Skocz do zawartości


Zdjęcie
* - - - - 1 głosy

Rosół z kury (typowo polski)


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
23 odpowiedzi w tym temacie

#1 Bahus

Bahus

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 211 postów
  • Lokalizacja:Poznań
  • Zainteresowania:kulinaria

Napisano 10.06.2005 - 00:31

Rosół z kury (typowo polski)

1 kura - koniecznie z wiejskiej zagrody
1 pęczek włoszczyzny (bez kapusty)
2 gałązki zielonego selera
1/2 cebuli posiekana natka pietruszki
sól i pieprz do smaku

W dużym garnku zagotować 2 l wody. Sprawioną i umytą kurę podzielić na porcje i wraz z podrobami wrzucić na wrzątek, Chwilę pogotować. Zeszumować. Gotować dalej na bardzo wolnym ogniu ( od tego zależy czy rosół będzie klarowny), do momentu gdy mięso będzie prawie miękkie. Dodać obraną i umytą włoszczyznę. Posolić i popieprzyć. Gotować dalej do miękkości mięsa i warzyw (dłuższe gotowanie wpłynie niekorzystnie na smak). Pod sam koniec gotowania dodać uprażoną na suchej patelni połówkę cebuli. Gdy warzywa i mięso będą miękkie natychmiast wyjąć z rosołu. Zaniechanie tej czynności spowoduje pogorszenie smaku. Do gorącego rosołu wrzucić umyte gałazki selera (nie gotować)

r e k l a m a

#2 wikimaki

wikimaki

    Stały bywalec

  • Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPip
  • 42 postów
  • Płeć:Kobieta

Napisano 20.06.2006 - 22:26

Dodam że dobrze jest dodać trochę wołowinki jest ostrzejszy.Pa.Wikimaki.

#3 ina12

ina12

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 3988 postów
  • Płeć:Kobieta

Napisano 20.06.2006 - 22:57

Bardzo dobry przepis bez wołowiny jak również z wołowiną. Rosołu nie można zeszumować ze wzgledu na to że likwiduje się cenne białko. Ja też tak robiłam, a zaprzestałam jak dowiedziałam się o tym na kursie spożywczym. ina12
Pozdrawiam

#4 Wiolunia

Wiolunia

    Stały bywalec

  • Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPip
  • 47 postów

Napisano 05.11.2006 - 22:09

Do takiego rosołu konieczny jest makaron domowej roboty i będzie pycha :-)

#5 zuziorek

zuziorek

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 729 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Trójmiasto

Napisano 07.11.2006 - 00:01

A mnie nauczono, że gdy pojawi sie pierwszy szumek nalezy zlac wodę, wymyć mięso, nalać czystej wody, dodac włoszczyzne i rozpocząć gotowanie. Jak mówią co kraj to obyczaj......

#6 dana2005

dana2005

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 183 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:woj. łódzkie
  • Zainteresowania:kuchnia, działka

Napisano 24.11.2006 - 23:02

też tak gotuję rosoł jak Bahus. Wg mnie smak rosołku poprawia dodanie 1 ząbka czosnku, kawałka ususzonej gałazki kopru, odrobiny tymianku i dodaję jeszcze odrobinę przyprawy podlaskiej do rosołu - kupiona w sklepie ze zdrową żywnością .

#7 Gość_Gala22_*

Gość_Gala22_*
  • Goście

Napisano 21.10.2009 - 20:19

Aby rosół był jeszcze lepszy można wrzucić suszonego grzybka (najlepiej prawdziwka) oraz kilka (2-3) ziarenek czarnej kawy ;) Polecam!

#8 jgust

jgust

    Stały bywalec

  • Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPip
  • 30 postów
  • Płeć:Kobieta

Napisano 26.10.2009 - 23:12

Aby rosół był jeszcze lepszy można wrzucić suszonego grzybka (najlepiej prawdziwka) oraz kilka (2-3) ziarenek czarnej kawy ;) Polecam!


Przepraszam,ze pytam,czy jadłaś taki rosół?

