Skocz do zawartości


Zdjęcie
- - - - -

Placek Po Węgiersku


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2 odpowiedzi w tym temacie

#1 vogelka

vogelka

    Stały bywalec

  • Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPip
  • 55 postów
  • Lokalizacja:Będzin

Napisano 16.06.2005 - 13:34

składniki: gulasz: 50 dag wołowiny bez kości 2 dag mąki 8 pieczarek 2 dag ketchupu liść laurowy ziele angielskie sól pieprz placek: 50 dag ziemniaków 1 jajko pół cebuli 2 łyżki mąki olej do smażenia jak zrobić gulasz: mięso, pieczarki i cebulę pokroić w kostkę mięso posypać przyprawami i mąką mięso, i cebulę zrumienić na rozgrzanym tłuszczu dodać trochę wody i pieczarki i dusić na małym ogniu pod koniec duszenia dodać ketchup, przyprawy i resztę mąki wymieszaną z wodą jak zrobić placki: zetrzeć na tarce obrane ziemniaki Odcisnąć płyn Cebulę obrać i pokroić na bardzo drobną kostkę Jajko ubić i dodać do startych ziemniaków W tak przygotowanej masie rozprowadzić równomiernie mąkę oraz pokrojoną cebulę Masę smażyć na duże placki po około 3 minuty z każdej strony Na każdy z placków nałożyć gulasz i złożyć placek na pół

r e k l a m a

#2 uretan

uretan

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 174 postów
  • Lokalizacja:Warszawa

Napisano 17.06.2005 - 13:39

Ciekawe, ale Węgrzy nie znają chyba tego placka. Niemniej, żeby smakowało po węgiersku to do smażenia mięsa trzeba dodać łyżeczkę kminku, a do duszenia pół torebki słodkiej mielonej papryki. Smacznego
Flirtuj z szaleństwem

#3 vogelka

vogelka

    Stały bywalec

  • Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPip
  • 55 postów
  • Lokalizacja:Będzin

Napisano 17.06.2005 - 15:11

nie mam pojęcia skąd wzięła się ta nazwa, ale w wileu resteuracjach się z nią spotkałam, w Szczawnicy spotkałam się z nazwą placek po zbójnicku. pewnie z Węgrami ma niewiele wspólnego, ale jest bardzo smaczny:)





Similar Topics Collapse

  Temat Forum Autor Podsumowanie Ostatni post

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych


Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox Otwórz w nowym oknie

@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) pogoda też taka sobie
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) zachęca tylko do spania
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) ale weekend był piękny
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) słońce grzało, a grzało - super pogoda na spacery :)
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) pozdrawiam i miłego dnia życzę :)
@  Peerph : (31 marzec 2014 - 18:53) Gdzie najlepiej sie kierowac na studia gastronomiczne w stolicy i okolicy ?
@  AnnaK : (01 kwiecień 2014 - 12:19) Podałam Ci SGGW w W-wie. Z Google nie chcesz skorzystać, więc zatrudnij się w restauracji z dobrą kuchnią i w myśl zasady praktyka czyni mistrza ucz się zawodu w ten sposób.
@  Peerph : (01 kwiecień 2014 - 21:11) Dziekuje, ale odpisalem Ci tez godnie. Przeciez na cala stolice nie moze byc tylko jedna uczelnia godna polecenia. Mi nie chodzi glownie o umiejetnosci, a raczej o to, co lepiej bedzie dla przyszlego pracodawcy, bo, ze by dobrze gotowac nie trzeba sie az tak trudzic, jak sie ma jakies juz umiejetnosci.
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:55) Witajcie :)
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) Jak tam u Was przygotowania do Świąt??
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) ja już "prawie" wszystko posprzątałam ;)
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) teraz przygotowuję sobie listę świątecznych potraw
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) potem zakupy
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:57) a jutro zawijam rękawy i wchodzę do kuchni.... pffffff ;)
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:41) Witaj! Niestety mam już jutro gości, juz dziś muszę zabrac się do gotowania, lasagne z karczochami.... ale w sobotę chcę zabrać się za Twoje Coasto, Dorotko, warstwowe z toffi, więc kombinuje nad tym toffi...
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:41) (nie jestem w stanie kupić mleko skondensowane, też chrzanu nie ma!!!)
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:42) Pozdrawiam wszystkich serdecznie i życzę Radosnego Alleluja!
@  Dorota : (22 kwiecień 2014 - 15:35) Witam :)
@  Dorota : (22 kwiecień 2014 - 15:36) oj oj z tym mlekiem to czasami tak jest jak potrzeba to akurat go nie ma, ale w supermarketach zawsze jest :)
@  AngelaAniela : (23 kwiecień 2014 - 14:42) Niestety, we Włoszech nie ma! Ale udalo mi się samej uzyskac substytut toffi... dziękuję jeszcze raz za przepis i serdecznie pozdrawiam ;-)