Polska pizza
25 dag makaronu,
25 dag sera żółtego,
40 dag kiełbasy,
1/2 kg pomidorów,
4 ząbki czosnku,
sól, pieprz,
łyżka papryki,
2 łyżki tartej bułki,
zielenina
Makaron ugotować w dużej ilości wody, gdy będzie niezupełnie miękki
odcedzić go i przelać zimną wodą. W czasie gotowania makaronu umyć,
sparzyć i obrać ze skórki pomidory, a następnie pokroić je w plastry. Do
niezbyt wysokiej okrąglej żaroodpornej formy wysmarowanej tłuszczem i
wysypanej tartą bułką włożyć makaron, skropić go masłem, posypać tartą
bułką i połową startego sera, następnie ułożyć połowę plasterków
kiełbasy, na nich równą warstwą połowę plastrów pomidorów, posypując
solą, pieprzem, posiekanym czosnkiem i zieleniną. Znów ułożyć warstwę
kiełbasy, na niej plastry pomidorów, posypać przyprawami i pozostałą
ilością sera zmieszanego z papryką, całość wstawić do bardzo nagrzanego
piekarnika na pół godziny. Po wyjęciu posypać zieleniną, podawać
natychmiast.