Skocz do zawartości

Przepisy Na Okres Diety Protal Faza Uderzeniowa

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
432 odpowiedzi w tym temacie

#31 malgonek

malgonek

Stały bywalec

• Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPip
  • 86 postów

Napisano 23.02.2009 - 14:26

boeuf stroganoff
polędwica wołowa pokrojona w cienkie paseczki
cebula w piórka,
pieczarki
sos pomidorowy (np. Tomatera Primo Gusto)
polędwicę smażyłam na grilowej patelni z kropelką oleju, przerzuciłam do granka, a na tej patelni z odrobiną wody dusiłam pieczarki (posoliłam), cebulę wrzuciłam do mięsa , przerzuciłam pieczarki, zalałam pomidorami, trochę wody do konsystencji i dusić, dusić, dusić. Na koniec doprawić i smacznego,
oczywiście w fazie z warzywami, ja na koniec dodam ziół świeżych ale już na talerz
A składniki ilościowo według uznania

Dołączona grafika

początek 7.02.09

połowa marca -przerwa
24.11.09 narodziny córki
15.01.2010 powrót do Dr. D.

#32 Gość_syrop_*

Gość_syrop_*
  • Goście

Napisano 25.02.2009 - 13:10

PIZZA

pół szklanki otrąb
jajko
mleko/kefir/serek homogenizowany

Składniki wymieszać i usmażyć na patelni teflonowej bez tłuszczu w formie placka.
Obłożyć tuńczykiem/polędwicą z indyka/ lub co tam kto woli, cebula, ogórek konserwowy, pieczarki itd. Na to ser harceński (nie śmierdzi po upieczeniu :sad: a ze względu na dużą zawartość białka i minimalną ilość tłuszczu, 0,5g i węglowodanów 0,5g idealnie nadaje się do tej diety.
Zapiec w piekarniku. Zamiast keczupu można użyć poimidorów z puszki.

MIELONE z tuńczyka

Z puszki rozdrobnionego tuńczyka wylac wodę i zmieszać zawartość z cebulą lub dymką, jajkiem, musztardą i otrębami. Obtoczyć w otrębach żytnich i usmażyć lub upiec.

WĄTRÓBKA ze szpinakiem

2-3 cebule "usmażyć" na samej wodzie, do tego dodać wątróbke i dusić aż będzie upieczona.
Paczkę szpinaku mrożonego podsmażyć z 2-3 ząbkami czosnku i odrobiną kefiru.
Całość doprawić grubo mielonym pieprzem i solą morską.
Podawać na liściu sałaty.

Smacznego :)

#33 dzika

dzika

Stały bywalec

• Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPip
  • 56 postów
  • Zainteresowania:tworzyć i eksperymentować - artystycznie i kulinarnie!

Napisano 26.02.2009 - 20:14

co to ser harceński?????
:-)

#34 Dorotaxx

Dorotaxx

Przyjaciel Smacznego

• Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 712 postów

Napisano 26.02.2009 - 21:41

Zerknijcie tutaj dziewczyny
http://www.gotowanie...?user_id=150332

#35 anachoda

anachoda

Nowy forumowicz

• Smakowicze
  • Pip
  • 15 postów

Napisano 27.02.2009 - 19:19

Ser harcyński to taki smrodkowy ser.A cytując etykietkę " delikatny ,aromatyczny chudy ser miękki z pasteryzowanego kwaśnego mleka".
W smaku jest dość słony.Ponieważ kupiłam go dzisiaj ,to jeszcze nie zdążyłam sprawdzić. jak na ciepło smakuje. Wartości odżywcze ma niesamowite bo w 100g ma 125 kcal, a w tym 30g białka,0,3 tłuszczu i 0,5 węgli.
Jak ktoś jest zainteresowany to w Lidlu jest o nazwie HARZER KASE w zielonym opakowaniu.
200g kosztuje niecałe 5 zł.
Pozdrawiam

"Gdy ziemia płacze
Słońce twarz zakrywa
Księżyc szkarłatem krwawi "

#36 Samanta

Samanta

Przyjaciel Smacznego

• Aktywni Smakowicze
  • 103 postów

Napisano 27.02.2009 - 19:51

Widziałam ten ser w Lidlu, my go możemy jeść?! Myślałam że nie ale jak tak to jutro go kupię.

#37 Śliweczka

Śliweczka

Przyjaciel Smacznego

• Aktywni Smakowicze
  • 2026 postów
  • Zainteresowania:Kuchnia i książka

Napisano 03.03.2009 - 10:23

NALEŚNIKI  (FAZA P + W)

12 dkg.mąki kukurydzianej

2 jaja

szczypta soli

1/4 litra mleka

Składniki wymieszać i smażyć na teflonie (ew.polać patelnię odrobiną oleju parafinowego)jak zwykłe naleśniki.Do nadziania nalesników można dać wszystko na co ma się ochotę-pieczarki,warzywa,serek biały,serek homo itd.Ja doprawiłam na słodko serek wiejski i było pyszne  :sad:

