Skocz do zawartości


Zdjęcie
- - - - -

Ryba Na Wigilijnym Stole


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
12 odpowiedzi w tym temacie

#1 Dorota

Dorota

    Przyjaciel Smacznego

  • Administratorzy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 5697 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Śląsk ;)
  • Zainteresowania:Kuchnia i nie tylko ;)

Napisano 25.11.2008 - 14:53

Zebrałam w jedno miejsce przepisy na karpia i inne rybki... może któryś z przepisów Wam się spodoba i... zagości na wigilijnym stole? ;)

U nas na pewno będzie smażony karp i karp w galarecie... mniam ;)
A co Wy zaserwujecie?

:) Karp w galarecie;
:evil: Karp w zalewie;
:cry: Karp w śmietanie;
:P Karp faszerowany;
:P Karp królewski z pieczarkami;
:lol: Karp zapiekany;
:arrow: Karp doskonały;
:arrow: Karpiowa zapiekanka;

:arrow: Ryba w rybie;
:arrow: Smakowite filety rybne;
:arrow: Mintaj z masłem pietruszkowym;
:arrow: Dorsz duszony z pieczarkami;
:arrow: Pyszna ryba w śmietanie;


:arrow: Zupa rybna;
:arrow: Zupa węgierskich mnichów.

Zapraszamy do zapoznania się z naszymi przepisami w extra formie na extra.smaczny.pl

Dlaczego warto? Masz więcej przepisów (ponad 6240). Masz dodatkowe informacje o przepisach (m.in. liczbę kalorii, liczbę porcji, trudność i czas wykonania) oraz dużo ciekawych i sprawdzonych porad (ponad 1490). Możesz dodawać swoje przepisy tworząc swoją Internetową Książkę Kucharską. Oglądasz całą stronę (i nasze forum) bez reklam! I wiele więcej...

Sprawdź teraz extra.smaczny.pl...


r e k l a m a

#2 kondi

kondi

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 102 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Jutlandia
  • Zainteresowania:cukiernik

Napisano 19.12.2008 - 01:02

Ryba w sosie carry z groszkiem
polecam

#3 Magdalena

Magdalena

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 237 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:małopolska
  • Zainteresowania:Kulinaria, powieści historyczne,obyczajowe, fantazy,ogrodnictwo

Napisano 19.12.2008 - 08:50

U mnie też będzie karp w galarecie i smażony , w święta taka ryba obowiązkowo pycha.....pozdrawiam Magdalena

#4 Basia K

Basia K

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1099 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Gliwice

Napisano 21.12.2008 - 12:29

U mnie tradycyjnie karp smażony,w galarecie robi moja teściowa. Ja jeszcze zrobię rybkę po grecku,opiekaną w occie,no i śledziki,co najmniej 3 rodzaje,bo bardzo je u mnie lubią

#5 aleksandranowak76

aleksandranowak76

    Nowy forumowicz

  • Smakowicze
  • Pip
  • 15 postów

Napisano 09.12.2010 - 15:27

mam wielką ochotę zrobić dania z karpiem w tym roku, ale nigdy tego wcześniej nie robiłam. Koleżanka mówiła mi, że podczas rozcinania brzucha karpia trzeba uważać, żeby nie rozciąć woreczka żółciowego. Ponoć jeśli się rozleje ryba do wyrzucenia, bo mięso będzie gorzkie. To prawda? Inni "karpiarze", których znam tego nie potwierdzają. O co chodzi z tym woreczkiem. Proszę o pomoc. Chcę spróbować jutro zrobić karpia, żeby na święta już się nie martwić takimi sprawami:) Z gory dzięki za pomoc!

#6 Basia K

Basia K

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1099 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Gliwice

Napisano 10.12.2010 - 11:10

To podobno prawda z tym woreczkiem,ale tak jest chyba nie tylko w przypadku karpia,ale i innych ryb. Ja nie potrafię tego robic,zawsze w domu robiła to moja mama albo mąż. W zeszłym roku poszłam na łatwiznę i kupiłam świeże płaty z karpia.Po prostu już sprawione :(

#7 aleksandranowak76

aleksandranowak76

    Nowy forumowicz

  • Smakowicze
  • Pip
  • 15 postów

Napisano 11.12.2010 - 23:30

W zeszłym roku poszłam na łatwiznę i kupiłam świeże płaty z karpia.Po prostu już sprawione :(


Też tak chyba zrobię. Trochę mnie przeraża myśl, że miałabym wypatroszyć karpia. Brrr. Zastanawiam się dlaczego karp jest chyba jedyną rybą, którą sprzedaje się na taką skalę jako żywą. Czy jest jakieś uzasadnienie tego stanu rzeczy, poza tradycją? Oczywiście kupując żywą mamy pewność, że jest świeża. Ale zależy nam też przecież na świeżości innych produktów, a nie kupujemy przecież żywych krów, świń czy nawet innych ryb. Wyjątkiem są owoce morze, ale to już zupełnie inna sprawa. Więc jak to jest z tym karpiem, dlaczego tak popularne są stoiska z żywym karpiem?
Sorka za off-topic.

#8 aleksandranowak76

aleksandranowak76

    Nowy forumowicz

  • Smakowicze
  • Pip
  • 15 postów

Napisano 20.12.2010 - 17:10

w miniony weekend robiłam świąteczną kolację dla przyjaciół i zamiast karpia podałam pstrąga w migdałach. Goście byli zachwyceni. Jednak w wigilię przygotuję już chyba tez karpia, najprostszego,smażonego.

