Skocz do zawartości


Zdjęcie
- - - - -

Jak Zrobić W Domu Dobry Smaczny Alkohol

alkohol krupnik wyborowy

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13 odpowiedzi w tym temacie

#1 JacekBiesiadzinski

JacekBiesiadzinski

    Nowy forumowicz

  • Smakowicze
  • Pip
  • 6 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Strzegom, Dolny Śląsk
  • Zainteresowania:gotowanie

Napisano 21.02.2012 - 22:16

Krupnik Wyborowy


Jakiś czas temu wpadł mi w ręce przepis na krupnik domowej
roboty. Postanowiłem, że spróbuje zrobić i sprawdzę na sobie
jak to będzie smakować. Przez cały czas pracy przy alkoholu
nie byłem do końca przekonany czy dobrze robię, ale gdy
spróbowałem, to natychmiast zapomniałem o wszystkich obawach
i niepewnościach bo efekt był piorunujący.

Niedawno robiąc porządki znalazłem ten przepis i pomyślałem,
że udostępnię go na blogu. Może będziecie chcieli zrobić sobie
w domu smaczny i rozgrzewający alkohol na zimowe mroźne wieczory.

Krupnik wyborowy

Zestaw na 1 litr wódki o mocy 45%
  • 500 g miodu pszczelego
  • 500 ml spirytusu o mocy 95%
  • 5-10 ml zaprawy korzennej
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 200 ml wody
Zaprawa korzenna
  • 3 g cynamonu
  • 1 g goździków
  • 3 g imbiru
  • 2 g gałki muszkatołowej
  • 1 laska wanilii
Sposób przygotowania

1. 100 ml spirytusu o mocy 95% rozcieńczyć z 50 ml wody, dzięki
czemu otrzyma się 150 ml spirytusu o mocy 60%.
2. Przygotowanie zaprawy: rozdrobnić surowiec przeznaczony na zaprawę,
włożyć do słoja, wlać spirytus, macerować 14 dni, mieszając co drugi
dzień, po czym zlać do słoika.
3. Do emaliowanego garnka wlać wodę, zagrzać na małym ogniu i do gorącej
wody dodać miód. Miód i woda nie powinny sięgać powyżej polowy garnka,
w przeciwnym razie mogą wykipieć.
4. Doprowadzić miód i wodę do wrzenia, gotować kilkanaście minut, aż do
całkowitego zszumowania piany, po czym garnek zdjąć z ognia.
5. Po częściowym ostygnięciu miodu wlać sok z cytryny i zaprawę korzenna,
następnie dodać spirytus, bardzo powoli i stale mieszając.
6. Wódkę przelać do gąsiorka i odstawić na 3-6 miesięcy do dojrzewania,
po czym zlać część wyklarowana, resztę zaś przefiltrować, połączyć z
częścią wyklarowana i rozlać do butelek. A później?

Dołączona grafika
Marzysz o niezależności finansowej? to zobacz tutaj http://uzyj.net

#2 Uzytkownik1

Uzytkownik1

    Stały bywalec

  • Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPip
  • 37 postów

Napisano 09.05.2012 - 17:59

Moja mama jest "specem" od domowych nalewek:) Muszę podrzucić jej ten przepis, na pewno się ucieszy :) Bo ja to potrafię tylko zrobić wódeczkę z limonką i kruszonym lodem z dodatkiem brązowego cukru oczywiście:)

#3 Qrat0r

Qrat0r

    Nowy forumowicz

  • Smakowicze
  • Pip
  • 2 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 07.06.2012 - 12:37

Na pewno wykorzystam ten przepis na osłodę życia studenta

#4 LewTolstoj

LewTolstoj

    Stały bywalec

  • Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPip
  • 64 postów
  • Płeć:Kobieta

Napisano 08.04.2013 - 21:56

ja polecam zrobienie nalewek, każda ma niepowtarzalny smak.. trzeba co prawda dać im dużo czasu, ale za to jaka satysfakcja!

chyba największa z pigwówki!



#5 figiel

figiel

    figiel

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1282 postów
  • Płeć:Kobieta

Napisano 09.04.2013 - 06:37

... i z malinówki :biggrin:



#6 LewTolstoj

LewTolstoj

    Stały bywalec

  • Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPip
  • 64 postów
  • Płeć:Kobieta

Napisano 09.04.2013 - 09:35

malinówka w tym roku wyjątkowo słodka nam wyszła.. taka kobieca :D



#7 figiel

figiel

    figiel

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1282 postów
  • Płeć:Kobieta

Napisano 09.04.2013 - 09:46

Moja też słodziutka  ...robiłam na spirytusie i na zwykłej wódce ..ta spirytusowa uuuuu baja !!!!



#8 LewTolstoj

LewTolstoj

    Stały bywalec

  • Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPip
  • 64 postów
  • Płeć:Kobieta

Napisano 09.04.2013 - 11:39

my zawsze robimy nalewki z dwóch rodzajów alkoholu, najpierw zalewamy spirytusem, dopiero potem wódką.