Załączony plik  nale_niki.jpg   40,33 KB   80 Ilość pobrań

Załączony plik  nale_s.jpg   59,08 KB   44 Ilość pobrań
http://sliweczka.blox.pl/html

Dołączona grafika

Znajoma Doktora Dukana od 1 stycznia 2009-jeszcze trochę i będę laską :)

#38 magdalenka_23

magdalenka_23

Przyjaciel Smacznego

• Aktywni Smakowicze
  • 185 postów

Napisano 03.03.2009 - 10:39

Tak, teraz już wiem co dopisać do listy zakupów. MĄKA KUKURYDZIANA!!! :sad: Śliweczko super pomysł z tym naleśniczkiem. Napewno będą rewelacyjne z jogurtem greckim light, który ma konsystęcję serka homogenizowanego ale w smaku jest o NIEBO lepszy!

#39 mallina

mallina

Przyjaciel Smacznego

• Aktywni Smakowicze
  • 355 postów

Napisano 03.03.2009 - 13:34

Witam cieplutko.Też mam jeden przepis super smaczny:Omlet;2jaja,dodatki pokrojona w kosteczkę szynka,kilka małych pokrojonych w plasterki pieczarek,szczypiorek i przyprawy.Można smażyć na teflonie lub na zwykłej patelni z odrobiną parafiny.Mąż też chciał taki ,więc mu też zrobiłam.Było pycha :sad: Dołączona grafika

#40 dzika

dzika

Stały bywalec

• Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPip
  • 56 postów

Napisano 06.03.2009 - 00:41

NAJPROSTSZY DESER ŚWIATA :lol:

Jogurt jogobella light, smak dowolny, 500 gram
2 łyżeczki żelatyny
odrobina gorącej wody

Żelatynę dokładnie mieszamy/rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości gorącej wody, studzimy i mieszamy dokładnie z jogurtem - przekładamy do naczynek i do lodówki.
Niby jogurt, ale jednak ciało stałe :)

FRANCUSKIE TOSTY

chlebek protalowy
jajko
mleko

Chlebek kroimy na kromki, mleko mieszamy z jajkiem i dalej postepujemy jak Dustin Hoffman w "Sprawie Kramerów", czyli zanurzamy w tej mieszaninie kromkę i smażymy

PASZTET DLA WYBITNIE LENIWYCH

ok. 30 dkg mięsa mielonego drobiowego lub cielęcego
ok. 6 wątróbek drobiowych
jajko
ewent. trochę otrąb owsianych
przyprawy - pieprz, sól, majeranek, czosnek, gałka muszkatołowa i co tak kto lubi

Mielone mięso wrzucam do blendera i jeszcze raz poddaję rozdrobnieniu, dodaję też trochę wody, żeby jej jak najwięcej weszło w mięso, dzięki czemu po upieczeniu nie będzie megasuche. Przekładam do miski, do blendera wrzucam oczyszczone i umyte wątróbki i robię krwawą rzeźnię :sad:. Wszystko mieszam dokładnie w misce, dodaję jajko, przyprawy, mieszam, mieszam, mieszam. Ewent. dodaję odrobinę otrąb, przekładam do foremki z folii alu wysmarowanej naszym ulubionym olejem, nakrywam folią alu i do piekarnika - temp. i czas robię na oko, prawdę mówiąc, bo różnie się piecze.. Pod koniec odkrywam, żeby na górzę trochę sie przypiekło.

#41 patryszka121

patryszka121

Stały bywalec

• Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPip
  • 52 postów

Napisano 10.03.2009 - 19:38

Cześć dziewczyny, czy któraś z Was smażyła jakos wątróbki indycze ?
Jak to zrobić żeby nie używać oleju do smażenia ?
Pomyslalam, że można zmielić na miałko płatki owsiane, żeby obtoczyć mięsko, ale co dalej ?
Dołączona grafika

#42 Anula1978

Anula1978

Przyjaciel Smacznego

• Aktywni Smakowicze
  • 496 postów

Napisano 11.03.2009 - 11:15

Jeśli chodzi o wątróbki to wczoraj smażyłam ale drobiowe. Opłukałam je następnie obtoczyłam lekko w mące kukurydzianej i na patelnię teflonową. Podsmażyłam je z jednej i z drugiej strony tak by zbrązowiały (bo takich nieprzypieczonych nie lubię), później podlałam wodą i trochę podusiłam aż woda odparowała i dodałam cebulkę. Znów podlałam lekko wodą a na samym końcu osoliłam. I wyszła palce lizać. I myślę, że z indyczymi możesz zrobić tak samo a jak za duże będą to przekrój na kilka mniejszych kawałków. Pozdrawiam i życzę smacznego.
Początek diety 28 styczeń 2009r.

Dołączona grafika

III faza od 14 września 2009 do 31 marca 2010 r.

IV faza od 1 kwietnia 2010r.

