Sign in to follow this  
Followers 0

Domowy Sos Do Spaghetti-Paprykowy

28 posts in this topic

Posted · Report post

Sos do Spaghetti

Skladniki:

-500g. dowolnego miesa mielonego

-2 czerwone papryki

-2 cebule

-2 kostki rosolowe

-przyprawy(kucharek,pieprz,ostra papryka,bazylia- wedlug uznania)

-olej do smazenia

-przecier pomidorowy

-maka do zageszczenia sosu

Wykonanie:

Miesko podsmazamy pare minut na rozgrzanym oleju. Oczyszczone papryki kroimy w kostke, a cebule w cienkie polkrazki.Warzywa dodajemy do miesa,kostki rosolowe zalewamy3/4l wrzatku,mieszamy i wlewamy bulion do miesa. Przykrywamy pokrywka i dusimy ok 25min.do czasu zmiekniecia warzyw. dodajemy przecier pomidorowy(wg gustu) i doprawiamy do smaku. na koniec zageszczamy sosik ok. 2lyzkami maki rozprowadzonej w zimnej wodzie lub kto woli w smietance. i gotowe! http://www.smaczny.pl/forum/public/style_emoticons/#EMO_DIR#/icon_biggrin.gif Zycze wszystkim smacznego,warto wyprobowac!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Widze ze nikt sie nie skusil na moj sos do spaghetti...u mnie dzis poraz chyba setny :grin: zalaczam fotke :-D czasem posypuje spaghetti juz na talerzu,startym parmezanem badz innym serem zoltym.Dzis bez serka,zapomnialam kupic :D

post-6578-1257077194_thumb.jpg

post-6578-1257077284_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Moze nikt nic nie napisal poniewaz robia taki sam lub podobny, np. ja, z tym ze u mnie obowiazkowo jeszcze pieczarki z puszki(malutkie w calosci) dodane pod koniec no i koniecznie ser zolty i suszona bazylia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

mozliwe...na smaczynm, jest wiele sosow do spaghetti. z pieczarkami nie robilam ..ale u mnie by to nie przeszlo..mi nie pasuja w tym sosie,ale kwestia gustu i samku oczywiscie.pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Witam:) szczerze powiem, że nie znałam takiego przepsiu na sosik do spaghetti, trzeba wypróbować:mrgreen: zapowiada sie ciekawie tym bardziej że ja sos robie zupełnie inaczej, mianowicie: biore dużą cebule, kroje w kostkę posmażam na oleju, gdy juz sie zeszkli to wrzucam pokrojone 3-4ząbki czosnku chwile razem dusze i wrzucam puszke pomidorów, dodaje dużą łyzke koncentratu pomidorwego, sole doprawiam na ostro pieprzem, chilli, słodką papryką, odrobiną maggi, dosładzam cukrem, dusze do momentu az pomidorki się rozlecom i dorzucam oregano. gorącym sosem polewam makaron i posypuje tarym serem:) z tego co wiem to spaghetti napoli ale 100% pewności nie mam :neutral: pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Witaj Aniu19 :mrgreen: bardzo ci polecam,zawsze robie w ten sposob sosik i wszystkim smakuje. Sprobuj moze i tobie posmakuje :neutral: ooo twoj przepis tez jest ciekawy!wiesz,nastepnym razem i ja sprobuje czegos innego-przygotuje sos wg twojego przepisu :-? Pozdrawiam cie bardzo serdecznie! jak zrobisz sosik to daj znac.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

mój sposób jest raczej standardowy:) żadnych rewelacji proszę sie nie spodziewać, aczkolwiek ja go lubie, kojarzy mi sie z spaghetii podawanym w jednej z pizzeri w moim mieście. Na pewno super wypada gdy sie ma mało czasu a chce sie zrobic szybki obiad lub kolacje na ciepło:), w najbliższym czasie wypróbuje Twój sos i oczywiście zdam relacje, ale juz czuje że bedzie smaczny;) pozdrówki:*

