sylwuśka

Babki Wielkanocne

10 postów w tym temacie

hej sluchajcie na ile przed swietami pieczecie babki ????

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

W piątek upiec, a w sobotę polukrować - tak myślę :grin: Pozdrawiam :)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Dorotka to mam jeszcze pytanko wczoraj upieklam babke na probe moj luby chcial skonsumowac przed swietami i wyszla troche za sucha :) boje sie bo na swieta pieke je na dwa domy i boje sie ze wlasnie takie suche wyjda co robic?????????/

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Wydaje mi się,że jak je polukrujesz,to "załapią" trochę wilgoci z lukru.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Ostudzoną babkę można nasączyć (np. przegotowaną wodą z sokiem z cytryny, spirytusem lub dowolnym aromatem do ciast, można ostudzoną i posłodzoną kawą rozpuszczalną, cappuccino, herbatą z koniakiem itd). Potem taką babkę można polać lukrem (tak jak pisze Basia) lub polewą czekoladową i dowolnie udekorować. Gdy polewa zastygnie warto babkę gdzieś schować, żeby nie stała tak długo np. na stole i nie wysychała. Najlepiej włożyć ją do takiej plastikowej obudowy do przenoszenia tortów. Zależy też z jakiego ciasta robimy babkę, wilgotności babce doda dodana do niej niewielka ilość oleju, słodkiej śmietanki lub roztopionego i ostudzonego masła (ale słyszałam, że w przypadku babki piaskowej mąkę można zaparzyć gorącym masłem, przyznam się, że jeszcze tak nie robiłam) i jak najmniej białek w babce - o ile to możliwe. Jeszcze taka wskazówka: babka upieczona dzień wcześniej do czasu konsumpcji zmięknie. Powodzenia :)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Dziękuje dziewczynki za odp :grin: Ale wlasnie wczoraj babke polalam polewa i nic dalej jest sucha :) nie wiem czy dobrze zrozumialam np: jak wyjme babke z piekarnika to z góry ją polać przygotowanym pączem ???

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Ponakłuwać patyczkiem np.od szaszłyków dosyć gęsto i potem łyżką polewać ponczem.A czy babkę przechowujesz w jakims pojemniku czy po prostu tak sobie stoi w kuchni?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

wczorajsza babke którA zrobilam to moj luby polkna w calosci hehehe zostala tylko jej czesc :) pytam wlasnie na [przyszlosc jak ja robic. Babka po wyciagnieciu z piekarnika stala sobie a pozniej przytkrylam ja folia w niczym jej nie przechowuje bo zaraz znika ;p

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Ponakłuwać patyczkiem przed nasączeniem, dobry pomysł Basiu, dziękuję, muszę wypróbować :)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Napisano (edytowane)

Witam

sylwuśka

Na przyszłość , bo teraz już zapewne wszystko upieczone :)

Proponuję moją ulubioną "babkę majonezową"

Lubię ją właśnie dla tego , że nigdy nie wychodzi sucha.

Przepis na dwie babki :

8 jajek

2 szklanki cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 szklanka mąki ziemniaczanej

1 szklanka mąki zwykłej

1 majonez (np.dekoracyjny winiary)

Przygotowanie:

białka ubijamy , dodajemy cukier , żółtka , mąkę na końcu majonez.

Edytowane przez daro

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Żeby dodać komentarz, musisz założyć konto lub zalogować się

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać komentarze

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!


Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.


Zaloguj się teraz
r e k l a m a

  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników, przeglądających tę stronę.