Extra Przepisy
Sos Słodko Kwaśny Ala Uncle Bens
Rozpoczęty przez mamalu, 27.08.2008 01:13
29 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 19.08.2009 - 19:41
no pięknie się prezentuje ten Twój sosik, może też się skuszę?
Napisano 20.08.2009 - 08:06
Czytając powyższe posty nie sposób się nie zachęcić
Napisano 08.10.2010 - 23:32
... dziękuje za przepis ... mega wypas...
lecz polecam nie dodawać curry poniewaz wychodzi sos curry a nie słodko-kwaśny ,
ale przepis najlepszy jaki dotychczas poznałem ... rewelacja ...
lecz polecam nie dodawać curry poniewaz wychodzi sos curry a nie słodko-kwaśny ,
ale przepis najlepszy jaki dotychczas poznałem ... rewelacja ...
Napisano 04.08.2011 - 10:55
Wróciłam po długiej przerwie na forum w poszukiwaniu pomysłów na zimowe przetwory. To jest to! Idę na jarmark po warzywka
Napisano 04.08.2011 - 11:22
Ja również polecam ten sosik! Jest przepyszny do makaronu albo do ryżu ugotowanego na sypko.
Moje uwagi:
- na początku pomidory sparzyłam wrzątkiem i zdjęłam skórę
- dodałam mniej cukru, za to wlałam sok z ananasów z puszki
- nastepnym razem chili i białego pieprzu dam o wiele mniej (pieprz zmniejszę o połowę, chili tylko wezmę na czubek łyżeczki) - jak dla mnie było zbyt pikantne i paliło mnie w język, mój mąż podczas jedzenia miał zaczerwienione i załzawione oczy (hihi)
Dlatego musiałam ratować sos i zrobiłam tak. Wrzuciłam z powrotem sos do garnka, w oddzielnym garnku podgotowałam 2 kg pomidorów bez skórki i 1 kg cebuli cukrowej - dodałam to do sosu, wymieszałam i było ok - smak słodko-piakntno-kwaśny - po porstu idealny:)
Wyszło mi 20 małych słoiczków takich po dżemie.
Moje uwagi:
- na początku pomidory sparzyłam wrzątkiem i zdjęłam skórę
- dodałam mniej cukru, za to wlałam sok z ananasów z puszki
- nastepnym razem chili i białego pieprzu dam o wiele mniej (pieprz zmniejszę o połowę, chili tylko wezmę na czubek łyżeczki) - jak dla mnie było zbyt pikantne i paliło mnie w język, mój mąż podczas jedzenia miał zaczerwienione i załzawione oczy (hihi)
Dlatego musiałam ratować sos i zrobiłam tak. Wrzuciłam z powrotem sos do garnka, w oddzielnym garnku podgotowałam 2 kg pomidorów bez skórki i 1 kg cebuli cukrowej - dodałam to do sosu, wymieszałam i było ok - smak słodko-piakntno-kwaśny - po porstu idealny:)
Wyszło mi 20 małych słoiczków takich po dżemie.
Napisano 04.08.2011 - 12:15
My uwielbiamy ostre, więc pewnie te proporcje będą idealne
Myślę o dodaniu marchewki jeszcze
Napisano 09.08.2011 - 10:38
Ja bym proponowała dodać marchewkę, cukinię pokrojoną w kosteczkę i ewentualnie seler (nitki ze słoika)
Napisano 16.08.2011 - 21:20
Witam.Zrobiłam ten sos dzisiaj po próbowaniu zrobiłam jeszcze raz jest super.
Napisano 21.08.2011 - 18:00
Sos zrobiłam, chociaż chyba trochę przedobrzyłam z musztardą- raz że ciut za dużo a dwa zamiast zwykłej podkusiło mnie i dałam rosyjską. Dam znać jak rozpakuję pierwszy słoik, myślę, że to nie potrwa długo
Napisano 01.09.2011 - 11:40
Brzmi świetnie
ja robię sos z fig. nigdzie w polsce go nie jadlam, tylko za granicą miałam taką okazję.
Napisano 19.09.2011 - 10:37
I ja też go zrobiłam a dziś zaczynam robić drugi raz.Pomidory zmieliłam w maszynce do mięsa i gotując odparowałam z nich wodę a potem zmiksowałam.Dałam dużo marchewki startej na jarzynówce,papryki czerwonej,trochę cukinii,cebuli,seler ze słoiczka przed końcem gotowania.Nie dawałam kukurydzy bo akurat za nią nie przepadam.Sos jest tak smaczny że już otworzyłam jeden słoik i jedliśmy go z plackami ziemniaczanymi a ja nawet na kanapkę sobie dawałam.No i teraz też zmniejszę ilość octu bo choć lubię kwaśne to był trochę zbyt kwaśny.Zapomniałabym...dodałam jeszcze kilka jabłek startych na grubych oczkach.