Skocz do zawartości


Zdjęcie
- - - - -

Przepis Na Rolade


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3 odpowiedzi w tym temacie

#1 Ewelina9033

Ewelina9033

    Nowy forumowicz

  • Smakowicze
  • Pip
  • 25 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:--->Lublin

Napisano 01.05.2010 - 15:19

witam dzisiejszy przepis moj to rolada:) ciasto: na 2 sztuki 20 dka mąki 8 sztuk jaj 17 dka cukru kryształu 1 łyzeczka proszku do pieczenia 1 łyzeczka octu szczypta soli jaja z cukrem ubijamy na sztywna mase ok 15 min, do masy dodajemy reszte sladników i recznie delikatnie mieszamy. pieczemy w nagrzanym piekarniku (200 st) przez jakeis 12 min , ciepła zawijamy w rulon odrazu, przygotowujemy krem w tym czasie ja zawsze robie krem karpatkowy ewentualnie bita smietana,rozpuszczamy galaretke w 1 szkl wody i czekam az zastygnie,na biszkopt smarujemy cienka kremem i nakladamy pasek z galaretki na sam początek biszkoptu zawijamy , mozna oblac polewa lub posypac cukrem pudrem

Załączone miniatury

  • 100_8637.JPG


#2 Yola79

Yola79

    Stały bywalec

  • Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPip
  • 53 postów
  • Płeć:Kobieta

Napisano 01.05.2010 - 20:21

wygląda wspaniale, czy mogłabys podać przepis na ten krem karpatokowy ? chętnie zrobie ta roladę.

#3 Ewelina9033

Ewelina9033

    Nowy forumowicz

  • Smakowicze
  • Pip
  • 25 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:--->Lublin

Napisano 01.05.2010 - 21:16

jasne ze tak:)
500 ml mleka
2 żółtka
15 dka masło
10 dka margaryny
22 dka cukru
6dka mąki
5dka mąki ziemniaczanej
esencja waniliowa
spirytus do samku





z maki, zółtek i z małą czescia cukru zrobić zawiesine dobrze rozmieszać na gotujące mleko z cukrem wlać i gotowac do zgestnienia ciągle mieszając. ochłodzić budyń.margaryne , masło z esenscja napowietrzyc i dodawać porcjami zimny budyń ciagle napowietrzając do gotowego kremu dodac spirytus do smaku i wymieszac,
taka jedna porcja kremu starczy na dwie rolady

#4 dorot-k

dorot-k

    Nowy forumowicz

  • Smakowicze
  • Pip
  • 13 postów

Napisano 10.06.2010 - 20:54

Witam:) Czy do tej rolady zamiast kremu budyniowego mogę dać masę serową taką jak do sernika na zimno?Pozdrawiam





Similar Topics Collapse

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych


Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox Otwórz w nowym oknie

@  figiel : (01 październik 2014 - 07:28) hhmmm , przestawiają się daty tzn.na oststnich wpisach sa wcześniejsze daty i czym wyżej tym bliżej aktualnej daty :)
@  figiel : (01 październik 2014 - 07:29) co do grzybów , to narazie nie ma , czekamy :)
@  figiel : (02 październik 2014 - 14:22) witam !
@  AnnaK : (09 październik 2014 - 20:42) U nas jest sucho to i grzybów nie ma, a szkoda, bo dziś było 24stopnie i noc ciepła więc mogłyby rosnąć.
@  Dorota : (11 październik 2014 - 23:48) Witajcie wieczorową porą :)
@  Dorota : (11 październik 2014 - 23:48) oglądał ktoś mecz??
@  Dorota : (11 październik 2014 - 23:48) mamy kolejne zwycięstwo - pięknie! :)
@  Dorota : (11 październik 2014 - 23:49) Miniu mówią o lasach pyrzowickich, że tam są - były grzybki
@  Dorota : (11 październik 2014 - 23:49) mówiłaś że tam kiedyś zbierałaś ;)
@  Dorota : (11 październik 2014 - 23:49) ja w tym roku na grzybkach nie byłam
@  Dorota : (11 październik 2014 - 23:50) u nas rosną tez pod modrzewiem maślaczki :)
@  Dorota : (11 październik 2014 - 23:50) miłej nocki dla wszystkich :)
@  figiel : (13 październik 2014 - 10:23) witam!!! piękne zwycięstwo ...ale też i zobowiązujące :)
@  figiel : (13 październik 2014 - 10:24) co do grzybów , to u nas zaczęły rosnąć prawdziwki i kożlaki ,le jest sucho w lesie , mogłoby popadać
@  figiel : (13 październik 2014 - 10:24) miłego dnia wszystkim :)
@  figiel : (14 październik 2014 - 09:29) witam ! jestem ciągle wylogowywana , kiedy się zaloguję, mam wiadomość -'nie masz uprawnień do tego' .....
@  figiel : (14 październik 2014 - 09:29) może mi ktoś podpowiedzieć co się dzieje ?
@  AlicjaBar : (17 październik 2014 - 11:19) Witam tak sobie czytam o pigwie i pigwowcu ja robie od kilku lat przetwory kroje owoce zasypuje warstwowo owoc cukier jak pusci sok to do butelek a reszte podsmażam jak dżem miksuje blenderem i do słoiczków pychota na chleb
@  figiel : (17 październik 2014 - 12:15) witam ! i znowu jestem za każdym razem wylogowywana :(,jak wchodze na stronę to tylko raz po zalogowaniu
@  iwona99 : (19 październik 2014 - 13:03) witam wszystkich zapraszam na mój blog domowyprzepisy.blogspot.com