pszubart

Zalewa Octowa Do Grzybów

9 postów w tym temacie

Zalewa: 3 szklanki wody, 1 szklanka octu 10%, 1 łyżka soli, 3 łyżki cukru. Przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, goździki, cebula. Wykonanie: Grzyby oczyścić, wrzucić do wrzątku i gotować, aż będą miękkie. Potem grzyby wyłowić z wody, ułożyć w słojach, dodając przyprawy i plaster cebuli. Zagotować składniki zalewy i gorącą zalać grzyby. Słoje szczelnie zamknąć i pasteryzować 20 min. :)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

dzieki za przepis w sobotę wybieram się na grzyby i zamierzam zamarynować je tylko nie miałam przepisu, :) a prosze mi podpowiedzieć, jak już umyje grzybki mam je poukładać na wcisk do słoików? potem zalać tą zalewą gorącą? czy zimną? i co potem jak pozamykam nakrętki to co dalej się robi? byłabym wdzięczna za pomoc ;)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Parasolka :) Jezeli moge podpowiedzieć.Najpierw musisz grzyby oczyścić, wrzucić do gorącej osolonej wody i gotowac. Maslaki okolo 10 minut, podgrzybki i im podobne dłużej. Okolo pól godziny. Później odcedzić, powkładać do słoików, ostudzic i dopiero zalać gorącą zalewą. Dla pewnosci mozesz pasteryzować. Ja tego nie robię. Pozdrawiam :sad: Ale moze Pszubart robi inaczej, nie wiem ;)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Wszystkie marynaty w słoikach na zimę, należy koniecznie pasteryzować. :)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

o rany, :) wielkie dzięki za pomoc, :sad: nie wiedziałam o tym gotowaniu grzybów ;) a pasteryzowanie to znaczy, że po zakręceniu słoiki trzeba gotować w garnku?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Parasolka :sad: Jak juz napisałem, ja nie pasteryzuję, ale moja marynata jest trochę inna.Do grzybów używam wody i octu w takiej samej ilości. 1 1/4 szklanki wody,1 1/4 szklanki octu, 4-5 dag cukru, 1 dag soli oraz przyprawy(pieprz, ziele, liście laurowe). A pasteryzacja to oczywiście podgrzewanie przetworów od 60 do 100*C ;) I jeszcze jedno...ocet 10% :-) To teraz na grzyby i do roboty :)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

bardzo dziękuję za pomoc i wyrozumiałość :) byliśmy na grzybach i zebraliśmy nawet sporo ale były tylko duże, jeśli nie powiedzieć że wielkie, do marynowania się nie nadają, zrobiliśmy sobie jajecznicę,

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

grzybków nie należy układć w słoikach, muszą swobodnie pływać w zalewie ( kiedy potrząśnie się w słoiku), ponieważ zalewa po pewnym czasie zmętnieje i całość nie wygląda apetycznie. Przynajmniej tak się dzieje z podgrzybkami i opieńkami, które w moim regionie są powszechne. Grzyby obgotowywuje pół godziny. przygotowywuję najlepszą na świecie zalewę: 4 szkl. wody niepełna szkl. octu ( do podgrzybków daję całą) 10 czubatych łyżek cukru sól do smaku ziele, liść cebula do gotującej zalewy dodaje grzyby. Całość zagotowywuję jeszcze raz. gorące do słoików, po czym zakręcam i do góry dnem aż wystygną. Oczywiście, jak mam więcej grzybów to robię więcej zalewy. tak przygotowane grzybki nawet po dwóch latach sa wyśmienite, a opieńki zrobione w ten sposób znikają z piwniczki w każdej ilości.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Zalewa: 3 szklanki wody, 1 szklanka octu 10%, 1 łyżka soli, 3 łyżki cukru.

Przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, goździki, cebula.

Wykonanie: Grzyby oczyścić, wrzucić do wrzątku i gotować, aż będą miękkie. Potem grzyby wyłowić z wody, ułożyć w słojach, dodając przyprawy i plaster cebuli. Zagotować składniki zalewy i gorącą zalać grzyby. Słoje szczelnie zamknąć i pasteryzować 20 min.

:smile:

Witaj pszubart właśnie zrobiłam grzybki prawdziwki wg twojej receptury zalewa pychotka oczywiście musiałam otworzyć słoik bo ślinka mi ciekła pychotka :biggrin: dzieki

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Żeby dodać komentarz, musisz założyć konto lub zalogować się

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać komentarze

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!


Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.


Zaloguj się teraz
r e k l a m a

  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników, przeglądających tę stronę.