Skocz do zawartości

Kulki Ryżowe


kuchareczka_m

Rekomendowane odpowiedzi

Pyszne kulki z ryżu preparowanego. Bardzo proste i szybkie ciasteczka. Polecam.

Składniki:

torebka ryżu preparowanego

20 dag masła lub margaryny

30 dag cukierków irysów lub toffi - ja dałam masę kajmakową około 6 łyżek

4 łyżki kakao lub 5 dag czekolady

oliwa do posmarowania blachy lub papier do ciasta

polewa czekoladowa

wiórki kokosowe do dekoracji

W rondlu stopić tłuszcz, wsypać połamane i pokruszone cukierki (lub masę kajmakową) oraz kakao lub czekoladę. Mieszając, ogrzewać na małym ogniu (najlepiej postawić rondel na płytce). Gdy składniki dokładnie się połączą, wsypać ryż. Wymieszać i wylać masę na formę, posmarowaną lub wyłożoną pergaminem do pieczenia.

post-24160-061392400 1300617161_thumb.jp

Odstawić masę na kilka godzin w chłodne miejsce, by steżała, po czym uformować kulki.

post-24160-071565900 1300617169_thumb.jp

Roztopić polewę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W roztopionej polewie zanużyc ryżowe kulki i posypać je wiórkami kokosowymi.I gotowe

post-24160-065666200 1300617180_thumb.jp

Więcej moich przepisów http://wkuchniiwogrodzie.blogspot.com/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.