zulka Opublikowano 6 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2011 Dzisiaj chciałabym podzielić się z wami moim sposobem na ryż. Wiadomo ryż nie każdy lubi ponieważ jest trochę mdły i nijaki. Mam nadzieję, że spodobawam się i chętniej będziecie sięgać po te niedoceniane ziarna. Potrzebujemy: szklankę ryżu 1-2 marchewki 1 srednia cebula bulion lub kostka rosołowa tymianek 1 łyżeczka, olej lub oliwa Jak to robimy? Cebulę kroimy w piórka, marchewkę obieramy i ścieramy na grubej tarce. Olej rozgrzewamy na głębokiej patelni, wrzucamy cebulę i marchewkę, czekamy aż się zeszkli. Przygotowujemy szklankę - półtorej bulionu Na zeszklone warzywa wrzucamy surowy ryż. Jak się ryż zeszkli zalewamy wcześniej przygotowanym bulionem. mieszamy i przykrywamy. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu, od czasu do czasu mieszjąc żeby się nie przypaliło. Pod koniec duszenia dodajemy tymianek, mieszamy i dusimy jeszcze 3-4 minuty. Ja czasami muszę dorobić troszkę bulionu. Podajemy z mięskiem, sosem lub samo. Pysznego życzę http://zulkowegotowanie.blogspot.com/2011/10/ryz-inaczej.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krowusia Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Bardzo smaczny przepis, nigdy bym na to nie wpadła. Kiedyś muszę wypróbować. Mój smaczny sposób na ryż to dodanie do niego curry. Robi się żółty i mi zdecydowanie bardziej smakuje. Czasami też dodaję odrobinę gęstej kwaśnej śmietany. Nadaje delikatny kremowy smak - ryż nie jest taki suchy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Aneczka_D Opublikowano 9 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2012 uwielbiam wariacje z ryżem. Ja czesto dodaje kurkumu warzyw i bulionu. Przed gotowaniem przez chwileczę delkiatnie prażę go na masełku:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość zagotowana Opublikowano 5 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2013 Do tej pory praktykowałam ryż z curry, ale ten z bulionu musi być równie, jak nawet nie bardziej smaczny, więc chyba się skuszę na nową opcję podania niby zwykłego ryżu :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cookina Opublikowano 23 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2013 Oooo, wreszcie coś innego ;) DZIĘKI! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smakija Opublikowano 7 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2013 Fajnie smak musi wsiakac z bulionu , podoba mi sie taka opcja i na pewno sprobuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
izabelaw29 Opublikowano 29 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2013 Bardzo ciekawe,lecę do sklepu po składniki,i zaraz go wypróbuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carmello Opublikowano 29 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2013 A jadł ktoś kiedyś albo przygotowywał czarny ryż? Ostatnio widziałam taki w chińskiej restauracji w której byłam, ale nie wiem czy czymś trzeba go zabarwić, czy można już kupić taki gotowy. Danie z czarnym ryżem na talerzu prezentowało się całkiem interesująco i elegancko. :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asienka19873 Opublikowano 9 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2013 Ja robię ryż do potraw w ten sposób: w garnku rozgrzewam 1 łyeczkę masła, wsypuję szklankę ryżu, przesmażam chwilę,zalewam 2 szklankami wody, do tego dodaję 1 kostkę rosołową i pół łyżeczki kurkumy. Gotuję do miękkości aż praktycznie cały bulion zostanie wchłonięty przez ryż. Mój mąż go uwielbia :) na 2 porcje. Ryż gotowany w bulionie jest taki "doprawiony" :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MrFrodo Opublikowano 20 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2013 Bardzo fajny pomysł, wydaję mi się, ze jest to jeszcze ciekawa opcja, żeby uatrakcyjnić ryż dzieciom :). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Thoris Opublikowano 30 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2013 (edytowane) A jadł ktoś kiedyś albo przygotowywał czarny ryż? :smile: Czarny ryż, to taka specjalna odmiana. Można go dostać w cenie ok. 20-40 pln za opakowanie w 'droższych sklepach', jak Alma czy Piotr i Paweł. Edytowane 30 Grudnia 2013 przez Thoris Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marysi_co Opublikowano 18 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2014 Robiłam kiedyś coś podobnego i jest bardzo dobre. Twojego przepisu też spróbuję ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Armenika Opublikowano 4 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2014 To już wiem, co dziś będzie na obiad. Też do tej pory uwielbiałam ryż z curry. Do tego zestawu dodałabym jeszcze brokuły i odrobinę czosnku :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gagaskladtowarowroznych Opublikowano 8 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2014 Hej!Czarny ryż to ryż tzw 'zakazany"gdyż dawniej zarezerwowany był dla cesarzy Chin:) a jest to po prostu odmiana ryżu kleistego ,który po ugotowaniu zmienia barwę na fioletową.Cechą charakterystyczna jest ,że długoooo się gotuje , w związku z czym namacza się go jak groch ,dzień wcześniej http://skladtowarow.home.pl/oferta-towarow-osobliwych/towary-solidne/maki-kasze-ryze/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.