Skocz do zawartości


Zdjęcie

Piana z bialek


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
10 odpowiedzi w tym temacie

#1 Tusia

Tusia

    Nowy forumowicz

  • Smakowicze
  • Pip
  • 12 postów

Napisano 26.05.2005 - 22:19

Aby ubita na sztywno piana nie rozpadla sie, nalezy dodac do niej szczypte soli lub pare kropel soku z cytryny.

r e k l a m a

#2 Dorota

Dorota

    Przyjaciel Smacznego

  • Administratorzy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 4746 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Śląsk ;)
  • Zainteresowania:Kuchnia i nie tylko ;)

Napisano 14.12.2005 - 15:45

Popieram ;)

#3 pszczółka maja

pszczółka maja

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 222 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 11.02.2006 - 21:38

ja dodaje troche mąki ziemniaczanej :wink:

#4 Jola_A.

Jola_A.

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 370 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Horyniec Zdrój

Napisano 04.06.2006 - 15:08

Ostatnio gdzies wyczytalam, ze nalezy dodac lyzke cukru. Niestety nie sprawdzilam tego.

#5 Bernimek

Bernimek

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 313 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Małopolska

Napisano 05.06.2006 - 18:58

To prawda - jeśli chce się ubić pianę z białek szybciej to dadaje się do niej szczyptę soli albo miałkiego cukru.
Jednak wiem, że jeśli trzepaczka lub naczynie, które używa się do ubijania piany jest trochę mokre lub lekko zatłuszczone to żadne dobre rady nie pomogą - piana nie ubije się na sztywno!

Pianka lubi idelaną czystość, suchość i żadnego tłuszczu!


#6 Dorota

Dorota

    Przyjaciel Smacznego

  • Administratorzy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 4746 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Śląsk ;)
  • Zainteresowania:Kuchnia i nie tylko ;)

Napisano 06.06.2006 - 09:27

... Jednak wiem, że jeśli trzepaczka lub naczynie, które używa się do ubijania piany jest trochę mokre lub lekko zatłuszczone to żadne dobre rady nie pomogą - piana nie ubije się na sztywno! ...

To prawda.
Miałam kiedyś taką sytuację, że wlałam białka do 'mokrego' naczynia do ubijania, i piana nie ubiła się na sztywno, no i potem ciasto nie wyszło takie jak powinno ... :D??:

Zapraszamy do zapoznania się z naszymi przepisami w extra formie na extra.smaczny.pl

Dlaczego warto? Masz więcej przepisów (ponad 6400). Masz dodatkowe informacje o przepisach (m.in. liczbę kalorii, liczbę porcji, trudność i czas wykonania) oraz dużo ciekawych i sprawdzonych porad (ponad 1500). Możesz dodawać swoje przepisy tworząc swoją Internetową Książkę Kucharską. Oglądasz całą stronę (i nasze forum) bez reklam! I wiele więcej...

Sprawdź teraz extra.smaczny.pl...


#7 arabika

arabika

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 220 postów
  • Płeć:Nie powiem

Napisano 06.06.2006 - 09:36

To prawda - jeśli chce się ubić pianę z białek szybciej to dadaje się do niej szczyptę soli albo miałkiego cukru.
Jednak wiem, że jeśli trzepaczka lub naczynie, które używa się do ubijania piany jest trochę mokre lub lekko zatłuszczone to żadne dobre rady nie pomogą - piana nie ubije się na sztywno!

Pianka lubi idelaną czystość, suchość i żadnego tłuszczu!


no i w pianie nie może znaleźć się ani odrobina żółtka bo tez nasze wysiłki będą daremne
Naczynie które używamy do ubijania dobrze też jest schłodzić wtedy piana ubija się bardzo szybko :D

#8 basga

basga

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 3434 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Kraków

Napisano 19.12.2006 - 14:59

no i w pianie nie może znaleźć się ani odrobina żółtka bo tez nasze wysiłki będą daremne
Naczynie które używamy do ubijania dobrze też jest schłodzić wtedy piana ubija się bardzo szybko :-D

DOBRZE TEŻ JEST SCHŁODZIĆ TRZEPACZKĘ.

