Nigdy nie używałam suszonych drożdży.Jakie są proporcje zamiany ich na drożdże świeże ? W przepisie mam cztery łyżeczki suszonych.
Drożdże
Rozpoczęty przez AnnaK, 14.09.2009 20:59
6 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 14.09.2009 - 20:59
Napisano 14.09.2009 - 21:22
Z tego co się orientuję to 1:2
1 suche > 2 świeże
7 g suchych to 15g świeżych
1 suche > 2 świeże
7 g suchych to 15g świeżych
Napisano 15.09.2009 - 20:06
Dzięki Kasiu
Napisano 16.03.2011 - 16:25
Generalnie 1:2 jak było napisane powyżej, ale raczej mniej niz więcej. Np. w moim rodzinnym przepisie na ciasto drożdżowe babcia zawsze dawała całą kostkę (100g) drożdży, a gdy zmieniła na suche wystarczały 1-2 torebki (7-14g). Ale tamto ciasto rosło zawsze całą noc, zatem drożdże miały czas
Napisano 21.01.2012 - 15:27
Pozwolicie, że podepnę się pod pytanie dot. drożdży 
Uparłam się na upieczenie bagietek korzennych. W przepisie podane jest, by użyć jednej łyżeczki suszonych instant (można również świeżych, ale tu gdzie mieszkam, jest problem z ich kupieniem).
Mam jednak problem z nimi. Mianowicie, ciasto zawzięło się i rosnąć nie chce. Próbowałam z rozpuszczonymi drożdżami w zimnej wodzie, ciepłej wodzie a nawet w ciepłym mleku. Staram się obchodzić delikatnie i podczas ugniatania ciasta, nie wyżywam się na nim
Gdzie tu jest błąd? Jak się z nimi dogadać i sprawić, by ze mną współpracowały?
Pomoże ktoś?
Uparłam się na upieczenie bagietek korzennych. W przepisie podane jest, by użyć jednej łyżeczki suszonych instant (można również świeżych, ale tu gdzie mieszkam, jest problem z ich kupieniem).
Mam jednak problem z nimi. Mianowicie, ciasto zawzięło się i rosnąć nie chce. Próbowałam z rozpuszczonymi drożdżami w zimnej wodzie, ciepłej wodzie a nawet w ciepłym mleku. Staram się obchodzić delikatnie i podczas ugniatania ciasta, nie wyżywam się na nim
Gdzie tu jest błąd? Jak się z nimi dogadać i sprawić, by ze mną współpracowały?
Pomoże ktoś?
Napisano 21.01.2012 - 21:30
Wszystkie składniki powinny mieć taką samą temperaturę (najlepjej pokojową).
Do rośnięcia ciasto powinno być zostawione w ciepłym miejscu, bez żadnych przeciągów, niektórzy mówią nawet, że nie powinno się koło niego szybko albo i w ogóle chodzić, przechodzić (czyli położyć w zacisznym miejscu) i przykryć ściereczką
Do rośnięcia ciasto powinno być zostawione w ciepłym miejscu, bez żadnych przeciągów, niektórzy mówią nawet, że nie powinno się koło niego szybko albo i w ogóle chodzić, przechodzić (czyli położyć w zacisznym miejscu) i przykryć ściereczką
Zapraszamy do zapoznania się z naszymi przepisami w extra formie na extra.smaczny.pl
Dlaczego warto? Masz więcej przepisów (ponad 4110). Masz dodatkowe informacje o przepisach (m.in. liczbę kalorii, liczbę porcji, trudność i czas wykonania) oraz dużo ciekawych i sprawdzonych porad (ponad 1280). Możesz dodawać swoje przepisy tworząc swoją Internetową Książkę Kucharską. Oglądasz całą stronę (i nasze forum) bez reklam! I wiele więcej...
Sprawdź teraz extra.smaczny.pl...
Dlaczego warto? Masz więcej przepisów (ponad 4110). Masz dodatkowe informacje o przepisach (m.in. liczbę kalorii, liczbę porcji, trudność i czas wykonania) oraz dużo ciekawych i sprawdzonych porad (ponad 1280). Możesz dodawać swoje przepisy tworząc swoją Internetową Książkę Kucharską. Oglądasz całą stronę (i nasze forum) bez reklam! I wiele więcej...
Sprawdź teraz extra.smaczny.pl...
Napisano 21.01.2012 - 22:58
a może drożdże są przeterminowane?Jesli użyjesz zbyt ciepłego mleka/wody to możesz zabić drożdże i nie wyrosną,także zbyt dużo soli osłabia ich aktywność.Jeśli w kuchni jest zbyt chłodno to można ciasto wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do wyrastania lub chociaż piekarnik z włączoną lampką.