Herbatniki Angielskie
Rozpoczęty przez ina12, 28.11.2011 14:13
19 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 28.11.2011 - 14:13
4 szklanki mąki pszennej
2 szklanki maki ziemniaczanej
25 dag masła
szklanka mleka
szklanka miałkiego cukru
łyżeczka sody
cukier waniliowy
Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać, dodać cukier waniliowy i razem wymieszać. Dodać masło i połączyć starannie wygniatając. Do mleka wsypać cukier, sodę, wymieszać, wlać do ciasta. Wszystko bardzo dobrze wyrobić. Wałkować niezbyt cienko, małą szklaneczką wycinać półksiężyce. Piec na złoty kolor w temp. 200*C. Posypać cukrem pudrem.
Ciastka przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce.
Przepisy Czytelników - 1992r.
2 szklanki maki ziemniaczanej
25 dag masła
szklanka mleka
szklanka miałkiego cukru
łyżeczka sody
cukier waniliowy
Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać, dodać cukier waniliowy i razem wymieszać. Dodać masło i połączyć starannie wygniatając. Do mleka wsypać cukier, sodę, wymieszać, wlać do ciasta. Wszystko bardzo dobrze wyrobić. Wałkować niezbyt cienko, małą szklaneczką wycinać półksiężyce. Piec na złoty kolor w temp. 200*C. Posypać cukrem pudrem.
Ciastka przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce.
Przepisy Czytelników - 1992r.
Pozdrawiam
Napisano 01.12.2011 - 12:55
Dzisiaj upiekłam te herbatniki ... wyjęłam z piekarnika i zaraz zjawił sie gość
.... i pierwsza recenzja
: pyszne -kruche . Do środka dałam swojskie masło (dostałam w prezencie) i może dlatego mają niepowtarzalny smak . Mało przy nich pracy i wychodzi spora ilość .Zachęcam do wypróbowania .
Halinko dziękuję za podzielenie sie przepisem -pozdrawiam
Halinko dziękuję za podzielenie sie przepisem -pozdrawiam
Napisano 01.12.2011 - 13:47
ale ładne!
Napisano 01.12.2011 - 14:58
Bardzo, bardzo apetycznie, mniam
Zapraszamy do zapoznania się z naszymi przepisami w extra formie na extra.smaczny.pl
Dlaczego warto? Masz więcej przepisów (ponad 4110). Masz dodatkowe informacje o przepisach (m.in. liczbę kalorii, liczbę porcji, trudność i czas wykonania) oraz dużo ciekawych i sprawdzonych porad (ponad 1280). Możesz dodawać swoje przepisy tworząc swoją Internetową Książkę Kucharską. Oglądasz całą stronę (i nasze forum) bez reklam! I wiele więcej...
Sprawdź teraz extra.smaczny.pl...
Dlaczego warto? Masz więcej przepisów (ponad 4110). Masz dodatkowe informacje o przepisach (m.in. liczbę kalorii, liczbę porcji, trudność i czas wykonania) oraz dużo ciekawych i sprawdzonych porad (ponad 1280). Możesz dodawać swoje przepisy tworząc swoją Internetową Książkę Kucharską. Oglądasz całą stronę (i nasze forum) bez reklam! I wiele więcej...
Napisano 01.12.2011 - 15:22
Dorotko herbatniki wyglądają pięknie-dzięki Halince kolejne ciacha do wypróbowania.
Napisano 01.12.2011 - 15:46
Tak, Ineczka nam zawsze coś fajnego zaproponuje do zrobienia
Zapraszamy do zapoznania się z naszymi przepisami w extra formie na extra.smaczny.pl
Napisano 01.12.2011 - 21:52
Teraz dopiero doczytałam że w przepisie nie ma jaj...to takie ciastka kryzysowe -najlepsze wtedy kiedy moje kury zastrajkują.
Napisano 01.12.2011 - 22:04
Tak , tez szukałam jaj w tym przepisie
....
Napisano 02.12.2011 - 13:33
Dorotko dziękuję bardzo za wypróbowanie tych ciastek,dodanie zdjęć i za uczciwą całą wypowiedź. Dla gościa proszę przekazać osobne podziękowanie.
Mini, Dorotce i Eluni również dziękuję. Eluniu moja rada, jakTwoje kury zastrajkują to domagają się zmiany koguta,
Mini, Dorotce i Eluni również dziękuję. Eluniu moja rada, jakTwoje kury zastrajkują to domagają się zmiany koguta,
Pozdrawiam
Napisano 02.12.2011 - 19:05
O Ineczko, ciekawa ta rada, przekaże dalej, bo u mnie w rodzinie też czasami słyszę, że kury strajkują, ale myślałam, że to dlatego że jest zimno i nie niosą jaj
Napisano 02.12.2011 - 20:13
Napisano 07.12.2011 - 13:54
Halinko wczoraj piekłam ciasteczka i przyznaję ,że bardzo smaczne.
Rodzinka też się do nich dosiadła i potwierdzają ,że dobrutkie.
Dziękuję za przepis i pozdrawiam
Rodzinka też się do nich dosiadła i potwierdzają ,że dobrutkie.
Dziękuję za przepis i pozdrawiam
Napisano 07.12.2011 - 19:17
Jolciu dziękuję za skorzystanie z tego przepisu i dodanie opinii.
Jak miło się czyta że Tobie i rodzince smakują.
Pozdrawiam serdecznie
Jak miło się czyta że Tobie i rodzince smakują.
Pozdrawiam serdecznie
Pozdrawiam
Napisano 11.12.2011 - 18:53
Janko a ja dziękuję Tobie za sprawienie mi satysfakcji.
Za dodanie zdjęcia i ocenę zalety tych ciastek. Piękne są Twoje ciasteczka.
Za dodanie zdjęcia i ocenę zalety tych ciastek. Piękne są Twoje ciasteczka.
Pozdrawiam