#43 patryszka121

patryszka121

Stały bywalec

• Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPip
  • 52 postów

Napisano 12.03.2009 - 00:02

Witajcie.
Ja dziś na śniadanko zrobiłam jajka faszerowane (1faza - bezwarzywna)
Jajka ugotowane na twardo, przekroić na pół, wyjąć żółtka, polączyć z tuńczykiem z puszki (w wodzie) można wymieszać widelcem, ale ja zblenderowalam, i nałożć z powrotem do polówek, na wierzch można kapnąć jogurtem, wygląda jak majonez, lepiej optycznie....
W fazie z warzywami, można dodać natkę pietruchy, zamiast tuńczyka można dodać makrelę, łososia lub inną rybę, albo np zmiksować z papryką czerwoną, albo ogórkiem... zależy od wyobraźni i od podniebienia, ale polecam bo pyszne.

Na obiadek było mięso obrane z pieczonych udek, polane dipem jogurt+czosnek. Pycha !!

Robiłam też kiedyś taką przekąskę faszerowaną z piersi indyka.
Piers należy przeciąć prawie na pół wzdłuż, ale nie do konca, tak żeby filet rozłozyl sie na pół, następnie trzeba go ubić żeby był cieńki równo na całej powierzchni.
Szpinak (mrożonkę) trzeba poddusić żeby był miękki, czosnek, przyprawy,serek feta w kosteczkę, taki farsz rozłożyć na całym filecie i zawinąć można dodac kosteczki z papryki, albo kukurydzę, czy też czerwoną fasole (nie wiem czy można na tej diecie) zawijamy w folię alu, i do piekarnika, jak się upiecze i przestygnie kroi się na 1 cm krążki i zakąska gotowa. Fajnie smakuje z dipem czosnkowym.
Dołączona grafika

#44 dzika

dzika

Stały bywalec

• Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPip
  • 56 postów

Napisano 13.03.2009 - 14:37

Wyświetl postUżytkownik patryszka121 dnia 11.03.2009, 23:02 napisał

Witajcie.
Ja dziś na śniadanko zrobiłam jajka faszerowane (1faza - bezwarzywna)
Jajka ugotowane na twardo, przekroić na pół, wyjąć żółtka, polączyć z tuńczykiem z puszki (w wodzie) można wymieszać widelcem, ale ja zblenderowalam, i nałożć z powrotem do polówek, na wierzch można kapnąć jogurtem, wygląda jak majonez, lepiej optycznie....
W fazie z warzywami, można dodać natkę pietruchy, zamiast tuńczyka można dodać makrelę, łososia lub inną rybę, albo np zmiksować z papryką czerwoną, albo ogórkiem... zależy od wyobraźni i od podniebienia, ale polecam bo pyszne.

Na obiadek było mięso obrane z pieczonych udek, polane dipem jogurt+czosnek. Pycha !!

Robiłam też kiedyś taką przekąskę faszerowaną z piersi indyka.
Piers należy przeciąć prawie na pół wzdłuż, ale nie do konca, tak żeby filet rozłozyl sie na pół, następnie trzeba go ubić żeby był cieńki równo na całej powierzchni.
Szpinak (mrożonkę) trzeba poddusić żeby był miękki, czosnek, przyprawy,serek feta w kosteczkę, taki farsz rozłożyć na całym filecie i zawinąć można dodac kosteczki z papryki, albo kukurydzę, czy też czerwoną fasole (nie wiem czy można na tej diecie) zawijamy w folię alu, i do piekarnika, jak się upiecze i przestygnie kroi się na 1 cm krążki i zakąska gotowa. Fajnie smakuje z dipem czosnkowym.

ostatnie brzmi bosko, ale odpada feta i ta kukurydza/fasola ;)
ale można wsadzić inne rzeczy..

#45 Śliweczka

Śliweczka

Przyjaciel Smacznego

• Aktywni Smakowicze
  • 2026 postów
  • Zainteresowania:Kuchnia i książka

Napisano 18.03.2009 - 14:09

Parówki z pieczarkami  (FAZA P+W)

Coś dla miłośniczek i miłośników parówek.Choć niektóre z Was pisały w swoich postach że nie jedzą parówek to postanowiłam wstawić ten przepis bo sama jem parówki od czasu do czasu i bardzo je lubię.Może ktoś się skusi.

Ilości składników dowolne(ile kto zje)

Cienkie parówki drobiowe lub cielęce (ja kupuję lekko podwędzane,drobiowe)

pieczarki 

cebula

koncentrat pomidorowy

ew.mąka kukurydziana do zagęszczenia sosu (ja nie daję)

sól,pieprz,papryka w proszku

Parówki obrać z osłonek i pokroić na ok.2 cm.kawałki,pieczarki pokroić w ćwiartki,cebulę w kostkę.Podsmażyć pieczarki na teflonie,wrzucić parówki i cebulę,chwilę smażyć.Podlać wodą (nie za dużo)Dodać koncentrat i doprawić,ew zagęścić mąką kukurydzianą rozrobioną w odrobinie wody.Szybkie i proste.

Załączony plik  par_wy.jpg   70,83 KB   23 Ilość pobrań
http://sliweczka.blox.pl/html

Dołączona grafika

Znajoma Doktora Dukana od 1 stycznia 2009-jeszcze trochę i będę laską :)