#9 aida

aida

    Stały bywalec

  • Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPip
  • 80 postów

Napisano 19.12.2006 - 22:05

Ja bym nie demonizowała, moim zdaniem wszystko w 90% zależy od jakości jaj, wczoraj ubiłam 100% pianę z białek do których wpadło mi całe żółtko i w dodatku przy wyciąganiu się rozpadło. Jak dowodzą badania i doświadczenie jaj wcale nie musza być prosto od kury, czyli jeszcze ciepłe wręcz przeciwnie.

#10 dana2005

dana2005

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 177 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:woj. łódzkie
  • Zainteresowania:kuchnia, działka

Napisano 07.01.2007 - 15:20

Ja zawsze dodawałam soli, ale wczoraj jak robiłam ciasto przez omyłkę do białek oprócz soli wsypałam cukier waniliowy i o dziwo piana pięknie się ubiła.

#11 DeLarge

DeLarge

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 665 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Polska Centralna

Napisano 07.01.2007 - 16:21

Białko stanowi ok. 60% wagi całego jaja. Im jajo starsze tym białko staje się bardziej cienkie i przezroczyste (można to zauważyć gdy robimy np. jajo sadzone, niektóre jaja bardziej się rozlewają a inne mniej). Do rzeczy, kiedy ubijamy białko na pianę powiększa ono swoją objętość od 6 do 8 razy i tutaj zgodzę się iż warto dodać szczyptę soli. Warto dodać iż zamierzając ubić białko na pianę powinno się pozostawić jajo w temperaturze pokojowej na ok. 30 min. (mamy wtedy większe prawdopodobieństwo iż ubite białko osiągnie największą objętość) ps. a tak na zakończenie: w żółtku jajka jest więcej białka niż w samym białku ps2. w zółtku jednego dużego jaja znajduje się ponad 2/3 dziennej rekomendowanej(czyt. zdrowej) dawki cholesterolu





Similar Topics Collapse

  Temat Forum Autor Podsumowanie Ostatni post

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych


Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox Otwórz w nowym oknie

@  Dorota : (28 listopad 2014 - 21:26) pamiętam, ze w tamtym roku niektórzy jeszcze w Mikołaja zbierali grzybki
@  Dorota : (28 listopad 2014 - 21:26) :D
@  Dorota : (28 listopad 2014 - 21:26) ale u nas już dawno nie ma
@  Dorota : (28 listopad 2014 - 21:26) wszyscy o o nich zapomnieli
@  Dorota : (28 listopad 2014 - 21:27) u nas mrozi już od kilku dniu
@  Dorota : (28 listopad 2014 - 21:27) brrr
@  Dorota : (28 listopad 2014 - 21:27) chyba idzie zima ;)
@  Dorota : (29 listopad 2014 - 22:23) Dzisiaj andrzejkowy szał :)
@  Dorota : (29 listopad 2014 - 22:24) miłej zabawy dla Wszystkich :)
@  Dorota : (29 listopad 2014 - 22:25) wszystkiego najlepszego dla Andrzejów - dzisiejszych solenizantów :)
@  Magdalena : (10 grudzień 2014 - 18:11) nie rozumiem czemu puskti na takim fajnym forum kulinarnym, gdzie te dziwczyny
@  AnnaK : (13 grudzień 2014 - 22:22) Kobietki, jak z przygotowaniami do Świąt?
@  asienka19873 : (15 grudzień 2014 - 13:42) Piekę jeszcze ostatnią porcję ciasteczek, w sobotę ruszam do polski i dalej zobaczymy na miejscu :))
@  figiel : (15 grudzień 2014 - 18:01) Witam ! i ja dzisiaj piekłam 2 rodzaje ciastek i 2 rodzaje strucli -wszystko na paczkę dla najbliższych , którzy nie mogą być z nami w święta :(
@  Dorota : (20 grudzień 2014 - 02:26) Witam :)
@  Dorota : (20 grudzień 2014 - 02:27) każdy zabiegany, zagląda lecz nie pisze ;)
@  Dorota : (20 grudzień 2014 - 02:29) ja jeszcze kończę sprzątać ;)
@  Dorota : (20 grudzień 2014 - 02:30) jedna część pierniczków upieczona i jeszcze trochę mi pozostało do pieczenia
@  Dorota : (20 grudzień 2014 - 02:30) jutro zabieram się za migdałowe ciasteczka
@  Dorota : (20 grudzień 2014 - 02:31) pozdrawiam :)