Skocz do zawartości


Zdjęcie
* * * * * 1 głosy

Sos Słodko Kwaśny Ala Uncle Bens


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
29 odpowiedzi w tym temacie

#1 mamalu

mamalu

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 145 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Gliwice/Essen

Napisano 27.08.2008 - 01:13

Chcialam Wam polecic przepis na super sos slodko kwasny.Wyprobowalam i jest naprawde pycha.Przepis dostalam od kolezanki.Troche go zmodyfikowalam bo wydawal mi sie za kawsny i za slodki za razem, ale to kwestia smaku. Przepis orginalny. 3kg pomidorów 1kg cebuli(kostka).Gotować pomidory z cebulą godz. Po godz gotowania dodajemy: 2 łyżki soli 1 paprykę pokrojoną w kostkę 2,5 szkl cukru 3/4 szkl octu 2 łyżki papryki słodkiej 1/4 łyżki chili 1łyżka cuury 1/4 lub 1/2 łyżki pieprzu białego 1 łyżka czosnku mielonego(granulowanego) 1 puszka kukurydzy 1 puszka ananasa 2 łyżki musztardy Wszystko gotujemy jeszcze 0,5 godz.Na koniec dodajemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej rozmieszanej w sporej ilości sosu.Dodajemy do garnka,zagotowujemy i goracy sos nakładamy do słoików. Ja zmienilam nastepujace skladniki. Mniej cukru(jedna i pol szklanki) za to wlalam zalewe z ananasa. Zamiast octu, sok z cytryny i jeszcze zamiast czosnku granulowanego dalam swiezy. A i jeszcze na koncu sloiki lekko zagotowalam ,bo w takie zakrecanie na goraco nie wierze. Pozdrawiam Danusia.
Asia i Adas moje szczescie.

r e k l a m a

#2 Christina

Christina

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 309 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Warszawa

Napisano 27.08.2008 - 10:04

Octu nie dawałaś wcale? - A sok tylko z 1 cytryny? Czy po półgodzinnym gotowaniu z resztą dodatków, papryka, kukurydza i ananas nie są zbyt "rozciapciane"? - bo ja lubię lekko chrupiące warzywa w takich sosach...
Życie jest jak kuchnia - żeby coś zrobić, często trzeba pobrudzić ręce.

#3 figiel

figiel

    figiel

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1522 postów
  • Płeć:Kobieta

Napisano 27.08.2008 - 20:43

Witam ! Robię ten sos już od od zeszłego roku , potwierdzam jest pyszny .Ja dodaje jeszcze kilka marchewek pokrojonych w słupki .

#4 campari

campari

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 157 postów

Napisano 27.08.2008 - 21:45

czy pomidory przed obrobka pozbawiamy skory?

#5 mamalu

mamalu

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 145 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Gliwice/Essen

Napisano 28.08.2008 - 01:07

Christina -pierwsza probna porcja wyszla mi faktycznie troche rozgotowana. Druga gotowalam duzo krocej.Ja dalam soku z poltorej cytryny ale to sprawa wlasnego smaku (octu nie dalam wcale) Campari- Ja obieralam pomidory ze skorki. A jeszcze dzisiaj kolezanka mi powiedziala ze mozna dodac tez troche plasterkow bambusa. Mam nadzieje ze sos bedzie Wam smakowal.
Asia i Adas moje szczescie.

#6 Christina

Christina

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 309 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Warszawa

Napisano 28.08.2008 - 01:42

Mnie i moim bliskim będzie smakował z pewnością :?: Dzięki za przepis - mam tylko nadzieję, że znajdę czas, żeby zrobić ten sos. Ile mniej-więcej wychodzi litrów z tych składników?
Życie jest jak kuchnia - żeby coś zrobić, często trzeba pobrudzić ręce.

#7 mamalu

mamalu

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 145 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Gliwice/Essen

Napisano 28.08.2008 - 23:07

Hummmm....... :?: Christino ciezko mi teraz odpowiedziec na to pytanie bo pierwszy raz robilam z dwoch porcji i czesc tego zaserwowalam gosciom, na kolacje .Ja dawalam do sloikow 500ml.
Asia i Adas moje szczescie.

#8 campari

campari

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 157 postów

Napisano 29.08.2008 - 14:48

wlasnie robie... w tej chwili gotuja sie pomidory z cebula




..........................................

zrobilam, z tej porcji wyszlo mi 9 pol litrowych sloikow, oczywiscie nie obylo sie bez modyfikacji
* zmniejszylam ilosc cukru do 1.5 szklanki, a wydaje mi sie, ze i 1 szklanka byloby jeszcze lepiej
* dalam 3 papryki
* zwiekszylam ciut ilosc przypraw
* ze wzgledow na dzieci, ktore nie lubia podobno :?: kukurydzy wszystko jak sie ugotowalo, zmiksowalam.

Sprobowalam jeszcze gorace i powiem Wam:

TO JEST PYSZNE!!!!

