Skocz do zawartości


Zdjęcie

Przepisy Na Kluski śląskie?


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 Głodny

Głodny

    Nowy forumowicz

  • Smakowicze
  • Pip
  • 6 postów

Napisano 09.01.2009 - 12:47

Poszukuje przepisów na kluski śląskie. Mam parę, ale nie są najlepsze.. Może zaskoczycie mnie czymś smaczym :)

r e k l a m a

#2 DeLarge

DeLarge

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 737 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Polska Centralna

Napisano 09.01.2009 - 17:59

szukasz przepisu na kluski czy na jakis sos? na kluski przepis jest jeden tak zwany tradycyjny: na 4 części ugotowanych ziemniaków 1 częśc mąki ziemniaczanej

#3 ina12

ina12

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 3988 postów
  • Płeć:Kobieta

Napisano 09.01.2009 - 21:43

Kluski śląskie z dołeczkiem 1 kg ziemniaków 2 żółtka 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 -2 łyżek mąki pszennej sól Ziemniaki umyć i ugotować w łupinach. Następnie wystudzić, obrać, zemleć lub przepuscić przez praskę. Na stolnicę wsypać przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną. Zrobić dołek, wbić żółtka, posolić. Dodać ziemniaki, zagnieść gładkie ciasto. Formować wałeczki, kroić na kawałki wielkości orzecha włoskiego. Spłaszczyć je, na środku zrobić palcem wgłębienie. Kluski wrzucać na osolony wrzątek. Gotować 5 minut od wypłynięcia.
Pozdrawiam

#4 DeLarge

DeLarge

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 737 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Polska Centralna

Napisano 10.01.2009 - 16:14

według mnie przepis na kluski śląskie to tylko i wyłącznie: ziemniaki i mąka ziemniaczana. Jeśli dodam jaja i mąkę pszenną to mam już kopytka a nie kluski śląskie...

o kluskach po ślunsku

Ślůnskie kluski (gumiklyjzy, dolnośl. Schläsche Kließla) - sům to kluski robjůne s kartofli uůnčonych we stosůnku 4:1 s můnkům kartoflanům, formowane we kulki s wguymbjyńym, wařůne we uosolůnyj gorkyj wodźe. Podowo śe je kej dodatek do wuštowych potraw s zouzům (čynsto s roladům), časym kej potrawa podstawowo s stopjůnym špekym. Sům uůne popularnym joduym we Gůrnym Ślůnsku (bez Ślůnska Ćešyńskigo), kej sům dwje formy ty potrawy. Jednům sům kluski bjoue, zrobjůne yno s wařůnych kartofli a můnki. Drůgo forma to sům kluski čorne, kej do kartofli a můnki dodowo śe tyž w 1/3 kartofle přetarte na kartoflano masa.



#5 ina12

ina12

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 3988 postów
  • Płeć:Kobieta

Napisano 10.01.2009 - 18:24

DeLarge ja o tym nie wiedziałam że się nie dodaje jajek. Przepisy które posiadam noszą nazwę kluski śląskie i wszędzie dodawane są jajka, nawet w książce kucharskiej z 1979r. Jak bym wiedziała że się jajek nie dodaje, przepisu bym nie podała. Dzięki Tobie dowiedziałam się jak powinno się robić prawdziwe kluski śląskie.
Pozdrawiam

#6 iwona30

iwona30

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1337 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:podkarpacie

Napisano 12.01.2009 - 11:31

Mąki pszennej nie daję do klusek ale jajko tak. Czy jest jakaś różnica z jajkiem czy bez?

#7 minia51

minia51

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1917 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Śląskie

Napisano 12.01.2009 - 11:44

Ja zawsze robię tak jak De Large, 4 części ziemniaków, 1 część mąki ziemniaczanej. Te kluski do sosu. Tak nauczyła mnie starsza Ślązaczka. Z takiej też masy robię kluski śląskie nadziewane mięsem (gotowane z rosołu, zmielone i przyprawione). Te kluski okraszam pokrojonym drobno i przesmażonym boczkiem wędzonym. Jajka nigdy nie daję.

#8 Beella

Beella

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 202 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Płock

Napisano 12.01.2009 - 11:51

według mnie przepis na kluski śląskie to tylko i wyłącznie: ziemniaki i mąka ziemniaczana. Jeśli dodam jaja i mąkę pszenną to mam już kopytka a nie kluski śląskie...

o kluskach po ślunsku

Zgadzam się do klusek śląskich tylko i wyłącznie ziemniaki i mąka ziemniaczana.

#9 Luthien26

Luthien26

    Nowy forumowicz

  • Smakowicze
  • Pip
  • 16 postów

Napisano 26.06.2010 - 15:56

U nas się dodaje jedno jajko, żeby lepiej się trzymały. Pewnie to już od rejonu zależy, bo Śląsk tak różnorodny, jak chyba mało co w tym pięknym kraju :mrgreen: A do takich nadziewanych idzie mąka pszenna, natomiast do kopytek twaróg...





Similar Topics Collapse

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych


Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox Otwórz w nowym oknie

@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) wyspani po ostatniej zmianie czasu??
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) bo ja nie
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) brakuje mi tej godzinki... albo i więcej ;)
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) pogoda też taka sobie
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) zachęca tylko do spania
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) ale weekend był piękny
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) słońce grzało, a grzało - super pogoda na spacery :)
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) pozdrawiam i miłego dnia życzę :)
@  Peerph : (31 marzec 2014 - 18:53) Gdzie najlepiej sie kierowac na studia gastronomiczne w stolicy i okolicy ?
@  AnnaK : (01 kwiecień 2014 - 12:19) Podałam Ci SGGW w W-wie. Z Google nie chcesz skorzystać, więc zatrudnij się w restauracji z dobrą kuchnią i w myśl zasady praktyka czyni mistrza ucz się zawodu w ten sposób.
@  Peerph : (01 kwiecień 2014 - 21:11) Dziekuje, ale odpisalem Ci tez godnie. Przeciez na cala stolice nie moze byc tylko jedna uczelnia godna polecenia. Mi nie chodzi glownie o umiejetnosci, a raczej o to, co lepiej bedzie dla przyszlego pracodawcy, bo, ze by dobrze gotowac nie trzeba sie az tak trudzic, jak sie ma jakies juz umiejetnosci.
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:55) Witajcie :)
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) Jak tam u Was przygotowania do Świąt??
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) ja już "prawie" wszystko posprzątałam ;)
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) teraz przygotowuję sobie listę świątecznych potraw
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) potem zakupy
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:57) a jutro zawijam rękawy i wchodzę do kuchni.... pffffff ;)
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:41) Witaj! Niestety mam już jutro gości, juz dziś muszę zabrac się do gotowania, lasagne z karczochami.... ale w sobotę chcę zabrać się za Twoje Coasto, Dorotko, warstwowe z toffi, więc kombinuje nad tym toffi...
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:41) (nie jestem w stanie kupić mleko skondensowane, też chrzanu nie ma!!!)
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:42) Pozdrawiam wszystkich serdecznie i życzę Radosnego Alleluja!