Skocz do zawartości


Zdjęcie
- - - - -

Jak Zrobić W Domu Dobry Smaczny Alkohol

alkohol krupnik wyborowy

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
10 odpowiedzi w tym temacie

#1 JacekBiesiadzinski

JacekBiesiadzinski

    Nowy forumowicz

  • Smakowicze
  • Pip
  • 7 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Strzegom, Dolny Śląsk
  • Zainteresowania:gotowanie

Napisano 21.02.2012 - 22:16

Krupnik Wyborowy


Jakiś czas temu wpadł mi w ręce przepis na krupnik domowej
roboty. Postanowiłem, że spróbuje zrobić i sprawdzę na sobie
jak to będzie smakować. Przez cały czas pracy przy alkoholu
nie byłem do końca przekonany czy dobrze robię, ale gdy
spróbowałem, to natychmiast zapomniałem o wszystkich obawach
i niepewnościach bo efekt był piorunujący.

Niedawno robiąc porządki znalazłem ten przepis i pomyślałem,
że udostępnię go na blogu. Może będziecie chcieli zrobić sobie
w domu smaczny i rozgrzewający alkohol na zimowe mroźne wieczory.

Krupnik wyborowy

Zestaw na 1 litr wódki o mocy 45%
  • 500 g miodu pszczelego
  • 500 ml spirytusu o mocy 95%
  • 5-10 ml zaprawy korzennej
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 200 ml wody
Zaprawa korzenna
  • 3 g cynamonu
  • 1 g goździków
  • 3 g imbiru
  • 2 g gałki muszkatołowej
  • 1 laska wanilii
Sposób przygotowania

1. 100 ml spirytusu o mocy 95% rozcieńczyć z 50 ml wody, dzięki
czemu otrzyma się 150 ml spirytusu o mocy 60%.
2. Przygotowanie zaprawy: rozdrobnić surowiec przeznaczony na zaprawę,
włożyć do słoja, wlać spirytus, macerować 14 dni, mieszając co drugi
dzień, po czym zlać do słoika.
3. Do emaliowanego garnka wlać wodę, zagrzać na małym ogniu i do gorącej
wody dodać miód. Miód i woda nie powinny sięgać powyżej polowy garnka,
w przeciwnym razie mogą wykipieć.
4. Doprowadzić miód i wodę do wrzenia, gotować kilkanaście minut, aż do
całkowitego zszumowania piany, po czym garnek zdjąć z ognia.
5. Po częściowym ostygnięciu miodu wlać sok z cytryny i zaprawę korzenna,
następnie dodać spirytus, bardzo powoli i stale mieszając.
6. Wódkę przelać do gąsiorka i odstawić na 3-6 miesięcy do dojrzewania,
po czym zlać część wyklarowana, resztę zaś przefiltrować, połączyć z
częścią wyklarowana i rozlać do butelek. A później?

Dołączona grafika
Marzysz o niezależności finansowej? to zobacz tutaj http://uzyj.net

r e k l a m a

#2 Uzytkownik1

Uzytkownik1

    Stały bywalec

  • Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPip
  • 44 postów

Napisano 09.05.2012 - 17:59

Moja mama jest "specem" od domowych nalewek:) Muszę podrzucić jej ten przepis, na pewno się ucieszy :) Bo ja to potrafię tylko zrobić wódeczkę z limonką i kruszonym lodem z dodatkiem brązowego cukru oczywiście:)

#3 Qrat0r

Qrat0r

    Nowy forumowicz

  • Smakowicze
  • Pip
  • 3 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 07.06.2012 - 12:37

Na pewno wykorzystam ten przepis na osłodę życia studenta

#4 LewTolstoj

LewTolstoj

    Stały bywalec

  • Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPip
  • 64 postów
  • Płeć:Kobieta

Napisano 08.04.2013 - 21:56

ja polecam zrobienie nalewek, każda ma niepowtarzalny smak.. trzeba co prawda dać im dużo czasu, ale za to jaka satysfakcja!

chyba największa z pigwówki!



#5 figiel

figiel

    figiel

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1522 postów
  • Płeć:Kobieta

Napisano 09.04.2013 - 06:37

... i z malinówki :biggrin:



#6 LewTolstoj

LewTolstoj

    Stały bywalec

  • Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPip
  • 64 postów
  • Płeć:Kobieta

Napisano 09.04.2013 - 09:35

malinówka w tym roku wyjątkowo słodka nam wyszła.. taka kobieca :D



#7 figiel

figiel

    figiel

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1522 postów
  • Płeć:Kobieta

Napisano 09.04.2013 - 09:46

Moja też słodziutka  ...robiłam na spirytusie i na zwykłej wódce ..ta spirytusowa uuuuu baja !!!!



