Skocz do zawartości


Ciasto Drożdżowe Opada


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 Gość_Jaaa_*

Gość_Jaaa_*
  • Goście

Napisano 24.08.2009 - 21:15

Dlaczego ciasto drożdżowe po pieczeniu w 150'C przez 50 minut bardzo opada ? pozdrawiam :grin:

r e k l a m a

#2 gatita

gatita

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 160 postów
  • Lokalizacja:Warszawa

Napisano 25.08.2009 - 13:32

A możesz rzucić więcej szczegółów ? Pieczesz w temp. 150 stopni ? To za mało, drożdzowe piecze się w 200 a potem można trochę zmniejszyć.

#3 Gość_instantsoup_*

Gość_instantsoup_*
  • Goście

Napisano 01.09.2009 - 10:15

Mówi się, że ciasto drożdżowe jest najtrudniejsze. Ja osobiście piekę je od 6. roku życia i dużo większe problemy sprawiają mi torty :sad: ale do rzeczy. żeby drożdżówka się udała trzeba pamiętać o kilku podstawowych zasadach: - mąka nie może być przypadkowa, na ciasta z dodatkiem owoców (czyli tzw. obciążone) lepiej używać mąk o wyższym typie (najlepiej 650 lub 500 wymieszaną z 650), tak samo do keksów. mąka taka tworzy mocniejszą siatkę białek przy wyrabianiu i lepiej się napowietrza - drożdże muszą być świeże! bezpieczniej jest robić ciasto z rozczynem, wtedy można kontrolować jakość drożdży jeszcze przed wyrobieniem ciasta - wyrabianie - musi trwać na tyle długo, by ciasto było gładkie, elastyczne i dobrze napowietrzone. ja osobiście wyrabiam drewnianą łyżką "wybijając" ciasto od spodu. to ciężka i męcząca praca ale warto, bo efekt jest gwarantowany :grin: - "garowanie" - czyli wyrastanie ciasta przed samym pieczeniem, już po nałożeniu owoców i kruszonki - warto zostawić surowe ciasto na kilkanaście minut w pobliżu piekarnika lub w innym ciepłym miejscu żeby drożdże zdążyły wytworzyć dwutlenek węgla i spulchnić ciasto. - temperatura pieczenia - ciasto drożdżowe zaczynamy piec w około 160 stopniach, żeby urosło. po około 15 minutach (to orientacyjne, bo czas rozrostu ciasta w piecu zależy od jakości mąki, drożdży i stopnia wyrobienia) podkręcamy temperaturę do około 180 stopni po to, żeby zatrzymać rozwój drożdży i utrwalić już wytworzoną strukturę. łączny czas pieczenia ciast Z OWOCAMI nie powinien być dłuższy niż 45 minut. po 35 minutach sprawdzamy drewnianym patyczkiem w kilku miejscach czy ciasto się nie klei. ciasto bez owoców pieczemy niecałe 20 minut.

#4 Luczexx

Luczexx

    Stały bywalec

  • Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPip
  • 30 postów

Napisano 20.12.2009 - 00:41

cukier do zaczynu - pożywka dla drożdży. przede wszystkim dobrej jakości składniki, niestety obecnie sprzedawana mąka jest tak podłej jakości, że chleb z piekarni, ciasta, makarony już nie "te". drożdże świeże, niemrozone, spróbuj przesiać mąke. bez otwieranai pieca daj mu wygarować się i potem dowal mu ponad 200C zeby sie przypiekło.

#5 Izunia2007

Izunia2007

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 131 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:CHICAGO

Napisano 23.12.2009 - 02:41

Ja uważam że to wina temperatury.Piekę różne rzeczy od 30 lat i nie spotkałam się z tym aby jakieś ciasto piekło się w 150'C.No chyba że bezy, ale to jest raczej suszenie a nie pieczenie.Drożdżowe upiecze się w 170' ale wydłuża się czas pieczenia.Ja piekę (w zależności od przepisu) od 180-200'C.Dużo tez zależy od samego pieca.Przykładowo moja mama ma elektryczny piekarnik i nigdy nie nastawia więcej jak 180'C bo wszystko po chwili jest bardzo przypieczone.Ważne tez czy masz termoobieg i itp wynalazki.





Similar Topics Collapse

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych


Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox Otwórz w nowym oknie

@  Dorota : (07 lipiec 2014 - 22:19) rano już o 8,00 jest 23 st.
@  Dorota : (07 lipiec 2014 - 22:20) potem coraz więcej i tak rośnie.... ponad 30 st
@  Dorota : (07 lipiec 2014 - 22:20) też musimy podlewać...
@  Dorota : (07 lipiec 2014 - 22:20) ale zapowiadają znowu burze...
@  Dorota : (07 lipiec 2014 - 22:22) a ja ich nie chce i ich nie lubię :dry: :-|
@  AnnaK : (10 lipiec 2014 - 20:53) U nas też gorąco. Powyżej 30st.
@  Dorota : (17 lipiec 2014 - 22:27) u nas teraz też upały :)
@  Dorota : (17 lipiec 2014 - 22:27) prawdziwie wakacyjna pogoda :)
@  Dorota : (20 lipiec 2014 - 00:20) u nas upałów ciąg dalszy :)
@  Dorota : (25 lipiec 2014 - 23:43) Witam wieczorową porą :)
@  Dorota : (25 lipiec 2014 - 23:43) ale szybko ten czas leci.... już prawie połowa wakacji za nami...
@  tritek : (29 lipiec 2014 - 19:21) http://imgur.com/dGPG4fg - ktos ma pomysł co to jest? :>
@  Kejt : (06 wrzesień 2014 - 12:05) to na dole to jagodzianka, obok to jakies ciasteczko tak samo te bielsze, takie delikatne ciastka robione w odlewanej formie. No i na górze to suszony owoc w cukrze, prawdopodobnie morela.
@  Dorota : (08 wrzesień 2014 - 22:29) Witam wieczorową porą :)
@  Dorota : (08 wrzesień 2014 - 22:30) już po wakacjach - szybko minęły
@  Dorota : (08 wrzesień 2014 - 22:31) tak to jest niestety... co dobre szybko się kończy
@  Dorota : (16 wrzesień 2014 - 22:57) Witajcie :)
@  Dorota : (16 wrzesień 2014 - 22:57) na grzybki chodzicie??
@  Dorota : (16 wrzesień 2014 - 22:57) noce są ciepłe
@  Dorota : (16 wrzesień 2014 - 22:58) to grzybki rosną :)