basga

Dżem żurawinowy

6 postów w tym temacie

Owoce żurawiny są teraz łatwo dostępne i warto coś z nich przygotować-oto szybki dżemik. :) 0.5 kg świeżych owoców żurawiny 0.5 kg cukru 1 czerwona galaretka w proszku Żurawinę zmiksować,przelać do garnka,dodać cukier i przesmażyć około 10 minut.Zgasić gaz ,wsypać suchą galaretkę i wymieszać.Przelać do słoiczka i przechowywać w chłodnym miejscu. Dżem jest doskonały do bułeczki z masełkiem czy gofrów z bitą śmietaną.Jednak nie nadaje się on do pieczenia-galaretka nadaje mu konsystencji. Pychota!

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Przepis łatwy,a dżem napewno jest smaczny i jak się czyta to nie ma przy nim wiele pracy :)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Ojj... ale mam chętkę na taki dżemik, tylko że u nas nie ma świeżej żurawiny do kupienia, a szkoda. Baaardzo lubię konfiturę z żurawiny (no, niestety kupną)... i soczek też jest pycha. Dżemik wygląda wspaniale, na pewno warto spróbować!!!

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Dżemik robi się błyskawicznie.w smaku jest taki słodko-winny ale co za skarbnica witamin.Zamiast dżemu można zrobić mus żurawinowy-zmiksować żurawinę z cukrem i przechowywać w zamkniętym słoiczku w lodówce,dodając po łyżeczce do musli czy herbaty.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Witam!!! Szukam przepisu na żurawinę nadającą się do mięsa pieczonego.....Bardzo proszę o odpowiedź.. :grin: :) :)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Jest tego mnóstwo ,wpisz w google a się przekonasz :) ,na początek może coś takiego do mięs .

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Żeby dodać komentarz, musisz założyć konto lub zalogować się

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać komentarze

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!


Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.


Zaloguj się teraz
r e k l a m a

  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników, przeglądających tę stronę.