Sign in to follow this  
Followers 0

Piana z bialek

11 posts in this topic

Posted · Report post

Aby ubita na sztywno piana nie rozpadla sie, nalezy dodac do niej szczypte soli lub pare kropel soku z cytryny.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Popieram ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

ja dodaje troche mąki ziemniaczanej :wink:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Ostatnio gdzies wyczytalam, ze nalezy dodac lyzke cukru. Niestety nie sprawdzilam tego.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

To prawda - jeśli chce się ubić pianę z białek szybciej to dadaje się do niej szczyptę soli albo miałkiego cukru.

Jednak wiem, że jeśli trzepaczka lub naczynie, które używa się do ubijania piany jest trochę mokre lub lekko zatłuszczone to żadne dobre rady nie pomogą - piana nie ubije się na sztywno!

Pianka lubi idelaną czystość, suchość i żadnego tłuszczu!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

... Jednak wiem, że jeśli trzepaczka lub naczynie, które używa się do ubijania piany jest trochę mokre lub lekko zatłuszczone to żadne dobre rady nie pomogą - piana nie ubije się na sztywno! ...

To prawda.

Miałam kiedyś taką sytuację, że wlałam białka do 'mokrego' naczynia do ubijania, i piana nie ubiła się na sztywno, no i potem ciasto nie wyszło takie jak powinno ... :D??:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

To prawda - jeśli chce się ubić pianę z białek szybciej to dadaje się do niej szczyptę soli albo miałkiego cukru.

Jednak wiem, że jeśli trzepaczka lub naczynie, które używa się do ubijania piany jest trochę mokre lub lekko zatłuszczone to żadne dobre rady nie pomogą - piana nie ubije się na sztywno!

Pianka lubi idelaną czystość, suchość i żadnego tłuszczu!

no i w pianie nie może znaleźć się ani odrobina żółtka bo tez nasze wysiłki będą daremne

Naczynie które używamy do ubijania dobrze też jest schłodzić wtedy piana ubija się bardzo szybko :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

no i w pianie nie może znaleźć się ani odrobina żółtka bo tez nasze wysiłki będą daremne

Naczynie które używamy do ubijania dobrze też jest schłodzić wtedy piana ubija się bardzo szybko :-D

DOBRZE TEŻ JEST SCHŁODZIĆ TRZEPACZKĘ.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Ja bym nie demonizowała, moim zdaniem wszystko w 90% zależy od jakości jaj, wczoraj ubiłam 100% pianę z białek do których wpadło mi całe żółtko i w dodatku przy wyciąganiu się rozpadło. Jak dowodzą badania i doświadczenie jaj wcale nie musza być prosto od kury, czyli jeszcze ciepłe wręcz przeciwnie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Ja zawsze dodawałam soli, ale wczoraj jak robiłam ciasto przez omyłkę do białek oprócz soli wsypałam cukier waniliowy i o dziwo piana pięknie się ubiła.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Białko stanowi ok. 60% wagi całego jaja. Im jajo starsze tym białko staje się bardziej cienkie i przezroczyste (można to zauważyć gdy robimy np. jajo sadzone, niektóre jaja bardziej się rozlewają a inne mniej). Do rzeczy, kiedy ubijamy białko na pianę powiększa ono swoją objętość od 6 do 8 razy i tutaj zgodzę się iż warto dodać szczyptę soli. Warto dodać iż zamierzając ubić białko na pianę powinno się pozostawić jajo w temperaturze pokojowej na ok. 30 min. (mamy wtedy większe prawdopodobieństwo iż ubite białko osiągnie największą objętość) ps. a tak na zakończenie: w żółtku jajka jest więcej białka niż w samym białku ps2. w zółtku jednego dużego jaja znajduje się ponad 2/3 dziennej rekomendowanej(czyt. zdrowej) dawki cholesterolu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.