Skocz do zawartości

Babki Wielkanocne


Rekomendowane odpowiedzi

Ostudzoną babkę można nasączyć (np. przegotowaną wodą z sokiem z cytryny, spirytusem lub dowolnym aromatem do ciast, można ostudzoną i posłodzoną kawą rozpuszczalną, cappuccino, herbatą z koniakiem itd). Potem taką babkę można polać lukrem (tak jak pisze Basia) lub polewą czekoladową i dowolnie udekorować. Gdy polewa zastygnie warto babkę gdzieś schować, żeby nie stała tak długo np. na stole i nie wysychała. Najlepiej włożyć ją do takiej plastikowej obudowy do przenoszenia tortów. Zależy też z jakiego ciasta robimy babkę, wilgotności babce doda dodana do niej niewielka ilość oleju, słodkiej śmietanki lub roztopionego i ostudzonego masła (ale słyszałam, że w przypadku babki piaskowej mąkę można zaparzyć gorącym masłem, przyznam się, że jeszcze tak nie robiłam) i jak najmniej białek w babce - o ile to możliwe. Jeszcze taka wskazówka: babka upieczona dzień wcześniej do czasu konsumpcji zmięknie. Powodzenia :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ponakłuwać patyczkiem np.od szaszłyków dosyć gęsto i potem łyżką polewać ponczem.A czy babkę przechowujesz w jakims pojemniku czy po prostu tak sobie stoi w kuchni?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

wczorajsza babke którA zrobilam to moj luby polkna w calosci hehehe zostala tylko jej czesc :) pytam wlasnie na [przyszlosc jak ja robic. Babka po wyciagnieciu z piekarnika stala sobie a pozniej przytkrylam ja folia w niczym jej nie przechowuje bo zaraz znika ;p

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam

sylwuśka

Na przyszłość , bo teraz już zapewne wszystko upieczone :)

Proponuję moją ulubioną "babkę majonezową"

Lubię ją właśnie dla tego , że nigdy nie wychodzi sucha.

Przepis na dwie babki :

8 jajek

2 szklanki cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 szklanka mąki ziemniaczanej

1 szklanka mąki zwykłej

1 majonez (np.dekoracyjny winiary)

Przygotowanie:

białka ubijamy , dodajemy cukier , żółtka , mąkę na końcu majonez.

Edytowane przez daro
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.