Jolcia Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2012 BISZKOPT ORZECHOWY -5 jajek -5 czubatych łyżek cukru -3 czubate łyżki mąki krupczatki -10 dag orzechów włoskich mielonych -łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić na sztywno , dodać cukier , żółtka , mąkę wymieszną z proszkiem i orzechy. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok 30 minut w 170 C MASA SEROWA -1 kg dobrego sera mielonego ( ja dałam Mój ulubiony z Wielunia) -1/2 litra śmietany kremówki ( schłodzonej) -3/4 szklanki cukru -5 czubatych łyżeczek żelatyny -1/2 szklanki mleka Ser utrzeć z cukrem. Kremówkę ubić na sztywno.Żelatynę rozpuścić w gorącym mleku. Do sera dodać kremówkę i wymieszać łyżką. Dodać żelatynę miksując mikserem. DODATKOWO PRZYGOTOWAĆ -puszkę brzoskwiń -słoik dzemu brzoskwiniowego -ciasteczka petit bery -czekolada mleczna lub gorzka UŁOŻENIE Biszkopt posmarować dżemem- wyłożyć połowe masy- ułożyć ciasteczka- położyć brzoswinie pokrojone w plasterki -wyłożyć resztę masy- posypać tartą czekoladą. Przepis dostałam od sąsiadki i piekłam na święta.Kto spróbował był zachwycony. Zdjęcie dodam wieczorkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorota Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Mniam - zapowiada się bardzo apetycznie, dzięki Jolu :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jolcia Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Oto obiecane zdjęcie. Mam nadzieję ,że ktoś się skusi ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorota Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Wygląda na taki delikatny - super :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jolcia Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Dorotko ciasto jest delikatne i nie słodkie ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorota Opublikowano 7 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2012 Serniczek już zrobiony i zjedzony ;-) Jest pyszny, delikatny - tak jak piszesz Jolu i dobrze schłodzony fajnie sprawdza się w upały :biggrin: Dziękuję za przepis i pozdrawiam :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.