Skocz do zawartości

"Wspaniała" posypka placka

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
10 odpowiedzi w tym temacie

#1 ali

ali

Przyjaciel Smacznego

• Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 272 postów

Napisano 22.07.2005 - 23:14

Do mojej przyjaciółki przyjechała córka z Kanady. Z tej okazji zrobiłyśmy spotkanie na działce - pieczenie kiełbasek, piwko itp. Chciałam przynieść coś słodkiego, wiec upiekłam moje pyszne ciasto ze śliwkami, posypane po wierzchu cukrem pudrem. Bardzo się śpieszyłam, więc spakowałam placek i jazda. Na działce wyłożyłam placek, a ponieważ wszyscy się na nie rzucili, ja w obawie, że będzie za mało dla innych nie jadłam. Zdziwiło mnie jednak, że zięć mojej przyjaciółki przed jedzeniem każdy kawałek otrzepuje z tego cukru pudru, a na moje pytanie dlaczego tak robi, odpowiedział, że nie lubi. Po powrocie do domu ukroiłam też sobie kawałek i jem, a tu....co to, niesłodki cukier? Ciasto było dość dobrze posypane mąką ziemniaczaną. I tylko jedna osoba się zorientowała, że coś niedobry ten cukier ??!! czy z grzeczności zajadali ??!!

#2 Marcin

Marcin

Przyjaciel Smacznego

• Administratorzy
  • 811 postów

Napisano 23.07.2005 - 13:04

8) :D :D Dość podobnie jest z każdą potrawą którą ja zrobię - też wszyscy (no może tylko zdecydowana większość) je i chwali.
Zapraszamy do zapoznania się z naszymi przepisami w extra formie na extra.smaczny.pl.

Dlaczego warto? Masz więcej przepisów (w tej chwili ponad 3300). Masz dodatkowe informacje o przepisach (m.in. liczbę kalorii, liczbę porcji, trudność i czas wykonania). Możesz dodawać swoje przepisy tworząc swoją Internetową Książkę Kucharską. Oglądasz całą stronę (i nasze forum) bez reklam! I wiele więcej...

Sprawdź teraz extra.smaczny.pl...

#3 deka

deka

Stały bywalec

• Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPip
  • 45 postów

Napisano 10.08.2005 - 23:06

Nie chwalą, bo sie nie znają i nie wiedzą co dobre ha ha...

#4 deka

deka

Stały bywalec

• Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPip
  • 45 postów

Napisano 11.08.2005 - 15:57

oj chyba żle to zrozumialam sory.

#5 Dorota

Dorota

Przyjaciel Smacznego

• Administratorzy
  • 4179 postów
  • Zainteresowania:Kuchnia i nie tylko ;)

Napisano 22.08.2005 - 22:00

Nie ma sprawy - wybaczamy :lol:
Zapraszamy do zapoznania się z naszymi przepisami w extra formie na extra.smaczny.pl

Dlaczego warto? Masz więcej przepisów (ponad 4110). Masz dodatkowe informacje o przepisach (m.in. liczbę kalorii, liczbę porcji, trudność i czas wykonania) oraz dużo ciekawych i sprawdzonych porad (ponad 1280). Możesz dodawać swoje przepisy tworząc swoją Internetową Książkę Kucharską. Oglądasz całą stronę (i nasze forum) bez reklam! I wiele więcej...

Sprawdź teraz extra.smaczny.pl...

#6 grażka

grażka

Nowy forumowicz

• Smakowicze
  • Pip
  • 23 postów

Napisano 23.01.2006 - 09:14

Ja miałam podobną sytuację. Pierwszy raz zaprosiłam swojego obecnego chłopaka do domu , więc cóż "przez żołądek do serca". Przygotowałam Spaghetti carbonara, zawsze wychodziło znakomite. Jednak stres robi swoje , gotując makaron wsypałam za dużo soli!!! Sos palce lizać!!! Więc nic nie podejrzewając zachwycona swoimi zdolnościami kulinarnymi patrzę jak on je i czekam, czekam, czekam sama oczywiście nie jem -czekam ... na ocenę , w końcu nie wytrzymałm i pytam czy mu smakuje? Oczywiście, że tak pyszne!!! - usłyszałam taką odpowiedź. A więc pełna zadowolenia rozpoczęłam konsumpcję i w tym momencie po przełknięciu pierwszego kęsa, wstałam przeprosiłam go i zabrałam nasze talerze do kuchni (oczywiście z niedokończoną strawą). No cóż musiał posmakować jakie robię dobre kanapki!!!
"W życiu są sprawy o które warto walczyć do samego końca..."

#7 basga

basga

Przyjaciel Smacznego

• Aktywni Smakowicze
  • 4238 postów

Napisano 15.01.2007 - 17:52

Podobno zakochani często przesalają...

#8 viola32

viola32

Przyjaciel Smacznego

• Aktywni Smakowicze
  • 291 postów
  • Zainteresowania:muzyka,film

Napisano 08.11.2007 - 12:21

A u mnie bylo tak przed slubem dawalam za malo soli albo wogole zapominalam dodoac.A po slubie wciaz cos przesole.Mowie do meza kup mi sol(jak szedl zrobic zakupy),a on ze nawet nie ma mowy,zebys znowy przesalala wszystko?... a kupil mi az dwa opakowania! :)Ale jest taki ,ze co bym nie zrobila ,to on zawsze zje i nie grymasi,bo mowi,ze poswiecilam swoj czas i to ja zrobilam.Ale raz odmowil.Zrobilam zupe ogorkowa,wyszla super,a nie zawsze wychodzi smaczna(to chyba od ogorkow zalezy..) i metalowa lyzke wazowke mialam zajeta,wiec wzielam teflonowa...i zostawilam ja w tej super smacznej zupie.Maz przychodzi pozniej z pracy... ja mu odgrzewam ta zupe a tam sam teflon...NIE POLECAM...
Dołączona grafika

#9 figiel

figiel

figiel

• Aktywni Smakowicze
  • 985 postów
  • Zainteresowania:rękodzieło , kulinaria , grzyboznawstwo :)

Napisano 09.11.2007 - 13:58

Mam znajomą ,która kotlety mielone obtaczała w......cukrze pudrze ;) .bo pomyliła torebki,a miała być mąka . Nawet podczas smażenia nie zauważyła tej pomyłki .....tylko kotlety jej się dziwnie szybko przypalały. Dopiero pomyłka wyszła na jaw podczas obiadu ;) . Nikt nie jadł tych kotletów ....nawet z grzeczności .

#10 viola32

viola32

Przyjaciel Smacznego

• Aktywni Smakowicze
  • 291 postów
  • Zainteresowania:muzyka,film

Napisano 09.11.2007 - 18:34

Mielone kotlety zawsze obtaczam w bulce tartej a obtaczanych w mace jeszcze nie jadlam ...a w cukrze pudrze tym bardziej ;)
Dołączona grafika

#11 Kasia M.

Kasia M.

Stały bywalec

• Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPip
  • 68 postów

Napisano 14.07.2009 - 13:10

Czasem chyba zdrowie jest ważniejsze niż grzeczność :-D
Podaję zawsze temperaturę pieczenia w piekarniku na gaz,
piekarnik na prąd to 20 stopni mniej :)

Uwielbiam słodkie zarówno jeść jak i piec ^_^