Basia K Opublikowano 11 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2012 <p>Nie wiem,czy już nie podawałam tego przepisu,bo mam go (zaraz sprawdzę dokładnie...) od 1993 roku ( z Biblioteczki Poradnika Domowego) a tak bardzo go lubię,że przynajmniej raz w sezonie muszę go upiec. -Kostka margaryny -Szklanka cukru + 2 łyżki cukru do piany -3 jaja -2 szklanki mąki pszennej -2-3 łyżki śmietany -łyżeczka proszku do pieczenia -ok 1 kg śliwek węgierek Margarynę rozetrzec z cukrem i nie przerywając ucierania dodac kolejno żółtka,mąkę z proszkiem do pieczenia i śmietanę.Ciasto powinno byc gęste. Ubic pianę z białek.Odłożyc 3-4 łyżki piany,a resztę wymieszac z ciastem. Wylac do formy. Na wierzchu ułożyc skórkami do dołu przepołowione i wydrylowane śliwki. Ubic pozostałą pianę z dwiema łyżkami cukru i posmarowac nią wierzch upieczonego ciasta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorota Opublikowano 11 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2012 Wygląda smakowicie to ciasto, dzięki Basiu jak tylko będę miała śliwki to się skuszę :smile: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorota Opublikowano 3 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2012 Witam :smile: Ciasto upieczone i już zjedzone ;-) A wyglądało tak: Pyszne to ciasto, dodatkowo proste i szybkie do zrobienia, dzięki Basiu za ten przepis :smile: Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basia K Opublikowano 8 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2012 Cieszę się,Dorotko,że Ci smakowało. Pięknie wyrosło :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorota Opublikowano 10 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2012 Dziękuję Basiu :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.