Skocz do zawartości

Pomocy:) Olej Czy Oliwa

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 majki

majki

Nowy forumowicz

• Smakowicze
  • Pip
  • 2 postów

Napisano 12.04.2011 - 14:02

POMOOCY:)
Potrzebuje koniecznie Waszych opinii kochani forumowicze!

Czego częściej używacie w kuchni, oleju czy oliwy?
I dlaczego?
Liczę na ciekawą dyskusję:)

#2 Niedzwiadu

Niedzwiadu

Stały bywalec

• Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPip
  • 40 postów

Napisano 12.04.2011 - 20:11

oliwa i olej z pestek winogron : mniejsza zawartość cholesterolu i dobry smak

#3 Dany

Dany

Przyjaciel Smacznego

• Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 101 postów

Napisano 13.04.2011 - 11:42

Oliwa z oliwek jest dużo zdrowsza od zwykłego oleju, do sałatek zawsze używam oliwy.

#4 ahaha

ahaha

Nowy forumowicz

• Smakowicze
  • Pip
  • 15 postów
  • Zainteresowania:Wolność kocham i rozumiem. Wolności oddać nie umiem!

Napisano 19.12.2011 - 16:14

Ja używam i oleju i oliwy, ale również i masła klarowanego, jeżeli chcę mieć wysoką temperaturę smażenia i maślany smak. Co do oliwy, to na ogół kupujemy oliwę extra virgin tłoczoną na zimno. A ono podobno nie nadaje się do smażenia w wysokich temperaturach, ponieważ rozpada się na jakieś niezdrowe dla nas związki chemiczne. A niestety, jak już od wielkiego dzwonu smażę kotlety to używam smalcu, bezsprzecznie wychodzą najlepsze, ale trudno to nazwać zdrową kuchnią ;) Do sałatek tylko oliwy.

#5 Dorota

Dorota

Przyjaciel Smacznego

• Administratorzy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 4179 postów
  • Zainteresowania:Kuchnia i nie tylko ;)

Napisano 20.12.2011 - 11:54

Ja ostatnio do surówek używam oliwy z oliwek, a do smażenia oleju rzepakowego, bo czytałam i słyszałam, że tak jest "zdrowiej" ;)
Zapraszamy do zapoznania się z naszymi przepisami w extra formie na extra.smaczny.pl

Dlaczego warto? Masz więcej przepisów (ponad 4110). Masz dodatkowe informacje o przepisach (m.in. liczbę kalorii, liczbę porcji, trudność i czas wykonania) oraz dużo ciekawych i sprawdzonych porad (ponad 1280). Możesz dodawać swoje przepisy tworząc swoją Internetową Książkę Kucharską. Oglądasz całą stronę (i nasze forum) bez reklam! I wiele więcej...

Sprawdź teraz extra.smaczny.pl...

#6 Gagaskladtowarowroznych

Gagaskladtowarowroznych

Nowy forumowicz

• Smakowicze
  • Pip
  • 14 postów
  • Zainteresowania:literatura, genealogia, kuchnie świata

Napisano 20.12.2011 - 19:47

Witam!
Z racji obecnego zawodu musiałam się podszkolić w/w temacie.Zajmuje się głównie oliwami greckimi ,choć i włoskimi nie pogardzę :biggrin: (dla niewtajemniczonych oliwy włoskie są przeważnie mieszanką oliw,często w dodatku hiszpańskich lub greckich i dlatego mają mniejszą renomę)Wbrew pozorom na oliwie nie tylko "pomace" lecz również extra virgin można smażyć.Musi to jednak być smażenie tzw krótkie jak np na maśle,zresztą szefowie kuchni smażąc mieszają oliwę z masłem -taki mały trik a smak o niebo lepszy.
Na długie smażenie polecam olej ryżowy-ma najwyższą temperaturę dymienia.Zresztą każda kuchnia zaleca i wymaga różnych tłuszczy.Jak biorę się za kuchnie indyjską używam masła ghee,przy kuchniach basenu Morza Śródziemnego-oliwa extra virgin,dla Dalekiego Wschodu-olej arachidowy-tylko te koszty :angry:
Trochę więcej o oliwie http://skladtowarowroznych.pl/pl/n/2 zapraszam!
"Bóg stworzył jedzenie,a diabeł kucharzy"J.Joyce
http://skladtowarowroznych.pl

#7 ahaha

ahaha

Nowy forumowicz

• Smakowicze
  • Pip
  • 15 postów

Napisano 20.12.2011 - 23:29

To już nawet nie chodzi o koszt tylko o zdrowy rozsądek. Oleje też niestety jełczeją, więc ja mam w domu góra 2 lub 3 różne rodzaje. Oczywiście dopasowuję to do dań, jakie gotuję, a że najczęściej jest to kuchnia śródziemnomorska to oliwa jest zawsze. Z olejów nieeuropejskich zawsze mam małą buteleczkę oleju sezamowego. Niesamowicie nadaje smak. No i masło ghee jest obowiązkowe, bo jestem niepoprawną fanką masła w ogóle i szczególe. :D

#8 Gagaskladtowarowroznych

Gagaskladtowarowroznych

Nowy forumowicz

• Smakowicze
  • Pip
  • 14 postów
  • Zainteresowania:literatura, genealogia, kuchnie świata

Napisano 21.12.2011 - 17:59

Bosze!To ile trzymasz te oleje ,że Ci jełczeją :mrgreen: Oliwa ze zbiorów tegorocznych ma od np 1-1,5 roku ważności. Ja po prostu mam małe pojemniczki z oliwą w której maceruje co mi się przyśni-a to chili tajskie lub habanero,a to rozmaryn czy czosnek tylko trufli niestety nieposiadowuje własnych i kupuje oliwę truflową ;-) a olej sezamowy na którym dla niewtajemniczonych nie smaży się tylko dodaje na koniec gotowania ma dziwna właściwość zawsze za szybko się kończy :biggrin:
"Bóg stworzył jedzenie,a diabeł kucharzy"J.Joyce
http://skladtowarowroznych.pl

#9 ahaha

ahaha

Nowy forumowicz

• Smakowicze
  • Pip
  • 15 postów

Napisano 22.12.2011 - 01:02

Zgadzam się co do oleju sezamowego :D Nie wpadłabym na to żeby na nim smażyć. W domu mam zawsze 2-3 oleje, nie więcej. Miałam jednak taki okres w swoim życiu, że kupowałam wszystko, co mi się spodobało, a potem trzeba było nauczyć. dzięki Bogu nauczyłam się już ekonomii w kuchni dawno temu :D