Polecam sosik, naprawde pyszny

#9 mamalu

mamalu

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 145 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Gliwice/Essen

Napisano 30.08.2008 - 01:47

Campari ciesze sie ze Wam smakuje.Ja juz napewno zadnego takiego gotowego sloiczka nie kupie. Pozdrawiam Danusia.
Asia i Adas moje szczescie.

#10 Emka

Emka

    Stały bywalec

  • Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPip
  • 57 postów
  • Płeć:Kobieta

Napisano 30.08.2008 - 19:55

Sos pyszny,robiłam go już w zeszłym roku teraz była powtórka.Ja także nie kupuję gotowych słoików mając takie pyszności w spiżarni.

#11 agadab

agadab

    Stały bywalec

  • Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPip
  • 52 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Hrubieszów

Napisano 07.01.2009 - 17:42

ojej, ale to brzmi smakowicie! Właśnie przepis trafia do mojego notesu. jak będą świerze warzywka zrobię napewno. a moze dodam trochę zielonej fasolki szparagowej?

#12 Stokrotka

Stokrotka

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 174 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Wielkopolska

Napisano 03.07.2009 - 15:04

To w tym roku i ja wypróbuję ten przepis. Dam znać jak mi poszło :D
Dołączona grafikaDołączona grafika

#13 88kasia88

88kasia88

    Nowy forumowicz

  • Smakowicze
  • Pip
  • 27 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Tychowo

Napisano 02.08.2009 - 16:08

ja też go wypróbóje! bo od dłużcszego czasu szukałam przespisu na taki sosik a/la sok słodko-kwaśny Łowicz lub Pudliszki :-D ale nigdzie w necie nie było tak pysznego jak ten (ja przeczytała to od razu zgłodniałam) ::-D

#14 campari

campari

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 157 postów

Napisano 12.08.2009 - 18:41

w tym roku rowniez bede go robic... moja cora wyjada sos lyzkami z gara :roll: wiec jak tu nie robic ;) W tym roku robie z wiekszej ilosci :)

#15 88kasia88

88kasia88

    Nowy forumowicz

  • Smakowicze
  • Pip
  • 27 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Tychowo

Napisano 19.08.2009 - 16:54

Właśnie wczoraj zrobiłam sos - ze swoich pomidorków i papryki dałam trzy kolory (po jednej) - przyprawy dawałam po jednej małej łyżeczce wszystkich - jestem taka zadowolona, że aż nie mogę się nadziwić :-D bo to moje pierwsze przetwory :-D wrzucę zdjęcie - mam nadzieję, ze się załaduje :-D

Załączone miniatury

  • DSC04898.JPG






Similar Topics Collapse

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych


Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox Otwórz w nowym oknie

@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) pogoda też taka sobie
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) zachęca tylko do spania
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) ale weekend był piękny
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) słońce grzało, a grzało - super pogoda na spacery :)
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) pozdrawiam i miłego dnia życzę :)
@  Peerph : (31 marzec 2014 - 18:53) Gdzie najlepiej sie kierowac na studia gastronomiczne w stolicy i okolicy ?
@  AnnaK : (01 kwiecień 2014 - 12:19) Podałam Ci SGGW w W-wie. Z Google nie chcesz skorzystać, więc zatrudnij się w restauracji z dobrą kuchnią i w myśl zasady praktyka czyni mistrza ucz się zawodu w ten sposób.
@  Peerph : (01 kwiecień 2014 - 21:11) Dziekuje, ale odpisalem Ci tez godnie. Przeciez na cala stolice nie moze byc tylko jedna uczelnia godna polecenia. Mi nie chodzi glownie o umiejetnosci, a raczej o to, co lepiej bedzie dla przyszlego pracodawcy, bo, ze by dobrze gotowac nie trzeba sie az tak trudzic, jak sie ma jakies juz umiejetnosci.
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:55) Witajcie :)
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) Jak tam u Was przygotowania do Świąt??
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) ja już "prawie" wszystko posprzątałam ;)
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) teraz przygotowuję sobie listę świątecznych potraw
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) potem zakupy
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:57) a jutro zawijam rękawy i wchodzę do kuchni.... pffffff ;)
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:41) Witaj! Niestety mam już jutro gości, juz dziś muszę zabrac się do gotowania, lasagne z karczochami.... ale w sobotę chcę zabrać się za Twoje Coasto, Dorotko, warstwowe z toffi, więc kombinuje nad tym toffi...
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:41) (nie jestem w stanie kupić mleko skondensowane, też chrzanu nie ma!!!)
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:42) Pozdrawiam wszystkich serdecznie i życzę Radosnego Alleluja!
@  Dorota : (22 kwiecień 2014 - 15:35) Witam :)
@  Dorota : (22 kwiecień 2014 - 15:36) oj oj z tym mlekiem to czasami tak jest jak potrzeba to akurat go nie ma, ale w supermarketach zawsze jest :)
@  AngelaAniela : (23 kwiecień 2014 - 14:42) Niestety, we Włoszech nie ma! Ale udalo mi się samej uzyskac substytut toffi... dziękuję jeszcze raz za przepis i serdecznie pozdrawiam ;-)