Skocz do zawartości


Zdjęcie
- - - - -

Przepis Na Rolade


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3 odpowiedzi w tym temacie

#1 Ewelina9033

Ewelina9033

    Nowy forumowicz

  • Smakowicze
  • Pip
  • 25 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:--->Lublin

Napisano 01.05.2010 - 15:19

witam dzisiejszy przepis moj to rolada:) ciasto: na 2 sztuki 20 dka mąki 8 sztuk jaj 17 dka cukru kryształu 1 łyzeczka proszku do pieczenia 1 łyzeczka octu szczypta soli jaja z cukrem ubijamy na sztywna mase ok 15 min, do masy dodajemy reszte sladników i recznie delikatnie mieszamy. pieczemy w nagrzanym piekarniku (200 st) przez jakeis 12 min , ciepła zawijamy w rulon odrazu, przygotowujemy krem w tym czasie ja zawsze robie krem karpatkowy ewentualnie bita smietana,rozpuszczamy galaretke w 1 szkl wody i czekam az zastygnie,na biszkopt smarujemy cienka kremem i nakladamy pasek z galaretki na sam początek biszkoptu zawijamy , mozna oblac polewa lub posypac cukrem pudrem

Załączone miniatury

  • 100_8637.JPG


#2 Yola79

Yola79

    Stały bywalec

  • Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPip
  • 57 postów
  • Płeć:Kobieta

Napisano 01.05.2010 - 20:21

wygląda wspaniale, czy mogłabys podać przepis na ten krem karpatokowy ? chętnie zrobie ta roladę.

#3 Ewelina9033

Ewelina9033

    Nowy forumowicz

  • Smakowicze
  • Pip
  • 25 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:--->Lublin

Napisano 01.05.2010 - 21:16

jasne ze tak:)
500 ml mleka
2 żółtka
15 dka masło
10 dka margaryny
22 dka cukru
6dka mąki
5dka mąki ziemniaczanej
esencja waniliowa
spirytus do samku





z maki, zółtek i z małą czescia cukru zrobić zawiesine dobrze rozmieszać na gotujące mleko z cukrem wlać i gotowac do zgestnienia ciągle mieszając. ochłodzić budyń.margaryne , masło z esenscja napowietrzyc i dodawać porcjami zimny budyń ciagle napowietrzając do gotowego kremu dodac spirytus do smaku i wymieszac,
taka jedna porcja kremu starczy na dwie rolady

#4 dorot-k

dorot-k

    Nowy forumowicz

  • Smakowicze
  • Pip
  • 13 postów

Napisano 10.06.2010 - 20:54

Witam:) Czy do tej rolady zamiast kremu budyniowego mogę dać masę serową taką jak do sernika na zimno?Pozdrawiam





Similar Topics Collapse

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych


Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox Otwórz w nowym oknie

@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) pogoda też taka sobie
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) zachęca tylko do spania
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) ale weekend był piękny
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) słońce grzało, a grzało - super pogoda na spacery :)
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) pozdrawiam i miłego dnia życzę :)
@  Peerph : (31 marzec 2014 - 18:53) Gdzie najlepiej sie kierowac na studia gastronomiczne w stolicy i okolicy ?
@  AnnaK : (01 kwiecień 2014 - 12:19) Podałam Ci SGGW w W-wie. Z Google nie chcesz skorzystać, więc zatrudnij się w restauracji z dobrą kuchnią i w myśl zasady praktyka czyni mistrza ucz się zawodu w ten sposób.
@  Peerph : (01 kwiecień 2014 - 21:11) Dziekuje, ale odpisalem Ci tez godnie. Przeciez na cala stolice nie moze byc tylko jedna uczelnia godna polecenia. Mi nie chodzi glownie o umiejetnosci, a raczej o to, co lepiej bedzie dla przyszlego pracodawcy, bo, ze by dobrze gotowac nie trzeba sie az tak trudzic, jak sie ma jakies juz umiejetnosci.
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:55) Witajcie :)
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) Jak tam u Was przygotowania do Świąt??
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) ja już "prawie" wszystko posprzątałam ;)
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) teraz przygotowuję sobie listę świątecznych potraw
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) potem zakupy
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:57) a jutro zawijam rękawy i wchodzę do kuchni.... pffffff ;)
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:41) Witaj! Niestety mam już jutro gości, juz dziś muszę zabrac się do gotowania, lasagne z karczochami.... ale w sobotę chcę zabrać się za Twoje Coasto, Dorotko, warstwowe z toffi, więc kombinuje nad tym toffi...
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:41) (nie jestem w stanie kupić mleko skondensowane, też chrzanu nie ma!!!)
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:42) Pozdrawiam wszystkich serdecznie i życzę Radosnego Alleluja!
@  Dorota : (22 kwiecień 2014 - 15:35) Witam :)
@  Dorota : (22 kwiecień 2014 - 15:36) oj oj z tym mlekiem to czasami tak jest jak potrzeba to akurat go nie ma, ale w supermarketach zawsze jest :)
@  AngelaAniela : (23 kwiecień 2014 - 14:42) Niestety, we Włoszech nie ma! Ale udalo mi się samej uzyskac substytut toffi... dziękuję jeszcze raz za przepis i serdecznie pozdrawiam ;-)