#9 gatita

gatita

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 173 postów
  • Lokalizacja:Warszawa

Napisano 27.10.2009 - 10:01

A ja zawsze gotuję rosół zalewając zimną wodą mięso...

#10 ala291

ala291

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 228 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:lubuskie

Napisano 27.10.2009 - 21:03

Aby rosół był jeszcze lepszy można wrzucić suszonego grzybka (najlepiej prawdziwka) oraz kilka (2-3) ziarenek czarnej kawy ;) Polecam!



A po co ta kawa do rosołu?

#11 gatita

gatita

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 173 postów
  • Lokalizacja:Warszawa

Napisano 28.10.2009 - 10:31

Też się zastanawiałam...

#12 Gość_Magda24_*

Gość_Magda24_*
  • Goście

Napisano 29.10.2009 - 10:49

Ja również zawsze do rosołu dodaję suszonego grzybka wtedy rosół jest "królewski"

#13 campari

campari

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 157 postów

Napisano 21.03.2010 - 18:57

A ja zawsze gotuję rosół zalewając zimną wodą mięso...


dokladnie jak ja, a na koniec juz na talerzu posypuje zielona pietruszka.

#14 basga

basga

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 4636 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Kraków

Napisano 21.03.2010 - 21:24

Bardzo dobry przepis bez wołowiny jak również z wołowiną. Rosołu nie można zeszumować ze wzgledu na to że likwiduje się cenne białko. Ja też tak robiłam, a zaprzestałam jak dowiedziałam się o tym na kursie spożywczym.
ina12

Mnie mama też uczyła,że powinien się gotować wolniutko i długo bez szumowania.

#15 Dany

Dany

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 101 postów

Napisano 19.05.2010 - 15:37

Do takiego rosołu konieczny jest makaron domowej roboty i będzie pycha ;-)


Zgadzam się dobry rosół (dla mnie królowa zup) musi mieć makaron domowej roboty.





Similar Topics Collapse

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych


Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox Otwórz w nowym oknie

@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) wyspani po ostatniej zmianie czasu??
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) bo ja nie
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) brakuje mi tej godzinki... albo i więcej ;)
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) pogoda też taka sobie
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) zachęca tylko do spania
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) ale weekend był piękny
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) słońce grzało, a grzało - super pogoda na spacery :)
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) pozdrawiam i miłego dnia życzę :)
@  Peerph : (31 marzec 2014 - 18:53) Gdzie najlepiej sie kierowac na studia gastronomiczne w stolicy i okolicy ?
@  AnnaK : (01 kwiecień 2014 - 12:19) Podałam Ci SGGW w W-wie. Z Google nie chcesz skorzystać, więc zatrudnij się w restauracji z dobrą kuchnią i w myśl zasady praktyka czyni mistrza ucz się zawodu w ten sposób.
@  Peerph : (01 kwiecień 2014 - 21:11) Dziekuje, ale odpisalem Ci tez godnie. Przeciez na cala stolice nie moze byc tylko jedna uczelnia godna polecenia. Mi nie chodzi glownie o umiejetnosci, a raczej o to, co lepiej bedzie dla przyszlego pracodawcy, bo, ze by dobrze gotowac nie trzeba sie az tak trudzic, jak sie ma jakies juz umiejetnosci.
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:55) Witajcie :)
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) Jak tam u Was przygotowania do Świąt??
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) ja już "prawie" wszystko posprzątałam ;)
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) teraz przygotowuję sobie listę świątecznych potraw
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) potem zakupy
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:57) a jutro zawijam rękawy i wchodzę do kuchni.... pffffff ;)
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:41) Witaj! Niestety mam już jutro gości, juz dziś muszę zabrac się do gotowania, lasagne z karczochami.... ale w sobotę chcę zabrać się za Twoje Coasto, Dorotko, warstwowe z toffi, więc kombinuje nad tym toffi...
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:41) (nie jestem w stanie kupić mleko skondensowane, też chrzanu nie ma!!!)
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:42) Pozdrawiam wszystkich serdecznie i życzę Radosnego Alleluja!