Chlebek PITA
Rozpoczęty przez AlCIA111, 29.07.2005 10:19
17 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 29.07.2005 - 10:19
Chlebek PITA
Składniki:
25 dkg mąki pszennej
2,5 dkg drożdży
łyżka oleju
sól
Wykonanie:
Drożdże rozkruszyć i rozpuścić w 150 ml letniej wody, dodać połowę mąki, olej, posolić i starannie wymieszać, żeby nie było grudek. Połączyć z pozostałą mąką. Ciasto wyrabiać tak długo, aż nie będzie się przyklejało do rąk. Przykryć je i odstwić do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość, wyłożyć na stolnicę posypaną mąką, uformować wałek, podzielić go na 5-6 kawałków, każdy rozwałkować na płaski krążek. Blachę wyłożyć pergaminem, umieścić na niej chlebki, przykryć, zostawić na 20 min do ponownego wyrośnięcia (po 10 min chlebki odwrócić i przyklepać dłonią, by były płaskie). Piec w bardzo gorącym piekarniku 6-8 min.
Nadzienie do chlebka wg uznania.
Smacznego.
Składniki:
25 dkg mąki pszennej
2,5 dkg drożdży
łyżka oleju
sól
Wykonanie:
Drożdże rozkruszyć i rozpuścić w 150 ml letniej wody, dodać połowę mąki, olej, posolić i starannie wymieszać, żeby nie było grudek. Połączyć z pozostałą mąką. Ciasto wyrabiać tak długo, aż nie będzie się przyklejało do rąk. Przykryć je i odstwić do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość, wyłożyć na stolnicę posypaną mąką, uformować wałek, podzielić go na 5-6 kawałków, każdy rozwałkować na płaski krążek. Blachę wyłożyć pergaminem, umieścić na niej chlebki, przykryć, zostawić na 20 min do ponownego wyrośnięcia (po 10 min chlebki odwrócić i przyklepać dłonią, by były płaskie). Piec w bardzo gorącym piekarniku 6-8 min.
Nadzienie do chlebka wg uznania.
Smacznego.
Napisano 28.07.2006 - 10:15
Dwa przydatne linki:
Sałatka na zimę !!! (podobno nadaje się do chlebka PITA)
Kebab taki jak w pizzeri (tam też można znaleźć przepis na nadzienie do chlebka)
Sałatka na zimę !!! (podobno nadaje się do chlebka PITA)
Kebab taki jak w pizzeri (tam też można znaleźć przepis na nadzienie do chlebka)
Zapraszamy do zapoznania się z naszymi przepisami w extra formie na extra.smaczny.pl.
Dlaczego warto? Masz więcej przepisów (w tej chwili ponad 3300). Masz dodatkowe informacje o przepisach (m.in. liczbę kalorii, liczbę porcji, trudność i czas wykonania). Możesz dodawać swoje przepisy tworząc swoją Internetową Książkę Kucharską. Oglądasz całą stronę (i nasze forum) bez reklam! I wiele więcej...
Sprawdź teraz extra.smaczny.pl...
Dlaczego warto? Masz więcej przepisów (w tej chwili ponad 3300). Masz dodatkowe informacje o przepisach (m.in. liczbę kalorii, liczbę porcji, trudność i czas wykonania). Możesz dodawać swoje przepisy tworząc swoją Internetową Książkę Kucharską. Oglądasz całą stronę (i nasze forum) bez reklam! I wiele więcej...
Sprawdź teraz extra.smaczny.pl...
Napisano 03.01.2008 - 19:20
zrobiłam chlebek wedle przepisu-jest rewelacyjny!!!!Po odkrojeniu wierzchu srodek pusciutki-idealny do nadziewania.
zachecam do zrobienia z podwójnej porcji.
podziekowania dla autora przepisu-5pkt
zachecam do zrobienia z podwójnej porcji.
podziekowania dla autora przepisu-5pkt
Napisano 04.01.2008 - 00:14
Mój syn z synową też go robili
Tylko nie pochwalili
Mówią że nie będą się rejestrować dla jednego postu
a jak coś to na smaczny i i pichcą a mama niech chwali
Mówią że nie będą się rejestrować dla jednego postu
Napisano 07.01.2008 - 08:18
Dzień dobry ,witam wszyskich miło w ten deszczowy poranek ,robiłam ten chlebek ,ale cos nie wyszedł taki jak na zdjeciach,dlaczego?na ile stopni nastawic piekarnik i jak długo go nagrzwać i nie wiem dlaczego taki twardawy był,czy ktos mi doradzi co żle zrobiłam dziekuje za kazda odpowiedz.Ale pomimo mojego "kalectwa kulinarnego" odziwo wszyskie chlebki znikły i smakowało .moze dla tego ze domownicy byli bardzo głodni papa
Napisano 07.01.2008 - 19:57
Przepraszam że tak późno Ci odpisuję ale właśnie wróciłam z pracy
Syn piecze tak jak pizzę w temperaturze 180/200*
A może ciasto było za cienkie , bo jak robił pierwszy raz też zrobił cienkie i wyszły sucharki
Syn piecze tak jak pizzę w temperaturze 180/200*
A może ciasto było za cienkie , bo jak robił pierwszy raz też zrobił cienkie i wyszły sucharki
Napisano 04.02.2008 - 23:09
A powiedzcie mi czy te chlebki mają cienką skórkę czy są grube? Ja jeszcze nigdy nie robiłam takich cudów. Zazwyczaj jadam tortille i to na dodatek (aż wstyd się przyznać) kupne.
Napisano 26.01.2009 - 11:41
Piekłam pitę z troszkę innego przepisu i niestety mi nie wyszła, nie zrobiły się poduchy powietrza tak jak powinny
Ale może spróbuję z tego przepisu ?
Napisano 26.01.2009 - 11:43
Użytkownik amelcia dnia 4.02.2008, 22:09 napisał
A powiedzcie mi czy te chlebki mają cienką skórkę czy są grube? Ja jeszcze nigdy nie robiłam takich cudów. Zazwyczaj jadam tortille i to na dodatek (aż wstyd się przyznać) kupne.
Pita w sumie powinnna być w miarę cienka a charakteryzuje ją kieszonka powietrza w środku. Chlebek się rozcina i w tę kieszonką wkłada się nadzienie.
Napisano 01.06.2009 - 16:35
Super przepis! Łatwy, tani i szybki! Chyba zrobiłam mały błąd i te bardziej rozwałkowane kawałki nie mają kieszonek, ale kilka wyszło idealnie.
Napisano 27.01.2010 - 20:06
Upieklam wczoraj polecam super Magdalena!!!
Napisano 11.10.2010 - 22:41
Ja też spróbowałam i jest naprawde świetny! Nie dość ze łatwy w przyrządzeniu,to jeszcze bardzo szybko się piecze. Polecam każdemu.
Napisano 14.10.2010 - 13:25
Wcześniej robiłam z innego i wyszedł suchar, ale ten jest rewelacyjny
Napisano 17.10.2010 - 18:24
chlebki są rewelacyjne !! idealne do nadziewania
Pozdrawiam autorkę przepisu i POLECAM WSZYSTKIM !!
Pozdrawiam autorkę przepisu i POLECAM WSZYSTKIM !!