Witam Kochani.
Mam zamiar zrobić sobie frytki, ale nie wiem jaki olej najlepiej się do tego nadaje.
Proszę o podpowiedzenie mi jakiego oleju użyć.
Pozdrawiam Dawid
Jaki Olej Do Frytek?
Rozpoczęty przez
Gość_dawid1346_*
, 11.11.2009 19:45
10 odpowiedzi w tym temacie
#1 Gość_dawid1346_*
Napisano 11.11.2009 - 19:45
Napisano 11.11.2009 - 20:20
Ja uzywam do frytek oleju słonecznikowego. Ma neutralny smak.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
#3 Gość_adamm_*
Napisano 24.11.2009 - 22:58
ja sam smaze na castrol`u ale polecam slonecznikowy
Napisano 11.12.2009 - 19:10
ODRADZAM słonecznikowy, olej ten należy spożywać na zimno, a podgrzewać można go tylko do 100C
polecam fryturę, kiedyś mozna było ją zakupić w biedronce, na codzień w hurtowniach gastro, makro itd.
olej rzepakowy też jest dobry i ZDROWY, wbrew istniejącej opinii, wartościami odżywczymi jest bardzo zblizony oliwie z oliwek. ma prawie identyczną zawrtość kwasów tłuszczowych.
tak więc na koniec powtarzam jeszcze raz, nie należy smażyć na oleju słonecznikowym! lepiej wybierz smalec, olej rzepakowy lub oliwe z oliwek.
polecam fryturę, kiedyś mozna było ją zakupić w biedronce, na codzień w hurtowniach gastro, makro itd.
olej rzepakowy też jest dobry i ZDROWY, wbrew istniejącej opinii, wartościami odżywczymi jest bardzo zblizony oliwie z oliwek. ma prawie identyczną zawrtość kwasów tłuszczowych.
tak więc na koniec powtarzam jeszcze raz, nie należy smażyć na oleju słonecznikowym! lepiej wybierz smalec, olej rzepakowy lub oliwe z oliwek.
Napisano 04.02.2010 - 21:24
Ja smażę zawsze na rzepakowym
Napisano 06.02.2010 - 16:04
Kurde blaszka, nie miałam pojecia o tym, że olej słonecznikowy można używać tylko do tak niskich temperatur. Szczerze powiem jestem w szoku
Napisano 25.02.2010 - 09:11
Ja tam używam kujawskiego. Jest dobry do wszystkich dań, tym bardziej do frytek
Napisano 09.03.2010 - 18:33
a nie lepiej w piekarniku
zjadłbym coś dobrego :)
Napisano 10.12.2011 - 11:31
Wygrzebałam trochę stary temat, bo szukałam czegoś o frytkach i postanowiłam sprostować jedną rzecz - co do tych kwasów tłuszczowych to rzepak wypada dużo lepiej niż oliwa z oliwek
Ma dużo mniej kwasów nasyconych czyli tych powodujących choroby serca itp, a dużo więcej tych dobrych, jak np Omega3
Generalnie olej rzepakowy jest pod tym względem najzdrowszy i to na nim najlepiej smażyć, nie tylko frytki
Napisano 12.12.2011 - 13:18
Też o tym słyszałam i dlatego ostatnio przerzuciłam się na olej rzepakowy
Zapraszamy do zapoznania się z naszymi przepisami w extra formie na extra.smaczny.pl
Dlaczego warto? Masz więcej przepisów (ponad 4110). Masz dodatkowe informacje o przepisach (m.in. liczbę kalorii, liczbę porcji, trudność i czas wykonania) oraz dużo ciekawych i sprawdzonych porad (ponad 1280). Możesz dodawać swoje przepisy tworząc swoją Internetową Książkę Kucharską. Oglądasz całą stronę (i nasze forum) bez reklam! I wiele więcej...
Sprawdź teraz extra.smaczny.pl...
Dlaczego warto? Masz więcej przepisów (ponad 4110). Masz dodatkowe informacje o przepisach (m.in. liczbę kalorii, liczbę porcji, trudność i czas wykonania) oraz dużo ciekawych i sprawdzonych porad (ponad 1280). Możesz dodawać swoje przepisy tworząc swoją Internetową Książkę Kucharską. Oglądasz całą stronę (i nasze forum) bez reklam! I wiele więcej...
Sprawdź teraz extra.smaczny.pl...