#8 LewTolstoj

LewTolstoj

    Stały bywalec

  • Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPip
  • 64 postów
  • Płeć:Kobieta

Napisano 09.04.2013 - 11:39

my zawsze robimy nalewki z dwóch rodzajów alkoholu, najpierw zalewamy spirytusem, dopiero potem wódką.



#9 Dorota

Dorota

    Przyjaciel Smacznego

  • Administratorzy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 5695 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Śląsk ;)
  • Zainteresowania:Kuchnia i nie tylko ;)

Napisano 09.04.2013 - 12:44

Ale kusicie dziewczynki  :biggrin: to ja jeszcze dorzucę wiśniówkę do tej procentowej kolorowej listy, też jest pycha ;)


Zapraszamy do zapoznania się z naszymi przepisami w extra formie na extra.smaczny.pl

Dlaczego warto? Masz więcej przepisów (ponad 5640). Masz dodatkowe informacje o przepisach (m.in. liczbę kalorii, liczbę porcji, trudność i czas wykonania) oraz dużo ciekawych i sprawdzonych porad (ponad 1470). Możesz dodawać swoje przepisy tworząc swoją Internetową Książkę Kucharską. Oglądasz całą stronę (i nasze forum) bez reklam! I wiele więcej...

Sprawdź teraz extra.smaczny.pl...


#10 LewTolstoj

LewTolstoj

    Stały bywalec

  • Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPip
  • 64 postów
  • Płeć:Kobieta

Napisano 09.04.2013 - 14:35

jasne, to też nasza żelazna pozycja!



#11 Smakija

Smakija

    Stały bywalec

  • Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPip
  • 52 postów

Napisano 08.07.2013 - 18:13

Stanowczo  z takich "wynalazków" lubie najbardziej miodówke :)







Similar Topics Collapse


Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: alkohol, krupnik wyborowy

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych


Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox Otwórz w nowym oknie

@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) pogoda też taka sobie
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) zachęca tylko do spania
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) ale weekend był piękny
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) słońce grzało, a grzało - super pogoda na spacery :)
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) pozdrawiam i miłego dnia życzę :)
@  Peerph : (31 marzec 2014 - 18:53) Gdzie najlepiej sie kierowac na studia gastronomiczne w stolicy i okolicy ?
@  AnnaK : (01 kwiecień 2014 - 12:19) Podałam Ci SGGW w W-wie. Z Google nie chcesz skorzystać, więc zatrudnij się w restauracji z dobrą kuchnią i w myśl zasady praktyka czyni mistrza ucz się zawodu w ten sposób.
@  Peerph : (01 kwiecień 2014 - 21:11) Dziekuje, ale odpisalem Ci tez godnie. Przeciez na cala stolice nie moze byc tylko jedna uczelnia godna polecenia. Mi nie chodzi glownie o umiejetnosci, a raczej o to, co lepiej bedzie dla przyszlego pracodawcy, bo, ze by dobrze gotowac nie trzeba sie az tak trudzic, jak sie ma jakies juz umiejetnosci.
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:55) Witajcie :)
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) Jak tam u Was przygotowania do Świąt??
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) ja już "prawie" wszystko posprzątałam ;)
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) teraz przygotowuję sobie listę świątecznych potraw
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) potem zakupy
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:57) a jutro zawijam rękawy i wchodzę do kuchni.... pffffff ;)
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:41) Witaj! Niestety mam już jutro gości, juz dziś muszę zabrac się do gotowania, lasagne z karczochami.... ale w sobotę chcę zabrać się za Twoje Coasto, Dorotko, warstwowe z toffi, więc kombinuje nad tym toffi...
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:41) (nie jestem w stanie kupić mleko skondensowane, też chrzanu nie ma!!!)
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:42) Pozdrawiam wszystkich serdecznie i życzę Radosnego Alleluja!
@  Dorota : (22 kwiecień 2014 - 15:35) Witam :)
@  Dorota : (22 kwiecień 2014 - 15:36) oj oj z tym mlekiem to czasami tak jest jak potrzeba to akurat go nie ma, ale w supermarketach zawsze jest :)
@  stranka1976 : (22 kwiecień 2014 - 22:40) https://www.facebook...16899925234561/ Witamzapraszam do bardzo fajnej grupy o gotowaniu i z poradami na temat kuchni-do dzielenia się przepisami i poradami "coś smacznego i niedrogo"