Wypiekacz Do Chleba - Moulinex 5000 Czy 5003
Napisano 23.05.2009 - 10:34
Od tamtej pory szykuje się żeby kupić jakiś wypiekacz ale nie mogę się zdecydować na żaden model. Nigdy w życiu nie robiłem sam chleba i nie mam pojęcia jak to wygląda i na co zwrócić uwagę.
Z tego co widzę na Allegro to najlepiej sprzedają się wypiekacze Moulinex OW 5000. Wszystko wygląda super, ale wszedłem na stronę www moulinexa i zobaczyłem jeszcze jeden model - OW 5003.
Nie wiem jakie są wszystkie różnice między nimi, ale w pórównaniu (http://www.moulinex....breadmakers.htm) rzuca się pewna różnica - moc.
Ten model 5003 ma prawie 2x większą moc. Dlaczego tak? Zacząłem się zastanawiać czy oby tamte wypiekacze nie są za słabe.
Nie chcę kupić za słabej maszyny, żeby nie powtórzyła się sytuacja z gofrownicą - kupujesz tanią o małej mocy i potem musisz jeść gluty...
Pomóżcie w wyborze!
P.S. Może macie również inne propozycje modeli?
Napisano 23.05.2009 - 22:53
Użytkownik Moriquendi dnia 23.05.2009, 09:34 napisał
Ten model 5003 ma prawie 2x większą moc. Dlaczego tak? Zacząłem się zastanawiać czy oby tamte wypiekacze nie są za słabe.
Obejrzałam z zazdrością model OW5003, i zlokalizowałam tam dwie grzałki (w tym wypiekaczu można dodatkowo upiec bagietki!). Druga grzałka była umieszczona bardzo blisko brzegu formy na chleb.
Podejrzewam, że to może być powodem sukcesu w zrumienianiu się chleba po wierzchu.
Jeśli ktoś ma model OW5003 i podjąłby ten trop
Napisano 25.05.2009 - 12:42
Polecam bez wahania !!!
Napisano 25.05.2009 - 12:45
Użytkownik Paola dnia 23.05.2009, 22:53 napisał
Obejrzałam z zazdrością model OW5003, i zlokalizowałam tam dwie grzałki (w tym wypiekaczu można dodatkowo upiec bagietki!). Druga grzałka była umieszczona bardzo blisko brzegu formy na chleb.
Podejrzewam, że to może być powodem sukcesu w zrumienianiu się chleba po wierzchu.
Jeśli ktoś ma model OW5003 i podjąłby ten trop
Napisano 25.05.2009 - 15:01
Bardzo mi na nich zależy... Jak już coś kupić to porządnego, bo nie będę potem mógł kupić innego modelu...
Tak jeszcze trochę z innej beczki.
Jak jest z tym wypiekaczem 'na co dzień'? Faktycznie codziennie pieczecie w nim chleb czy wam się nie chce?
Bo często tak bywa, że z początku wielki zachwyt, ale wiadomo - człowiek woli często iść na łatwiznę. NIe chciałbym po 1 miesiącu spakować ten wypiekacz i znowu chodzić do sklepu codziennie po chleb, bo byłoby to wygodniejsze....
I druga sprawa. Podobno po tych mieszadłach zostają dziury w chlebie.
Duże są one? Bardzo "przeszkadzają"?
Napisano 25.05.2009 - 15:23
Co do dzuirek po mieszadłach, to faktycznie jest problem bo przy krojeniu chleb się kruszy szczególnie gdy jest z mniejszej porcji. Ale Polak potrafi: ja wyjmuję po prostu mieszadła po ostatnim mieszaniu i wtedy dziurki sa małe. Trzeba tylko pobserwować jak działa dany program i już !!!!
Napisano 26.05.2009 - 14:16
Co do maszyny 5003 - ma mocniejszą grzałkę, ale też piecze chleby do 1kg - OW 5000 do 1,5kg. Chleb "szybki", który najczęściej pieczemy robi się z 640 gram mąki i waży po upieczeniu około 1kg szczelnie wypełnia pojemnik. Dlatego też nie żałuję, że wybraliśmy model z mniejszą grzałką - za to z możliwością pieczenia większych chlebków.
Pozdrawiam
Marcin
Dlaczego warto? Masz więcej przepisów (w tej chwili ponad 3300). Masz dodatkowe informacje o przepisach (m.in. liczbę kalorii, liczbę porcji, trudność i czas wykonania). Możesz dodawać swoje przepisy tworząc swoją Internetową Książkę Kucharską. Oglądasz całą stronę (i nasze forum) bez reklam! I wiele więcej...
Sprawdź teraz extra.smaczny.pl...
Napisano 26.05.2009 - 15:52
Napisano 26.05.2009 - 16:02
Podsumowując jednak moją wypowiedź - nie obawiałbym się niższej mocy grzałki - jak pisałem nie ma tak, że on nie dopieka góry - co najwyżej nie rumieni tak, jak resztę chleba - i to tylko wtedy gdy chleb wyjdzie płaski lub (czasami się zdarza
Ale oczywiście jeżeli chcesz mieć dodatkowe możliwości modelu 5003 - z pewnością się nie zawiedziesz
Pozdrawiam.
Dlaczego warto? Masz więcej przepisów (w tej chwili ponad 3300). Masz dodatkowe informacje o przepisach (m.in. liczbę kalorii, liczbę porcji, trudność i czas wykonania). Możesz dodawać swoje przepisy tworząc swoją Internetową Książkę Kucharską. Oglądasz całą stronę (i nasze forum) bez reklam! I wiele więcej...
Sprawdź teraz extra.smaczny.pl...
Napisano 26.05.2009 - 17:49
Napisano 27.05.2009 - 21:47
Użytkownik gatita dnia 25.05.2009, 15:23 napisał
W instrukcji są rozpisane czasy poszczególnych etapów, aż do samego pieczenia. Wystarczy wyjąć mieszadła w odpowiednim momencie.
Ostatnio wypróbowałam współpracę Moulinexa z garnkiem rzymskim. Moulinex wyrabia i pilnuje rośnięcia ciasta na programie 13. Potem przekładam ciasto do wysmarowanego i wysypanego otrębami garnka i piekę dalej w piekarniku.
To była domorosła
A tak przy okazji, do czego jeszcze, oprócz pieczenia chleba, przydaje się automat - w zeszłym roku robiłam w nim domową konfiturę z truskawek. No i przede wszystkim używam go do wyrabiania i wyrastania ciasta drożdżowego, które po ułożeniu na blasze i dodaniu owoców można potem upiec w piekarniku.
Napisano 27.05.2009 - 22:05
Napisano 27.05.2009 - 22:25
Zawsze wyrabiam tez ciasto na pizzę, zresztą według przepisu, który jest na stronie internerowej, paneo.
Próbowałam też raz pomarańczowego ciasta ucieranego, porażka niestety, wyszło suche
Napisano 27.05.2009 - 22:27
Napisano 30.05.2009 - 17:10
Użytkownik gatita dnia 27.05.2009, 22:25 napisał
Zawsze wyrabiam tez ciasto na pizzę, zresztą według przepisu, który jest na stronie internerowej, paneo.
Próbowałam też raz pomarańczowego ciasta ucieranego, porażka niestety, wyszło suche
Oo, wyrabianie ciasta na pizze. To by mi się przydało strasznie, strasznie....
Trochę odbiegnę od tematu. Jak zawsze robię ciasto na pizze to po upieczeniu robi się strasznie kruche. Normalnie jak stuknę ręką w upieczony spód to wtedy ciasto się na kawałki łamie.
Czym to może być spowodowane?