Skocz do zawartości


W Czym Moczyć Rybę Przed Smażeniem?


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3 odpowiedzi w tym temacie

#1 Gość_rkules_*

Gość_rkules_*
  • Goście

Napisano 28.02.2010 - 09:46

Witam drodzy forumowicze. Jak zapewne wielu z Was lubię przyrządzać potrawy z ryb (ryby morskie jak np dorsz, mintaj itp) , zazwyczaj są to filety smażone w panierce. Rybę rozmrażam, skrapiam cytryną i posypuje przyprawą do ryb, następnie mąka i jajko i to wędruje na rozgrzany olej... Zauważyłem ze tak przyrządzona ryba mimo użytej cytryny często jeszcze po przygotowaniu ma specyficzny smak "ryb". Ta sama ryba przygotowana w domu często zupełnie w smaku odbiega od tej zakupionej w restauracji (ostatnio miałem taki przypadek z dorszem). Dodam że ryba z restauracji prawie nie miała przypraw a mimo to nie towarzyszył jej ten "charakterystyczny smak" jak rybie którą przyrządziłem w domu. Oczywiście nie jest to jedyny przypadek, z jakim się spotkałem. Ogólnie w kuchni dążę do tego aby uzyskać smak ryby smażonej taki jak w restauracji, ale chyba czegoś brakuje w moim procesie przyrządzania. Gdzieś wczytałem że rybkę powinno się moczyć w mleku przed smażeniem. Jakie są Wasze spostrzeżenia i opinie ?...proszę o radę :wink:   Pozdrawiam

#2 AnnaK

AnnaK

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 528 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Mazowsze
  • Zainteresowania:fotografia, awifauna, literatura, rękodzieło

Napisano 28.02.2010 - 10:12

Witaj! Morską rybę płuczę szybko pod bieżącą wodą, osuszam papierowym ręcznikiem i moczę w mleku ok.30 min. Odsączam, znów osuszam ręcznikiem i posypuję dość obficie pieprzem cytrynowym. Ryba nabiera smaku ok. pół godziny. Następnie panieruję i smażę.

#3 Iwona01

Iwona01

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 186 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Darłowo
  • Zainteresowania:--

Napisano 28.02.2010 - 16:57

Witaj rkules! Jesli chodzi o rybki,to są rózne sposoby ich przyrządzania. Ja rybki płuczę w zimnej wodzie,osuszam i czasami skrapiam sokiem z cytryny. Solę bezpośrednio przed panierowaniem i smażeniem (solenie wczesniej powoduje,że ryba robi się "mokra" i przypala na patelni).Nie uzywam przypraw do ryb,gdyz mają one potem specyficzne smak i zapach,których nie preferuje zarówno moja rodzinka jak i ja. Może właśnie te przyprawy powodują,że smak ryb jest inny niż tych z restauracji czy smażalni. Poza tym z tego co się orientuję ryby tam są smazone w głębokim tłuszczu ,a nie tak jak w domu.Sprubój może usmazyć je we frytownicy. Pyszne tez są rybki obtoczone tylko w cieście nalesnikowym (troszke gęstsze niż na naleśniki i bez bułki tartej),wkładane na rozgrzany olej.
--

#4 Gość_rkules_*

Gość_rkules_*
  • Goście

Napisano 28.02.2010 - 17:55

 hej, dzięki za wpisy. Dziś zrobiłem rybki moczone w mleku przez jakieś 3h i przyprawiłem przyprawą do ryb. Smak się zmienił po mleku, ryby stały się delikatniejsze....pytanie...jak wyciągam ryby z mleka to dużo je osączyć, czy wystarczy wrzucić na durszlak aby obciekły?..kolejnym razem spróbuje bez przyprawy do ryb...





Similar Topics Collapse

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych


Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox Otwórz w nowym oknie

@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) wyspani po ostatniej zmianie czasu??
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) bo ja nie
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) brakuje mi tej godzinki... albo i więcej ;)
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) pogoda też taka sobie
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) zachęca tylko do spania
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) ale weekend był piękny
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) słońce grzało, a grzało - super pogoda na spacery :)
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) pozdrawiam i miłego dnia życzę :)
@  Peerph : (31 marzec 2014 - 18:53) Gdzie najlepiej sie kierowac na studia gastronomiczne w stolicy i okolicy ?
@  AnnaK : (01 kwiecień 2014 - 12:19) Podałam Ci SGGW w W-wie. Z Google nie chcesz skorzystać, więc zatrudnij się w restauracji z dobrą kuchnią i w myśl zasady praktyka czyni mistrza ucz się zawodu w ten sposób.
@  Peerph : (01 kwiecień 2014 - 21:11) Dziekuje, ale odpisalem Ci tez godnie. Przeciez na cala stolice nie moze byc tylko jedna uczelnia godna polecenia. Mi nie chodzi glownie o umiejetnosci, a raczej o to, co lepiej bedzie dla przyszlego pracodawcy, bo, ze by dobrze gotowac nie trzeba sie az tak trudzic, jak sie ma jakies juz umiejetnosci.
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:55) Witajcie :)
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) Jak tam u Was przygotowania do Świąt??
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) ja już "prawie" wszystko posprzątałam ;)
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) teraz przygotowuję sobie listę świątecznych potraw
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) potem zakupy
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:57) a jutro zawijam rękawy i wchodzę do kuchni.... pffffff ;)
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:41) Witaj! Niestety mam już jutro gości, juz dziś muszę zabrac się do gotowania, lasagne z karczochami.... ale w sobotę chcę zabrać się za Twoje Coasto, Dorotko, warstwowe z toffi, więc kombinuje nad tym toffi...
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:41) (nie jestem w stanie kupić mleko skondensowane, też chrzanu nie ma!!!)
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:42) Pozdrawiam wszystkich serdecznie i życzę Radosnego Alleluja!