#9 Dorota

Dorota

    Przyjaciel Smacznego

  • Administratorzy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 4734 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Śląsk ;)
  • Zainteresowania:Kuchnia i nie tylko ;)

Napisano 09.04.2013 - 12:44

Ale kusicie dziewczynki  :biggrin: to ja jeszcze dorzucę wiśniówkę do tej procentowej kolorowej listy, też jest pycha ;)


Zapraszamy do zapoznania się z naszymi przepisami w extra formie na extra.smaczny.pl

Dlaczego warto? Masz więcej przepisów (ponad 6400). Masz dodatkowe informacje o przepisach (m.in. liczbę kalorii, liczbę porcji, trudność i czas wykonania) oraz dużo ciekawych i sprawdzonych porad (ponad 1500). Możesz dodawać swoje przepisy tworząc swoją Internetową Książkę Kucharską. Oglądasz całą stronę (i nasze forum) bez reklam! I wiele więcej...

Sprawdź teraz extra.smaczny.pl...


#10 LewTolstoj

LewTolstoj

    Stały bywalec

  • Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPip
  • 64 postów
  • Płeć:Kobieta

Napisano 09.04.2013 - 14:35

jasne, to też nasza żelazna pozycja!



#11 Smakija

Smakija

    Stały bywalec

  • Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPip
  • 52 postów

Napisano 08.07.2013 - 18:13

Stanowczo  z takich "wynalazków" lubie najbardziej miodówke :)



#12 bober16060

bober16060

    Nowy forumowicz

  • Smakowicze
  • Pip
  • 5 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 07.09.2014 - 09:29

Moja mama jest "specem" od domowych nalewek:) Muszę podrzucić jej ten przepis, na pewno się ucieszy :smile: Bo ja to potrafię tylko zrobić wódeczkę z limonką i kruszonym lodem z dodatkiem brązowego cukru oczywiście:)

w mojej rodzinie od pokoleń robi sie tzw miodówkę. spirytus, miód, goździki, pieprz, rewelacja zwłaszcza zimą.



#13 sebekwita

sebekwita

    Nowy forumowicz

  • Nowi Smakowicze
  • Pip
  • 7 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:sport, kulinaria

Napisano 20.10.2014 - 12:01

Z domowych wyrobów najbardziej smakuje mi pigwówka :)



#14 kingaprzepisy

kingaprzepisy

    Nowy forumowicz

  • Nowi Smakowicze
  • Pip
  • 5 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:wrocław
  • Zainteresowania:podróże, literatura, kulinaria

Napisano 26.10.2014 - 15:47

ja w czerwcu zrobiłam nalewkę truskawkową na białym winie i naprawdę polecam alkohole z tych owoców sezonowych :-)







Similar Topics Collapse


Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: alkohol, krupnik wyborowy

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych


Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox Otwórz w nowym oknie

@  Dorota : (12 listopad 2014 - 17:40) Witaj Figielku :)
@  Dorota : (12 listopad 2014 - 17:40) ja mam to samo.... ;)
@  Dorota : (12 listopad 2014 - 17:40) cały czas myślę, że dzisiaj jest poniedziałek ;)
@  AnnaK : (17 listopad 2014 - 22:07) bo jest poniedziałek :biggrin:
@  Dorota : (18 listopad 2014 - 18:56) aaaaa.... no wczoraj tak ;)
@  Dorota : (18 listopad 2014 - 19:02) ale ten czas leci, już prawie koniec listopada...
@  Dorota : (20 listopad 2014 - 17:26) straszą nas znowu zimą ;)
@  figiel : (21 listopad 2014 - 09:55) faktycznie , ale listopad jest na razie łagodny i mógłby taki zostać
@  figiel : (21 listopad 2014 - 09:56) chociaż teraz te zgniłe pogody nie są zdrowe
@  AnnaK : (21 listopad 2014 - 21:33) ale podobno zima ma byc łagodna
@  AnnaK : (21 listopad 2014 - 21:34) chociaż meteorolodzy nie mogą utrafić z prognozą na 3 dni, to co mówić o kilku miesiącach
@  Dorota : (23 listopad 2014 - 00:10) ;)
@  Dorota : (23 listopad 2014 - 00:11) no własnie, coś im te prognozy ostatnio się nie sprawdzają
@  Dorota : (23 listopad 2014 - 00:11) u nas teraz też brzydka pogoda
@  Dorota : (23 listopad 2014 - 00:11) mglisto, ciemno i deszczowo
@  Dorota : (23 listopad 2014 - 00:12) tylko choróbska się szerzą
@  figiel : (23 listopad 2014 - 11:30) witam ! u nas dzisiaj nieśmiało słoneczko wygląda zza chmur , ale czy da rade się przebić ?
@  figiel : (23 listopad 2014 - 11:32) tak , choróbska się szerzą , ale to już tak jest o tej porze roku .
@  figiel : (23 listopad 2014 - 11:33) moi krewni w piątek znaleźli jeszcze grzyby -sowy-kanie i to ładne zdrowe
@  sosnaxdd : (27 listopad 2014 - 16:44) http://www.smaczny.p...yć/#entry129399