Skocz do zawartości


Zdjęcie
- - - - -

Filet Z Kurczaka W Ciescie Drożdżowym


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
Brak odpowiedzi do tego tematu

#1 lucienne

lucienne

    Nowy forumowicz

  • Smakowicze
  • Pip
  • 11 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:woj. lubelskie

Napisano 20.06.2009 - 19:05

Porcja na 3-4 osoby podwójny filet z kurczaka kilka plastrów wędliny (np szynka) kilka plastrów sera żółtego kilka pieczarek (obrane umyte i pokrojone w paski) zioła prowansalskie, sól ciasto: 3 jajka 100g rozposzczonego masła lub oleju 0,5 kg mąki 100g cukru kryształu 30dag drożdży 1 szkl.mleka Filety z kruczaka pokroić w duże plastry, lekko opruszyc ziołami i solą. Odstawić na 0,5 godz. Przesmażyć na patelni (lub ugotować - w wodzie z domieszką przyprawy typu Kucharek). Wyjąć, odstawić do ostygnięcia. w między czasie przygotować ciasto drożdżowe (przepis z książki lekko zmodyfikowany) : ;) Drożdże rozpuscic w 1/2 szkl cieplego mleka. Reszte mleka zagotować i zaparzyć 1/2szkl. mąki. Przestygniętą mąkę połączyć z drożdżami - odstawić do wyrośnięcia. Następnie jajka wymieszać z cukrem kryształem i cukrem waniliowym przy pomocy tłuczka. Jajka, reszte mąki i tłuszcz dodać do drożdży i wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia. wymieszac. Gotowe ciasto wyłożyć na blasze (wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką) i rozwałkować na cienki placek (ok 1-2cm). Na środek ciasta układać warstwami: I. filety II. pieczarki III. ser IV. szynka I. filety II. pieczarki III. ser IV. szynka Owinąć wszystko pozostałą częścią ciasta. Odstawić na 20 min. Włożyc do nagrzanego piekarnika (200C) na ok.30-40 min. Mozna podawać z ryzem i sałatką.





Similar Topics Collapse

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych


Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox Otwórz w nowym oknie

@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) wyspani po ostatniej zmianie czasu??
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) bo ja nie
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) brakuje mi tej godzinki... albo i więcej ;)
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) pogoda też taka sobie
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) zachęca tylko do spania
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) ale weekend był piękny
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) słońce grzało, a grzało - super pogoda na spacery :)
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) pozdrawiam i miłego dnia życzę :)
@  Peerph : (31 marzec 2014 - 18:53) Gdzie najlepiej sie kierowac na studia gastronomiczne w stolicy i okolicy ?
@  AnnaK : (01 kwiecień 2014 - 12:19) Podałam Ci SGGW w W-wie. Z Google nie chcesz skorzystać, więc zatrudnij się w restauracji z dobrą kuchnią i w myśl zasady praktyka czyni mistrza ucz się zawodu w ten sposób.
@  Peerph : (01 kwiecień 2014 - 21:11) Dziekuje, ale odpisalem Ci tez godnie. Przeciez na cala stolice nie moze byc tylko jedna uczelnia godna polecenia. Mi nie chodzi glownie o umiejetnosci, a raczej o to, co lepiej bedzie dla przyszlego pracodawcy, bo, ze by dobrze gotowac nie trzeba sie az tak trudzic, jak sie ma jakies juz umiejetnosci.
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:55) Witajcie :)
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) Jak tam u Was przygotowania do Świąt??
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) ja już "prawie" wszystko posprzątałam ;)
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) teraz przygotowuję sobie listę świątecznych potraw
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) potem zakupy
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:57) a jutro zawijam rękawy i wchodzę do kuchni.... pffffff ;)
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:41) Witaj! Niestety mam już jutro gości, juz dziś muszę zabrac się do gotowania, lasagne z karczochami.... ale w sobotę chcę zabrać się za Twoje Coasto, Dorotko, warstwowe z toffi, więc kombinuje nad tym toffi...
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:41) (nie jestem w stanie kupić mleko skondensowane, też chrzanu nie ma!!!)
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:42) Pozdrawiam wszystkich serdecznie i życzę Radosnego Alleluja!