle uznania),rozmieszać, zostawić na 1 godz aż zgęsnieje. Cukinie jeszcze raz zagotować dodać 1 łyżeczke kwasku cytrynowego 1/2-1/3 olejku pomarańczowego oraz sok z galaretką.Zagotować i gorące wlać do słoików.Smacznego.

#9 Mandi111

Mandi111

    Nowy forumowicz

  • Smakowicze
  • Pip
  • 10 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Białystok

Napisano 25.07.2010 - 15:43

Właśnie dziś wypróbowałam ten przepis na dżemik z cukinii i wydaje mi się bardzo fajny, tyle tylko że coś mi nie chce gęstnieć... nie wiem czemu...a proporcje dałam dokładnie takie jak w przepisie bagsy.

#10 basga

basga

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 4637 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Kraków

Napisano 25.07.2010 - 15:51

A nie doprowadziłaś do zagotowania po dosypaniu galaretki?Może spróbuj po zgaszeniu gazu dodać jeszcze jedną galaretkę.

#11 Mandi111

Mandi111

    Nowy forumowicz

  • Smakowicze
  • Pip
  • 10 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Białystok

Napisano 25.07.2010 - 15:57

Nie, zrobiłam dokładnie tak jak napisałaś. Wyłączyłam gaz, odstawiłam garnek i dopiero wtedy wsypałam olejek i dwie galaretki w proszku. wymieszałam i przekładałam gorące do słoiczków. Poczekam do jutra, może ,, się namyśli'' i zgęstnieje;) Ale zapach ma wspaniały i kusi żeby od razu słoik otworzyć:smile:

#12 figiel

figiel

    figiel

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1522 postów
  • Płeć:Kobieta

Napisano 25.07.2010 - 22:00

Nie mam olejku pomaranczowego ....czy można z niego zrezygnować ? czy mozna użyć dwie różne galaretki ?Pozdrawiam !!

#13 Mandi111

Mandi111

    Nowy forumowicz

  • Smakowicze
  • Pip
  • 10 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Białystok

Napisano 26.07.2010 - 08:50

Olejek pomarańczowy daje naprawdę dużo jeśli chodzi o aromat. Nie rezygnowałabym z niego na twoim miejscu. Ewentualnie mozesz dodać cytrynowy i do tego dwie galaretni cytrynowe. Ps. Mój dżemik po wstawieniu słoiczka do lodówki fajnie zgęstniał. Gdy go wyjęłam, postał 5 minut w kuchni i znówn jest rzadki.... Chyba mam za ciepło w domu:)

#14 figiel

figiel

    figiel

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1522 postów
  • Płeć:Kobieta

Napisano 26.07.2010 - 11:33

Dziekuję za odpowiedż ........postaram sie o wszystkie produkty i ugotuję według przepisu Dołączona grafika ...POZDRAWIAM !!

#15 Mandi111

Mandi111

    Nowy forumowicz

  • Smakowicze
  • Pip
  • 10 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Białystok

Napisano 30.07.2010 - 14:11

Dziś posmarowałam tym dżemikiem naleśniki i jak dla mnie jest delikatnie zbyt słodki. Następnym razem go zmodyfikuję, dam mniej cukru a za to dodam żelfix. Będzie idealny!!!





Similar Topics Collapse

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych


Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox Otwórz w nowym oknie

@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) pogoda też taka sobie
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) zachęca tylko do spania
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) ale weekend był piękny
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) słońce grzało, a grzało - super pogoda na spacery :)
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) pozdrawiam i miłego dnia życzę :)
@  Peerph : (31 marzec 2014 - 18:53) Gdzie najlepiej sie kierowac na studia gastronomiczne w stolicy i okolicy ?
@  AnnaK : (01 kwiecień 2014 - 12:19) Podałam Ci SGGW w W-wie. Z Google nie chcesz skorzystać, więc zatrudnij się w restauracji z dobrą kuchnią i w myśl zasady praktyka czyni mistrza ucz się zawodu w ten sposób.
@  Peerph : (01 kwiecień 2014 - 21:11) Dziekuje, ale odpisalem Ci tez godnie. Przeciez na cala stolice nie moze byc tylko jedna uczelnia godna polecenia. Mi nie chodzi glownie o umiejetnosci, a raczej o to, co lepiej bedzie dla przyszlego pracodawcy, bo, ze by dobrze gotowac nie trzeba sie az tak trudzic, jak sie ma jakies juz umiejetnosci.
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:55) Witajcie :)
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) Jak tam u Was przygotowania do Świąt??
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) ja już "prawie" wszystko posprzątałam ;)
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) teraz przygotowuję sobie listę świątecznych potraw
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) potem zakupy
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:57) a jutro zawijam rękawy i wchodzę do kuchni.... pffffff ;)
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:41) Witaj! Niestety mam już jutro gości, juz dziś muszę zabrac się do gotowania, lasagne z karczochami.... ale w sobotę chcę zabrać się za Twoje Coasto, Dorotko, warstwowe z toffi, więc kombinuje nad tym toffi...
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:41) (nie jestem w stanie kupić mleko skondensowane, też chrzanu nie ma!!!)
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:42) Pozdrawiam wszystkich serdecznie i życzę Radosnego Alleluja!
@  Dorota : (22 kwiecień 2014 - 15:35) Witam :)
@  Dorota : (22 kwiecień 2014 - 15:36) oj oj z tym mlekiem to czasami tak jest jak potrzeba to akurat go nie ma, ale w supermarketach zawsze jest :)
@  AngelaAniela : (23 kwiecień 2014 - 14:42) Niestety, we Włoszech nie ma! Ale udalo mi się samej uzyskac substytut toffi... dziękuję jeszcze raz za przepis i serdecznie pozdrawiam ;-)