Skocz do zawartości


Zdjęcie
- - - - -

Makowiec (biszkopt przekładany masą makową)


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 AlCIA111

AlCIA111

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 116 postów
  • Płeć:Kobieta

Napisano 06.07.2005 - 16:38

Przepis na dużą blachę. Biszkopt: 6 jaj 1 1/2 szklanki krupczatki (moze też być pszenna) 1 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa makowa: 2 szklanki maku 1 szklanka cukru 3/4 kostki masła 5 jaj 1 łyżka kakao olejek migdałowy Wykonanie: Biszkopt: białka ubić na sztywno dodać cukier i dalej ubijać. Dodać żółtka i wymieszać. Na koniec mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Po wystudzeniu przekroić na pół. Masa makowa: Mak sparzyć, 3 razy zmielić. Masło i cukier rozpuścić dodać olejek i kakao dodać zmielony mak i zagrzać. Do gorącej masy dodać szybko - roztrzepane jajka i dokładnie wymieszać. Najlepiej mikserem. Znowu podgrzewać ciągle mieszając aż masa zacznie gęstnieć. Gorącą masą przełożyć biszkopt. Owinąć całą blachę np. ręcznikiem i pozostawić do ostygnięcia. Najlepiej przyrządzić makowiec dzień wcześniej i pozostawić do ostygnięcia na noc. Smacznego !

#2 arabika

arabika

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 238 postów
  • Płeć:Nie powiem

Napisano 06.12.2005 - 09:47

Znam to ciast jest bardzo dobre ale nie pasuje mi tu krupczatka poniewaz krupczatki używa się do ciasta kruchego a biszkopt z tej maki był by za ciężki Pozdrawiam

#3 AlCIA111

AlCIA111

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 116 postów
  • Płeć:Kobieta

Napisano 06.12.2005 - 17:58

Robiłam to ciasto już wiele razy jak dostałam ten przepis i właśnie z mąką krupczatką. Jest bardzo smaczne. Z tego przepisu korzystają również moi znajomi i też im pasuje. Z mąką pszenną też robiłam i jest również dobry. Zależy od tego które ciasto będzie smakowało lepiej. Moja rodzina woli z mąką krupczatką i dlatego podałam ją w przepisie. Jeżeli wolisz z mąką pszenną to ta zmiana nie ma aż tak znaczącego wpływu - tak mi się wydaje, ale ja nie jestem mistrzem cukiernictwa i mogę się mylić - ale w tym przepisie jest najważniejszy mak i cierpliwość, żeby dopiero na drugi dzień zjeść ciasto. Pozdrawiam
Dołączona grafika

#4 dana2005

dana2005

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 183 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:woj. łódzkie
  • Zainteresowania:kuchnia, działka

Napisano 06.12.2005 - 18:01

Również znam i piekę to ciasto. Do masy dodaję jeszcze bakalie a po wystygnieciu smaruję polewą kakaową. Pozdrawiam

#5 Dorota

Dorota

    Przyjaciel Smacznego

  • Administratorzy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 5695 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Śląsk ;)
  • Zainteresowania:Kuchnia i nie tylko ;)

Napisano 06.12.2005 - 18:16

Witam ;) Wiem, że mąka krupczatka zalecana jest raczej do ciasta kruchego. Ale czasami można coś zmienić :). Moja mama spody biszkoptowe do tortów piecze zawsze z dodatkiem mąki krupczatki. Był okres, że i ja piekłam biszkopty tylko i wyłącznie z mąki krupczatki. Biszkopty pięknie rosły i miały taki specyficzny smak. Jedyną ich wadą (tak mi się wydaje) jest to, że po upływie kilku dni stają się suche. Ale w sumie to żadna wada, bo jak ciasto jest pyszne to znika w migu :D Pozdrawiam :D Mikołajek

#6 arabika

arabika

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 238 postów
  • Płeć:Nie powiem

Napisano 06.12.2005 - 21:00

Nastepnym razem spróbuje upiec z maki krupczatki ;) Mam także wzbogacona wersje tego makowca z owocami galaretka i masa .Po prostu poezja :) Zapominam wtedy o diecie i idę na całosc :D

#7 Dorota

Dorota

    Przyjaciel Smacznego

  • Administratorzy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 5695 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Śląsk ;)
  • Zainteresowania:Kuchnia i nie tylko ;)

Napisano 06.12.2005 - 21:03

Mmmm .... a można prosić o dokładny przepis na tą wzbogaconą wersję makowca ;)

#8 arabika

arabika

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 238 postów
  • Płeć:Nie powiem

Napisano 06.12.2005 - 21:43

Mmmm .... a można prosić o dokładny przepis na tą wzbogaconą wersję makowca  ;)

Przepis podam jutro na forum .Pozdrawiam

#9 Dorota

Dorota

    Przyjaciel Smacznego

  • Administratorzy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 5695 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Śląsk ;)
  • Zainteresowania:Kuchnia i nie tylko ;)

Napisano 06.12.2005 - 21:47

Dziękuję :) .... czekam ;) i Pozdrawiam.





Similar Topics Collapse

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych


Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox Otwórz w nowym oknie

@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) wyspani po ostatniej zmianie czasu??
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) bo ja nie
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) brakuje mi tej godzinki... albo i więcej ;)
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) pogoda też taka sobie
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) zachęca tylko do spania
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) ale weekend był piękny
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) słońce grzało, a grzało - super pogoda na spacery :)
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) pozdrawiam i miłego dnia życzę :)
@  Peerph : (31 marzec 2014 - 18:53) Gdzie najlepiej sie kierowac na studia gastronomiczne w stolicy i okolicy ?
@  AnnaK : (01 kwiecień 2014 - 12:19) Podałam Ci SGGW w W-wie. Z Google nie chcesz skorzystać, więc zatrudnij się w restauracji z dobrą kuchnią i w myśl zasady praktyka czyni mistrza ucz się zawodu w ten sposób.
@  Peerph : (01 kwiecień 2014 - 21:11) Dziekuje, ale odpisalem Ci tez godnie. Przeciez na cala stolice nie moze byc tylko jedna uczelnia godna polecenia. Mi nie chodzi glownie o umiejetnosci, a raczej o to, co lepiej bedzie dla przyszlego pracodawcy, bo, ze by dobrze gotowac nie trzeba sie az tak trudzic, jak sie ma jakies juz umiejetnosci.
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:55) Witajcie :)
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) Jak tam u Was przygotowania do Świąt??
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) ja już "prawie" wszystko posprzątałam ;)
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) teraz przygotowuję sobie listę świątecznych potraw
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) potem zakupy
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:57) a jutro zawijam rękawy i wchodzę do kuchni.... pffffff ;)
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:41) Witaj! Niestety mam już jutro gości, juz dziś muszę zabrac się do gotowania, lasagne z karczochami.... ale w sobotę chcę zabrać się za Twoje Coasto, Dorotko, warstwowe z toffi, więc kombinuje nad tym toffi...
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:41) (nie jestem w stanie kupić mleko skondensowane, też chrzanu nie ma!!!)
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:42) Pozdrawiam wszystkich serdecznie i życzę Radosnego Alleluja!