Skocz do zawartości


Zdjęcie
- - - - -

Babki Wielkanocne


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 sylwuśka

sylwuśka

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 224 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Gravesend UK

Napisano 20.04.2011 - 14:46

hej sluchajcie na ile przed swietami pieczecie babki ????
Dołączona grafika


Dołączona grafika


Dołączona grafika

#2 Dorota

Dorota

    Przyjaciel Smacznego

  • Administratorzy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 4706 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Śląsk ;)
  • Zainteresowania:Kuchnia i nie tylko ;)

Napisano 21.04.2011 - 09:12

W piątek upiec, a w sobotę polukrować - tak myślę :grin: Pozdrawiam :)

Zapraszamy do zapoznania się z naszymi przepisami w extra formie na extra.smaczny.pl

Dlaczego warto? Masz więcej przepisów (ponad 6400). Masz dodatkowe informacje o przepisach (m.in. liczbę kalorii, liczbę porcji, trudność i czas wykonania) oraz dużo ciekawych i sprawdzonych porad (ponad 1500). Możesz dodawać swoje przepisy tworząc swoją Internetową Książkę Kucharską. Oglądasz całą stronę (i nasze forum) bez reklam! I wiele więcej...

Sprawdź teraz extra.smaczny.pl...


#3 sylwuśka

sylwuśka

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 224 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Gravesend UK

Napisano 21.04.2011 - 11:42

Dorotka to mam jeszcze pytanko wczoraj upieklam babke na probe moj luby chcial skonsumowac przed swietami i wyszla troche za sucha :) boje sie bo na swieta pieke je na dwa domy i boje sie ze wlasnie takie suche wyjda co robic?????????/
Dołączona grafika


Dołączona grafika


Dołączona grafika

#4 Basia K

Basia K

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 914 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Gliwice

Napisano 21.04.2011 - 11:58

Wydaje mi się,że jak je polukrujesz,to "załapią" trochę wilgoci z lukru.

#5 Dorota

Dorota

    Przyjaciel Smacznego

  • Administratorzy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 4706 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Śląsk ;)
  • Zainteresowania:Kuchnia i nie tylko ;)

Napisano 21.04.2011 - 12:14

Ostudzoną babkę można nasączyć (np. przegotowaną wodą z sokiem z cytryny, spirytusem lub dowolnym aromatem do ciast, można ostudzoną i posłodzoną kawą rozpuszczalną, cappuccino, herbatą z koniakiem itd). Potem taką babkę można polać lukrem (tak jak pisze Basia) lub polewą czekoladową i dowolnie udekorować. Gdy polewa zastygnie warto babkę gdzieś schować, żeby nie stała tak długo np. na stole i nie wysychała. Najlepiej włożyć ją do takiej plastikowej obudowy do przenoszenia tortów. Zależy też z jakiego ciasta robimy babkę, wilgotności babce doda dodana do niej niewielka ilość oleju, słodkiej śmietanki lub roztopionego i ostudzonego masła (ale słyszałam, że w przypadku babki piaskowej mąkę można zaparzyć gorącym masłem, przyznam się, że jeszcze tak nie robiłam) i jak najmniej białek w babce - o ile to możliwe. Jeszcze taka wskazówka: babka upieczona dzień wcześniej do czasu konsumpcji zmięknie. Powodzenia :)

Zapraszamy do zapoznania się z naszymi przepisami w extra formie na extra.smaczny.pl

Dlaczego warto? Masz więcej przepisów (ponad 6400). Masz dodatkowe informacje o przepisach (m.in. liczbę kalorii, liczbę porcji, trudność i czas wykonania) oraz dużo ciekawych i sprawdzonych porad (ponad 1500). Możesz dodawać swoje przepisy tworząc swoją Internetową Książkę Kucharską. Oglądasz całą stronę (i nasze forum) bez reklam! I wiele więcej...

Sprawdź teraz extra.smaczny.pl...


#6 sylwuśka

sylwuśka

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 224 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Gravesend UK

Napisano 21.04.2011 - 16:02

Dziękuje dziewczynki za odp :grin: Ale wlasnie wczoraj babke polalam polewa i nic dalej jest sucha :) nie wiem czy dobrze zrozumialam np: jak wyjme babke z piekarnika to z góry ją polać przygotowanym pączem ???
Dołączona grafika


Dołączona grafika


Dołączona grafika

#7 basga

basga

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 3434 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Kraków

Napisano 21.04.2011 - 17:03

Ponakłuwać patyczkiem np.od szaszłyków dosyć gęsto i potem łyżką polewać ponczem.A czy babkę przechowujesz w jakims pojemniku czy po prostu tak sobie stoi w kuchni?