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

dobrze aniu wiec czekam,mam nadzieje ze ci posmakuje;) ja mysle ze twoj sosik zrobie w przyszlym tygodniu. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

hej Asieńko :neutral: :-? :? wiesz co jadłam wczoraj spaghetti wg. twojego przepisu, ale jadłam je u koleżanki robi je bardzo podbnie jak ty, tyle że dodaje strate na tartce marchewke i kawałek selera. Musze powiedzieć, że to było pyszne, juz planuje sama je zrobic:) jak dla mnie rewelacja, nigdy nie robiłam sosu z miesem ale teraz sie to zmieni, te kostki rosołowe nadaja właśnie cały smak. Dziekuje Ci za przepis, niby niepozorny a pyszny :mrgreen: Rewelkaaa!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Witaj Aniu,bardzo sie ciesze ze sosik jest w twoim guscie! :mrgreen: heheh masz racje,przepis jest naprawde taki niepozorny i kosteczki daja bardzo duzo w tym sosie. Super ze ci smakuje :neutral: ja z selerem i marchewka nie robilam...chetnie bym sprobowala ale moj maz jest taki troche wybredny i nie lubi marchewki ani selera,ale zrobie sobie w oddzielnym naczyniu a on dostanie w wersji oryginalnej :-?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Mój Ukochany uwielbia spaghetti i robię je dla Niego dokładnie w identyczny sposób wyłączając kostki rosołowe, włączając warzywne. :mrgreen: Następnym razem dodam je z chęcią, zapewne wzmocnią smak. Ja jestem wegetarianką i zamiast mięsa dodaję pieczarki. :neutral: Parmezanem oczywiście posypuję, nie wyobrażam sobie spaghetti bez niego. Pozdrawiam serdecznie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

witaj Mataforgana :) oczywiscie polecam sosik i kostki rosolowe :mrgreen: tez czasem robie sos na warzywnym wywarze.pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

ANIU 19 zrobilam sos wg twojego przepisu,byl bardzo smaczny :) pomysl z docukrzeniem sosu byl bardzo przydatny..inaczej sos bylby za kwasny. Bede co jakis czas wykorzystywala twoj pomysl na sosik w mojej kuchni :mrgreen: pozdrawiam i dziekuje

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Świetny przepis :D pychotka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

hej:) ciesze sie że smakowało, stwierdzam jednak że mój sos przy twoim to porażka kulinarna hehe:D, pozdrowionka dla Ciebie:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

DanielQ bardzo ci dziekuje za mily komentarz i ciesze sie ze smakowalo :D

Aniu19 no co ty, obydwa sosiki sa dobre :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

wspaniały przepis :) a co najwazniejsze smakowało innym. polecam przepis wszystkim którzy uczą lub zaczynaja sie uczyć gotować (jak ja) - prosty i bardzo dobry sosik :)

1 person likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Dziękuję ci anetaa_87 za miły komentarz , za wypróbowanie przepisu i cieszę się że smakowało :) pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Fajny sos, ja robię podobny, ale jak widać diabeł tkwi w szczegółach i to one są - te drobnostki przesądzają o jakości potrawy.

1 person likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Próbowałam i wyszło super:) Zwykle lubie jakąś inwencję twórczą ale tym razem się powstrzymałam i nie żałuje:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Przepis z mięsem genialny! Bardzo pożywne i pyszne spagetti :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Zuzi i zagotowana , dzięki za wasze miłe komentarze, świetnie że spaghetti wam smakuje :)pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Trzeba przyznac ze zdjecia zachecaja jak najbardziej wiec chetnie sprobuje

1 person likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Witam:) ja robię podobny sos tylko nie zagęszczam mąką, ale to kwestia gęstości.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Nie ma to jak domowy sosik :) pyszności!

1 person likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.