Sign in to follow this  
Followers 0

Babki Wielkanocne

10 posts in this topic

Posted · Report post

hej sluchajcie na ile przed swietami pieczecie babki ????

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

W piątek upiec, a w sobotę polukrować - tak myślę :grin: Pozdrawiam :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Dorotka to mam jeszcze pytanko wczoraj upieklam babke na probe moj luby chcial skonsumowac przed swietami i wyszla troche za sucha :) boje sie bo na swieta pieke je na dwa domy i boje sie ze wlasnie takie suche wyjda co robic?????????/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Wydaje mi się,że jak je polukrujesz,to "załapią" trochę wilgoci z lukru.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Ostudzoną babkę można nasączyć (np. przegotowaną wodą z sokiem z cytryny, spirytusem lub dowolnym aromatem do ciast, można ostudzoną i posłodzoną kawą rozpuszczalną, cappuccino, herbatą z koniakiem itd). Potem taką babkę można polać lukrem (tak jak pisze Basia) lub polewą czekoladową i dowolnie udekorować. Gdy polewa zastygnie warto babkę gdzieś schować, żeby nie stała tak długo np. na stole i nie wysychała. Najlepiej włożyć ją do takiej plastikowej obudowy do przenoszenia tortów. Zależy też z jakiego ciasta robimy babkę, wilgotności babce doda dodana do niej niewielka ilość oleju, słodkiej śmietanki lub roztopionego i ostudzonego masła (ale słyszałam, że w przypadku babki piaskowej mąkę można zaparzyć gorącym masłem, przyznam się, że jeszcze tak nie robiłam) i jak najmniej białek w babce - o ile to możliwe. Jeszcze taka wskazówka: babka upieczona dzień wcześniej do czasu konsumpcji zmięknie. Powodzenia :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Dziękuje dziewczynki za odp :grin: Ale wlasnie wczoraj babke polalam polewa i nic dalej jest sucha :) nie wiem czy dobrze zrozumialam np: jak wyjme babke z piekarnika to z góry ją polać przygotowanym pączem ???

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Ponakłuwać patyczkiem np.od szaszłyków dosyć gęsto i potem łyżką polewać ponczem.A czy babkę przechowujesz w jakims pojemniku czy po prostu tak sobie stoi w kuchni?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

wczorajsza babke którA zrobilam to moj luby polkna w calosci hehehe zostala tylko jej czesc :) pytam wlasnie na [przyszlosc jak ja robic. Babka po wyciagnieciu z piekarnika stala sobie a pozniej przytkrylam ja folia w niczym jej nie przechowuje bo zaraz znika ;p

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Ponakłuwać patyczkiem przed nasączeniem, dobry pomysł Basiu, dziękuję, muszę wypróbować :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

Witam

sylwuśka

Na przyszłość , bo teraz już zapewne wszystko upieczone :)

Proponuję moją ulubioną "babkę majonezową"

Lubię ją właśnie dla tego , że nigdy nie wychodzi sucha.

Przepis na dwie babki :

8 jajek

2 szklanki cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 szklanka mąki ziemniaczanej

1 szklanka mąki zwykłej

1 majonez (np.dekoracyjny winiary)

Przygotowanie:

białka ubijamy , dodajemy cukier , żółtka , mąkę na końcu majonez.

Edited by daro

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.