Sign in to follow this  
Followers 0

Ryba Na Wigilijnym Stole

13 posts in this topic

Posted · Report post

Zebrałam w jedno miejsce przepisy na karpia i inne rybki... może któryś z przepisów Wam się spodoba i... zagości na wigilijnym stole? ;)

U nas na pewno będzie smażony karp i karp w galarecie... mniam ;)

A co Wy zaserwujecie?

:) Karp w galarecie;

:evil: Karp w zalewie;

:cry: Karp w śmietanie;

:P Karp faszerowany;

:P Karp królewski z pieczarkami;

:lol: Karp zapiekany;

:arrow: Karp doskonały;

:arrow: Karpiowa zapiekanka;

:arrow: Ryba w rybie;

:arrow: Smakowite filety rybne;

:arrow: Mintaj z masłem pietruszkowym;

:arrow: Dorsz duszony z pieczarkami;

:arrow: Pyszna ryba w śmietanie;

:arrow: Zupa rybna;

:arrow: Zupa węgierskich mnichów.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

U mnie też będzie karp w galarecie i smażony , w święta taka ryba obowiązkowo pycha.....pozdrawiam Magdalena

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

U mnie tradycyjnie karp smażony,w galarecie robi moja teściowa. Ja jeszcze zrobię rybkę po grecku,opiekaną w occie,no i śledziki,co najmniej 3 rodzaje,bo bardzo je u mnie lubią

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

mam wielką ochotę zrobić dania z karpiem w tym roku, ale nigdy tego wcześniej nie robiłam. Koleżanka mówiła mi, że podczas rozcinania brzucha karpia trzeba uważać, żeby nie rozciąć woreczka żółciowego. Ponoć jeśli się rozleje ryba do wyrzucenia, bo mięso będzie gorzkie. To prawda? Inni "karpiarze", których znam tego nie potwierdzają. O co chodzi z tym woreczkiem. Proszę o pomoc. Chcę spróbować jutro zrobić karpia, żeby na święta już się nie martwić takimi sprawami:) Z gory dzięki za pomoc!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

To podobno prawda z tym woreczkiem,ale tak jest chyba nie tylko w przypadku karpia,ale i innych ryb. Ja nie potrafię tego robic,zawsze w domu robiła to moja mama albo mąż. W zeszłym roku poszłam na łatwiznę i kupiłam świeże płaty z karpia.Po prostu już sprawione :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

W zeszłym roku poszłam na łatwiznę i kupiłam świeże płaty z karpia.Po prostu już sprawione :(

Też tak chyba zrobię. Trochę mnie przeraża myśl, że miałabym wypatroszyć karpia. Brrr. Zastanawiam się dlaczego karp jest chyba jedyną rybą, którą sprzedaje się na taką skalę jako żywą. Czy jest jakieś uzasadnienie tego stanu rzeczy, poza tradycją? Oczywiście kupując żywą mamy pewność, że jest świeża. Ale zależy nam też przecież na świeżości innych produktów, a nie kupujemy przecież żywych krów, świń czy nawet innych ryb. Wyjątkiem są owoce morze, ale to już zupełnie inna sprawa. Więc jak to jest z tym karpiem, dlaczego tak popularne są stoiska z żywym karpiem?

Sorka za off-topic.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

w miniony weekend robiłam świąteczną kolację dla przyjaciół i zamiast karpia podałam pstrąga w migdałach. Goście byli zachwyceni. Jednak w wigilię przygotuję już chyba tez karpia, najprostszego,smażonego.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

U mnie z ryb tylko ryba po grecku, śledź w śmietanie z cebulką i oczywiście pieczony karp. u nas w domu na co dzień niestety nie je się dużo ryb. To chociaż w Wigilie trochę z tym nadrobimy:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

U nas będzie tradycyjnie - karp smażony i w galarecie - mniam  :wub:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

ja kupiłam gotowe płaty karpia i bedzie smażony na masełku w bułce.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

No właśnie teść też mi kupił w tym roku gotowe płaty karpia, zobaczymy jakie będą ;) 

Ale całe karpie też będą, bo potrzebne są głowy do galarety... ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

U mnie dorsz smażony i śledzie po kaszubsku .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.