#8 sylwuśka

sylwuśka

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 224 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Gravesend UK

Napisano 21.04.2011 - 17:48

wczorajsza babke którA zrobilam to moj luby polkna w calosci hehehe zostala tylko jej czesc :) pytam wlasnie na [przyszlosc jak ja robic. Babka po wyciagnieciu z piekarnika stala sobie a pozniej przytkrylam ja folia w niczym jej nie przechowuje bo zaraz znika ;p
Dołączona grafika


Dołączona grafika


Dołączona grafika

#9 Dorota

Dorota

    Przyjaciel Smacznego

  • Administratorzy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 4706 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Śląsk ;)
  • Zainteresowania:Kuchnia i nie tylko ;)

Napisano 22.04.2011 - 21:33

Ponakłuwać patyczkiem przed nasączeniem, dobry pomysł Basiu, dziękuję, muszę wypróbować :)

Zapraszamy do zapoznania się z naszymi przepisami w extra formie na extra.smaczny.pl

Dlaczego warto? Masz więcej przepisów (ponad 6400). Masz dodatkowe informacje o przepisach (m.in. liczbę kalorii, liczbę porcji, trudność i czas wykonania) oraz dużo ciekawych i sprawdzonych porad (ponad 1500). Możesz dodawać swoje przepisy tworząc swoją Internetową Książkę Kucharską. Oglądasz całą stronę (i nasze forum) bez reklam! I wiele więcej...

Sprawdź teraz extra.smaczny.pl...


#10 daro

daro

    Nowy forumowicz

  • Smakowicze
  • Pip
  • 1 postów

Napisano 22.04.2011 - 21:40

Witam


sylwuśka

Na przyszłość , bo teraz już zapewne wszystko upieczone :)

Proponuję moją ulubioną "babkę majonezową"

Lubię ją właśnie dla tego , że nigdy nie wychodzi sucha.

Przepis na dwie babki :

8 jajek

2 szklanki cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 szklanka mąki ziemniaczanej

1 szklanka mąki zwykłej

1 majonez (np.dekoracyjny winiary)

Przygotowanie:
białka ubijamy , dodajemy cukier , żółtka , mąkę na końcu majonez.






Użytkownik daro edytował ten post 22.04.2011 - 21:57






Similar Topics Collapse

  Temat Forum Autor Podsumowanie Ostatni post

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych


Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox Otwórz w nowym oknie

@  figiel : (01 październik 2014 - 07:28) hhmmm , przestawiają się daty tzn.na oststnich wpisach sa wcześniejsze daty i czym wyżej tym bliżej aktualnej daty :)
@  figiel : (01 październik 2014 - 07:29) co do grzybów , to narazie nie ma , czekamy :)
@  figiel : (02 październik 2014 - 14:22) witam !
@  AnnaK : (09 październik 2014 - 20:42) U nas jest sucho to i grzybów nie ma, a szkoda, bo dziś było 24stopnie i noc ciepła więc mogłyby rosnąć.
@  Dorota : (11 październik 2014 - 23:48) Witajcie wieczorową porą :)
@  Dorota : (11 październik 2014 - 23:48) oglądał ktoś mecz??
@  Dorota : (11 październik 2014 - 23:48) mamy kolejne zwycięstwo - pięknie! :)
@  Dorota : (11 październik 2014 - 23:49) Miniu mówią o lasach pyrzowickich, że tam są - były grzybki
@  Dorota : (11 październik 2014 - 23:49) mówiłaś że tam kiedyś zbierałaś ;)
@  Dorota : (11 październik 2014 - 23:49) ja w tym roku na grzybkach nie byłam
@  Dorota : (11 październik 2014 - 23:50) u nas rosną tez pod modrzewiem maślaczki :)
@  Dorota : (11 październik 2014 - 23:50) miłej nocki dla wszystkich :)
@  figiel : (13 październik 2014 - 10:23) witam!!! piękne zwycięstwo ...ale też i zobowiązujące :)
@  figiel : (13 październik 2014 - 10:24) co do grzybów , to u nas zaczęły rosnąć prawdziwki i kożlaki ,le jest sucho w lesie , mogłoby popadać
@  figiel : (13 październik 2014 - 10:24) miłego dnia wszystkim :)
@  figiel : (14 październik 2014 - 09:29) witam ! jestem ciągle wylogowywana , kiedy się zaloguję, mam wiadomość -'nie masz uprawnień do tego' .....
@  figiel : (14 październik 2014 - 09:29) może mi ktoś podpowiedzieć co się dzieje ?
@  AlicjaBar : (17 październik 2014 - 11:19) Witam tak sobie czytam o pigwie i pigwowcu ja robie od kilku lat przetwory kroje owoce zasypuje warstwowo owoc cukier jak pusci sok to do butelek a reszte podsmażam jak dżem miksuje blenderem i do słoiczków pychota na chleb
@  figiel : (17 październik 2014 - 12:15) witam ! i znowu jestem za każdym razem wylogowywana :(,jak wchodze na stronę to tylko raz po zalogowaniu
@  iwona99 : (19 październik 2014 - 13:03) witam wszystkich zapraszam na mój blog domowyprzepisy.blogspot.com