Skocz do zawartości

Karp W Sosie Cytrynowym


ina12

Rekomendowane odpowiedzi

1,2 kg karpia 3 żółtka cytryna 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki oleju 3 łyżki masła łyżka mąki 2 łyżki natki pietruszki cukier pieprz i sól Rybę oczyścić, umyć i starannie osuszyć ściereczką. Z zewnątrz i wewnątrz posmarować masą z dwóch żółtek, soku z połowy cytryny, pieprzu i soli. Obtoczyć w tartej bułce i włożyć do rondla z olejem. Piec w gorącym piekarniku po 15 minut z każdej strony. Od czasu do czasu polewać z płynem z pieczenia. Cytrynę obrać ze skórki. Skórki gotować 5 min w 2/3 szklanki wody. Wywar przecedzić i schłodzić. Przygotować z mąki i łyżki masła zasmażkę, rozprowadzić zimnym wywarem i podgrzewać 10 min. Dodać sok z połowy cytryny, sól, cukier i zaciągnąć rozkłóconym żółtkiem. Na koniec dodać łyżeczkę masła. Upieczoną rybę przełozyć na półmisek. Podawać polaną sosem cytrynowym. " Karp na 100 sposobów".

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 lata później...
  • 2 tygodnie później...

Witam, karp ma swój specyficzny smak. Jest jedną z najbardziej smacznych i zdrowych ryb.  Plusem jest także to, że można rybkę przyrządzić na prawdę na wiele sposobów :) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...
  • 1 miesiąc temu...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.