Jak Zrobić W Domu Dobry Smaczny Alkohol


14 posts in this topic

Posted · Report post

Krupnik Wyborowy

Jakiś czas temu wpadł mi w ręce przepis na krupnik domowej

roboty. Postanowiłem, że spróbuje zrobić i sprawdzę na sobie

jak to będzie smakować. Przez cały czas pracy przy alkoholu

nie byłem do końca przekonany czy dobrze robię, ale gdy

spróbowałem, to natychmiast zapomniałem o wszystkich obawach

i niepewnościach bo efekt był piorunujący.

Niedawno robiąc porządki znalazłem ten przepis i pomyślałem,

że udostępnię go na blogu. Może będziecie chcieli zrobić sobie

w domu smaczny i rozgrzewający alkohol na zimowe mroźne wieczory.

Krupnik wyborowy

Zestaw na 1 litr wódki o mocy 45%

  • 500 g miodu pszczelego
  • 500 ml spirytusu o mocy 95%
  • 5-10 ml zaprawy korzennej
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 200 ml wody
Zaprawa korzenna

  • 3 g cynamonu
  • 1 g goździków
  • 3 g imbiru
  • 2 g gałki muszkatołowej
  • 1 laska wanilii
Sposób przygotowania

1. 100 ml spirytusu o mocy 95% rozcieńczyć z 50 ml wody, dzięki

czemu otrzyma się 150 ml spirytusu o mocy 60%.

2. Przygotowanie zaprawy: rozdrobnić surowiec przeznaczony na zaprawę,

włożyć do słoja, wlać spirytus, macerować 14 dni, mieszając co drugi

dzień, po czym zlać do słoika.

3. Do emaliowanego garnka wlać wodę, zagrzać na małym ogniu i do gorącej

wody dodać miód. Miód i woda nie powinny sięgać powyżej polowy garnka,

w przeciwnym razie mogą wykipieć.

4. Doprowadzić miód i wodę do wrzenia, gotować kilkanaście minut, aż do

całkowitego zszumowania piany, po czym garnek zdjąć z ognia.

5. Po częściowym ostygnięciu miodu wlać sok z cytryny i zaprawę korzenna,

następnie dodać spirytus, bardzo powoli i stale mieszając.

6. Wódkę przelać do gąsiorka i odstawić na 3-6 miesięcy do dojrzewania,

po czym zlać część wyklarowana, resztę zaś przefiltrować, połączyć z

częścią wyklarowana i rozlać do butelek. A później?

Dołączona grafika

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Moja mama jest "specem" od domowych nalewek:) Muszę podrzucić jej ten przepis, na pewno się ucieszy :) Bo ja to potrafię tylko zrobić wódeczkę z limonką i kruszonym lodem z dodatkiem brązowego cukru oczywiście:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Na pewno wykorzystam ten przepis na osłodę życia studenta

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

ja polecam zrobienie nalewek, każda ma niepowtarzalny smak.. trzeba co prawda dać im dużo czasu, ale za to jaka satysfakcja!

chyba największa z pigwówki!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

... i z malinówki :biggrin:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

malinówka w tym roku wyjątkowo słodka nam wyszła.. taka kobieca :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Moja też słodziutka  ...robiłam na spirytusie i na zwykłej wódce ..ta spirytusowa uuuuu baja !!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

my zawsze robimy nalewki z dwóch rodzajów alkoholu, najpierw zalewamy spirytusem, dopiero potem wódką.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Ale kusicie dziewczynki  :biggrin: to ja jeszcze dorzucę wiśniówkę do tej procentowej kolorowej listy, też jest pycha ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

jasne, to też nasza żelazna pozycja!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Stanowczo  z takich "wynalazków" lubie najbardziej miodówke :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Moja mama jest "specem" od domowych nalewek:) Muszę podrzucić jej ten przepis, na pewno się ucieszy :smile: Bo ja to potrafię tylko zrobić wódeczkę z limonką i kruszonym lodem z dodatkiem brązowego cukru oczywiście:)

w mojej rodzinie od pokoleń robi sie tzw miodówkę. spirytus, miód, goździki, pieprz, rewelacja zwłaszcza zimą.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Z domowych wyrobów najbardziej smakuje mi pigwówka :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

ja w czerwcu zrobiłam nalewkę truskawkową na białym winie i naprawdę polecam alkohole z tych owoców sezonowych :-)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.