Skocz do zawartości


Zdjęcie

szukam przepisu na coś z mięsa mielonego


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 kasiuniaa23

kasiuniaa23

    Nowy forumowicz

  • Smakowicze
  • Pip
  • 5 postów
  • Lokalizacja:Tomaszów Lubelski
  • Zainteresowania:języki obce

Napisano 29.07.2005 - 12:30

Szukam przepisu na cos fajnego i pysznego z mięsa mielonego ponieważ mam bardzo wymagającego męża i chciałbym zrobić mu coś pysznego na obiad. :D 8) tylko nie piszcie przepisu na lasagnie . Pozdrawiam i z góry dzięki :D

#2

  • Goście

Napisano 29.07.2005 - 22:27

Pulpety ziołowe z kurczaka 600 g mielonego mięsa z kurczaka, 1 jajo, 4 ząbki czosnku, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, świeże zioła (natka pietruszki, koperek), 1 łyżka ziół suszonych, do wyboru: majeranek, tymianek, oregano, wywar do gotowania pulpetów (może być z kostki), sól, pieprz Do mielonego mięsa wbijamy jajo, dodajemy posiekany, utarty z odrobiną soli czosnek, siekane świeże zioła i pozostałe przyprawy. Wyrabiamy na jednolitą masę. Formujemy pulpety wielkości dużego orzecha włoskiego. Obtaczamy je w mące ziemniaczanej i wrzucamy do wrzącego wywaru. Gotujemy około 5 minut. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Wywar po gotowaniu pulpetów może być świetną bazą do sosu pomidorowego lub koperkowego. Podajemy z makaronem lub ryżem.

#3 kasiuniaa23

kasiuniaa23

    Nowy forumowicz

  • Smakowicze
  • Pip
  • 5 postów
  • Lokalizacja:Tomaszów Lubelski
  • Zainteresowania:języki obce

Napisano 31.07.2005 - 14:53

dziękuję tyle że potrzebuję przepisu na coś z mięsa mielonego wieprzowego lub wiołowego 8)

#4 Krakusia

Krakusia

    Stały bywalec

  • Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPip
  • 33 postów
  • Lokalizacja:Kraków
  • Zainteresowania:góry

Napisano 31.07.2005 - 16:33

"Paluszki" pieczone na ruszcie
Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego, 1 jako, przyprawy do smaku. Ja preferuje: sól, pieprz, vegete, tymianek, natka z cebulki.
Wyrobić i formować paluszki. Piec na gorącym ruszcie w piekarniku (nie na patelni) na złoty kolor ok 30 min.

Paluszki te są znakomitym dodatkiem do piwa na męskich spotkaniach. Panowie będą Cię za nie uwielbiać 8)
Doskonale smakują do ziemniaków, kaszy...+ surówka.
Plecam :D Krakusia

#5 luśka

luśka

    Nowy forumowicz

  • Smakowicze
  • Pip
  • 3 postów
  • Lokalizacja:warlubie

Napisano 31.07.2005 - 21:52

1/2 kg mięsa mielonego doprawić solą, pieprzem, majerankiem. Wyrobić z jajkiem i tartą bułką. umyte i oczyszczone z nasion czerwone papryki nadziać farszem z mielonego mięsa. Spiąć papryki wykałaczką. Przygotować rosół z kury "Knnor"wg przepisu. Gotować papryki w rosole na małym ogniu około 1/2 godziny. Doskonałe na zimno, jak również na gorąco/ sos zaciągnąć/. SMACZNEGO! 8)

#6 kasiuniaa23

kasiuniaa23

    Nowy forumowicz

  • Smakowicze
  • Pip
  • 5 postów
  • Lokalizacja:Tomaszów Lubelski
  • Zainteresowania:języki obce

Napisano 01.08.2005 - 11:40

dzięki serdeczne za przepisy. Wypróbuję mam nadzieję że mój mąż będzie zadowolony 8) :D

#7 AGA71

AGA71

    Nowy forumowicz

  • Smakowicze
  • Pip
  • 10 postów
  • Lokalizacja:Płock
  • Zainteresowania:muzyka,film,gotowanie,książka

Napisano 16.09.2005 - 09:43

CHili con corne;1/2 kg mielonej wołowiny lub wieprzowiny,1 cebula,puszka pomidorów,puszka czerwonej fasoli,chili,pieprz,sól,przyprawa do dań meksykanskich/KAMIS/. Na oleju podsmażyć mięso rozdzielając widelcem,przełożyć do garnka,następnie dodać podsmazoną na oleju cebulkę,pomidory z zalewa/pokrojone/,i odsaczoną fasolkę.Chwilę dusić,przyprawić.Podawać z pieczywem.W "WASZYCH PRZEPISACH" znajdziesz też mój przepis na ZUPĘ MEKSYKAŃSKĄ bardzo podobnie się ją przyrzadza.Do chili możesz dac też puszkę koncentratu-będzie miało lepszy kolor i smak.SMACZNEGO!!!!!!!!





Similar Topics Collapse

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych


Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox Otwórz w nowym oknie

@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) pogoda też taka sobie
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) zachęca tylko do spania
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) ale weekend był piękny
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) słońce grzało, a grzało - super pogoda na spacery :)
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) pozdrawiam i miłego dnia życzę :)
@  Peerph : (31 marzec 2014 - 18:53) Gdzie najlepiej sie kierowac na studia gastronomiczne w stolicy i okolicy ?
@  AnnaK : (01 kwiecień 2014 - 12:19) Podałam Ci SGGW w W-wie. Z Google nie chcesz skorzystać, więc zatrudnij się w restauracji z dobrą kuchnią i w myśl zasady praktyka czyni mistrza ucz się zawodu w ten sposób.
@  Peerph : (01 kwiecień 2014 - 21:11) Dziekuje, ale odpisalem Ci tez godnie. Przeciez na cala stolice nie moze byc tylko jedna uczelnia godna polecenia. Mi nie chodzi glownie o umiejetnosci, a raczej o to, co lepiej bedzie dla przyszlego pracodawcy, bo, ze by dobrze gotowac nie trzeba sie az tak trudzic, jak sie ma jakies juz umiejetnosci.
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:55) Witajcie :)
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) Jak tam u Was przygotowania do Świąt??
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) ja już "prawie" wszystko posprzątałam ;)
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) teraz przygotowuję sobie listę świątecznych potraw
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) potem zakupy
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:57) a jutro zawijam rękawy i wchodzę do kuchni.... pffffff ;)
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:41) Witaj! Niestety mam już jutro gości, juz dziś muszę zabrac się do gotowania, lasagne z karczochami.... ale w sobotę chcę zabrać się za Twoje Coasto, Dorotko, warstwowe z toffi, więc kombinuje nad tym toffi...
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:41) (nie jestem w stanie kupić mleko skondensowane, też chrzanu nie ma!!!)
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:42) Pozdrawiam wszystkich serdecznie i życzę Radosnego Alleluja!
@  Dorota : (22 kwiecień 2014 - 15:35) Witam :)
@  Dorota : (22 kwiecień 2014 - 15:36) oj oj z tym mlekiem to czasami tak jest jak potrzeba to akurat go nie ma, ale w supermarketach zawsze jest :)
@  AngelaAniela : (23 kwiecień 2014 - 14:42) Niestety, we Włoszech nie ma! Ale udalo mi się samej uzyskac substytut toffi... dziękuję jeszcze raz za przepis i serdecznie pozdrawiam ;-)