Skocz do zawartości

Dżem żurawinowy


basga

Rekomendowane odpowiedzi

Owoce żurawiny są teraz łatwo dostępne i warto coś z nich przygotować-oto szybki dżemik. :) 0.5 kg świeżych owoców żurawiny 0.5 kg cukru 1 czerwona galaretka w proszku Żurawinę zmiksować,przelać do garnka,dodać cukier i przesmażyć około 10 minut.Zgasić gaz ,wsypać suchą galaretkę i wymieszać.Przelać do słoiczka i przechowywać w chłodnym miejscu. Dżem jest doskonały do bułeczki z masełkiem czy gofrów z bitą śmietaną.Jednak nie nadaje się on do pieczenia-galaretka nadaje mu konsystencji. Pychota!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ojj... ale mam chętkę na taki dżemik, tylko że u nas nie ma świeżej żurawiny do kupienia, a szkoda. Baaardzo lubię konfiturę z żurawiny (no, niestety kupną)... i soczek też jest pycha. Dżemik wygląda wspaniale, na pewno warto spróbować!!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dżemik robi się błyskawicznie.w smaku jest taki słodko-winny ale co za skarbnica witamin.Zamiast dżemu można zrobić mus żurawinowy-zmiksować żurawinę z cukrem i przechowywać w zamkniętym słoiczku w lodówce,dodając po łyżeczce do musli czy herbaty.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 3 miesiące temu...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.