lucienne

Filet Z Kurczaka W Ciescie Drożdżowym

1 post w tym temacie

Porcja na 3-4 osoby podwójny filet z kurczaka kilka plastrów wędliny (np szynka) kilka plastrów sera żółtego kilka pieczarek (obrane umyte i pokrojone w paski) zioła prowansalskie, sól ciasto: 3 jajka 100g rozposzczonego masła lub oleju 0,5 kg mąki 100g cukru kryształu 30dag drożdży 1 szkl.mleka Filety z kruczaka pokroić w duże plastry, lekko opruszyc ziołami i solą. Odstawić na 0,5 godz. Przesmażyć na patelni (lub ugotować - w wodzie z domieszką przyprawy typu Kucharek). Wyjąć, odstawić do ostygnięcia. w między czasie przygotować ciasto drożdżowe (przepis z książki lekko zmodyfikowany) : ;) Drożdże rozpuscic w 1/2 szkl cieplego mleka. Reszte mleka zagotować i zaparzyć 1/2szkl. mąki. Przestygniętą mąkę połączyć z drożdżami - odstawić do wyrośnięcia. Następnie jajka wymieszać z cukrem kryształem i cukrem waniliowym przy pomocy tłuczka. Jajka, reszte mąki i tłuszcz dodać do drożdży i wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia. wymieszac. Gotowe ciasto wyłożyć na blasze (wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką) i rozwałkować na cienki placek (ok 1-2cm). Na środek ciasta układać warstwami: I. filety II. pieczarki III. ser IV. szynka I. filety II. pieczarki III. ser IV. szynka Owinąć wszystko pozostałą częścią ciasta. Odstawić na 20 min. Włożyc do nagrzanego piekarnika (200C) na ok.30-40 min. Mozna podawać z ryzem i sałatką.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Żeby dodać komentarz, musisz założyć konto lub zalogować się

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać komentarze

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!


Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.


Zaloguj się teraz
r e k l a m a

  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników, przeglądających tę stronę.