#9 Uzytkownik1

Uzytkownik1

    Stały bywalec

  • Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPip
  • 44 postów

Napisano 23.12.2012 - 11:55

U mnie z ryb tylko ryba po grecku, śledź w śmietanie z cebulką i oczywiście pieczony karp. u nas w domu na co dzień niestety nie je się dużo ryb. To chociaż w Wigilie trochę z tym nadrobimy:)

#10 Dorota

Dorota

    Przyjaciel Smacznego

  • Administratorzy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 5697 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Śląsk ;)
  • Zainteresowania:Kuchnia i nie tylko ;)

Napisano 20.12.2013 - 15:06

U nas będzie tradycyjnie - karp smażony i w galarecie - mniam  :wub:


Zapraszamy do zapoznania się z naszymi przepisami w extra formie na extra.smaczny.pl

Dlaczego warto? Masz więcej przepisów (ponad 6240). Masz dodatkowe informacje o przepisach (m.in. liczbę kalorii, liczbę porcji, trudność i czas wykonania) oraz dużo ciekawych i sprawdzonych porad (ponad 1490). Możesz dodawać swoje przepisy tworząc swoją Internetową Książkę Kucharską. Oglądasz całą stronę (i nasze forum) bez reklam! I wiele więcej...

Sprawdź teraz extra.smaczny.pl...


#11 basga

basga

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 4637 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Kraków

Napisano 20.12.2013 - 20:32

ja kupiłam gotowe płaty karpia i bedzie smażony na masełku w bułce.



#12 Dorota

Dorota

    Przyjaciel Smacznego

  • Administratorzy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 5697 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Śląsk ;)
  • Zainteresowania:Kuchnia i nie tylko ;)

Napisano 21.12.2013 - 00:14

No właśnie teść też mi kupił w tym roku gotowe płaty karpia, zobaczymy jakie będą ;) 

Ale całe karpie też będą, bo potrzebne są głowy do galarety... ;)


Zapraszamy do zapoznania się z naszymi przepisami w extra formie na extra.smaczny.pl

Dlaczego warto? Masz więcej przepisów (ponad 6240). Masz dodatkowe informacje o przepisach (m.in. liczbę kalorii, liczbę porcji, trudność i czas wykonania) oraz dużo ciekawych i sprawdzonych porad (ponad 1490). Możesz dodawać swoje przepisy tworząc swoją Internetową Książkę Kucharską. Oglądasz całą stronę (i nasze forum) bez reklam! I wiele więcej...

Sprawdź teraz extra.smaczny.pl...


#13 figiel

figiel

    figiel

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1522 postów
  • Płeć:Kobieta

Napisano 23.12.2013 - 13:45

U mnie dorsz smażony i śledzie po kaszubsku .







Similar Topics Collapse

  Temat Forum Autor Podsumowanie Ostatni post

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych


Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox Otwórz w nowym oknie

@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) pogoda też taka sobie
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) zachęca tylko do spania
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) ale weekend był piękny
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) słońce grzało, a grzało - super pogoda na spacery :)
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) pozdrawiam i miłego dnia życzę :)
@  Peerph : (31 marzec 2014 - 18:53) Gdzie najlepiej sie kierowac na studia gastronomiczne w stolicy i okolicy ?
@  AnnaK : (01 kwiecień 2014 - 12:19) Podałam Ci SGGW w W-wie. Z Google nie chcesz skorzystać, więc zatrudnij się w restauracji z dobrą kuchnią i w myśl zasady praktyka czyni mistrza ucz się zawodu w ten sposób.
@  Peerph : (01 kwiecień 2014 - 21:11) Dziekuje, ale odpisalem Ci tez godnie. Przeciez na cala stolice nie moze byc tylko jedna uczelnia godna polecenia. Mi nie chodzi glownie o umiejetnosci, a raczej o to, co lepiej bedzie dla przyszlego pracodawcy, bo, ze by dobrze gotowac nie trzeba sie az tak trudzic, jak sie ma jakies juz umiejetnosci.
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:55) Witajcie :)
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) Jak tam u Was przygotowania do Świąt??
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) ja już "prawie" wszystko posprzątałam ;)
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) teraz przygotowuję sobie listę świątecznych potraw
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) potem zakupy
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:57) a jutro zawijam rękawy i wchodzę do kuchni.... pffffff ;)
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:41) Witaj! Niestety mam już jutro gości, juz dziś muszę zabrac się do gotowania, lasagne z karczochami.... ale w sobotę chcę zabrać się za Twoje Coasto, Dorotko, warstwowe z toffi, więc kombinuje nad tym toffi...
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:41) (nie jestem w stanie kupić mleko skondensowane, też chrzanu nie ma!!!)
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:42) Pozdrawiam wszystkich serdecznie i życzę Radosnego Alleluja!
@  Dorota : (22 kwiecień 2014 - 15:35) Witam :)
@  Dorota : (22 kwiecień 2014 - 15:36) oj oj z tym mlekiem to czasami tak jest jak potrzeba to akurat go nie ma, ale w supermarketach zawsze jest :)
@  AngelaAniela : (23 kwiecień 2014 - 14:42) Niestety, we Włoszech nie ma! Ale udalo mi się samej uzyskac substytut toffi... dziękuję jeszcze raz za przepis i serdecznie pozdrawiam ;-)