Skocz do zawartości

aanutka

Smakowicze
  • Postów

    20
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o użytkowniku

  • Płeć
    Kobieta
  • Lokalizacja
    Gorzów Wlkp.

Kontakt

  • Gadu-Gadu
    2724706

Osiągnięcia aanutka

Odkrywca

Odkrywca (4/14)

  • core_badges_ Unikat
  • core_badges_ Unikat

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. dziękuje ci bardzo za odpowieć dla mnie to ważne

    pa pa

  2. Piekarnik musi być nagrzany - do ok.200 stopni. I nie otwieraj go przez pierwsze 15-20 minut. Potem sprawdź patyczkiem, czy będzie suchy /patyk/ po wyjęciu. Nic innego nie przychodzi mi do głowy.U mnie zakalec nie wychodzi - to ulubiona babka mojej rodziny! Pozdrawiam:)

  3. ja bardzo słabo piekę wię dlamnie przepis musi być dokładny czy piekarnik musi bys nagrzany przed włożeniem babki i w jakiej temp piec joanna

  4. No właśnie dlatego m.in. warto zrobic ten sosik! /mniam!/Człowiek całe życie się uczy. Tylko pieczarki polecam obrać z wierzchniej skórki! :D
  5. Piekarnik musi być nagrzany - do ok.200 stopni. I nie otwieraj go przez pierwsze 15-20 minut. Potem sprawdź patyczkiem, czy będzie suchy /patyk/ po wyjęciu. Nic innego nie przychodzi mi do głowy.U mnie zakalec nie wychodzi - to ulubiona babka mojej rodziny! Pozdrawiam:)
  6. Składniki: 4 udka z kurczaka, oliwa, sól, pieprz, papryka słodka, czosnek, 3 łyżki majonezu, łyżka ketchupu, bułka tarta Wykonanie: Udka natrzeć oliwą, przyprawami i wyciśniętym czosnkiem. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wymieszać w kubku majonez z ketchupem, posmarować udka, posypać na wierzchu tartą bułką. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Z początku mięso może być trochę nakryte /np. folią aluminiową/. Kiedy zmięknie, zdjąć przykrycie i poczekać aż wierzch się zarumieni. Podawać do ryżu albo ziemniaków. Smacznego!
  7. Składniki: szklanka mąki pszennej, 5 łyżek mąki ziemniaczanej, 25 dag margaryny, 4-5 jaj, szklanka cukru, łyżeczka proszku do pieczenia, cukier waniliowy, starta skórka z cytryny, rodzynki, tłuszcz i tarta bułka do formy /albo papier do pieczenia/ Wykonanie: Jaja ubić /mikserem/ z cukrem zwykłym, dodać wymieszane 2 rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia i cukier waniliowy. Miksować dalej. Zagotować margarynę i gorącą wlewać do ciasta, nadal ubijając. Dodać skórkę cytrynową i sparzone rodzynki. Wymieszać. Wyłożyć do przygotowanej formy /ja piekę w keksowej - podłużnej/. Posypać cukrem pudrem.
  8. Składniki: 6 kostek filetów rybnych, 2 łyżeczki masła, 2 łyżki ostrej musztardy, 2 łyżki śmietany, 2 łyżki drobno pokrajanych ogórków konserwowych, sól, pieprz. Wykonanie:Żaroodporny półmisek wysmarować masłem. Ułożyć rybne kostki i zapiec w piekarniku /230 stopni C/. Po około 15 minutach wyjąć i odlać powstały płyn. W misce wymieszać musztardę, śmietanę, sól, pieprz i ogórki. Przykryć tym sosem rybę i wstawić półmisek na 10 minut do piekarnika.
  9. Składniki: 5-6 łyżek majonezu, 2-3 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego, 2-3 łyżki musztardy, łyżka koncentratu pomidorowego 30%, pół utartej gałki muszkatołowej, pieprz, sól Wykonanie: Składniki dokładnie wymieszać, doprawić do smaku. /Ilość gałki można zmienić w zależności od upodobań/. Sos ma oryginalny, dosyć pikantny i egzotyczny smak. Podaję go do świeżych warzyw - świetne są szczególnie brokuły, pieczarki, pomidory, ogórki. Polecam!
  10. U mnie było wszystko ok. Te kupne bezy są bardzo różne, patrz przy kupowaniu, czy nie są "scukrzone" - muszą być gładkie i nie mogą się kruszyć. Pozdrawiam!
  11. Składniki: biszkopt - 3/4 szklanki cukru, 3/4 szklanki mąki, 5 jaj, 3 łyżki kakao, płaska łyżka octu, łyżka proszku do pieczenia masa - kostka masła, 2 jaja, 6 łyżek cukru, kartonik małych bezów, 30 dag truskawek świeżych lub mrożonych polewa czekoladowa /ciemna/ WYKONANIE: biszkopt - białka i cukier ubić na sztywną pianę, dodać mąkę, lekko wymieszać. Żółtka utrzeć z octem, dodać kakao z proszkiem do pieczenia. Wlać na przygotowaną blaszkę - upiec. masa - jaja z cukrem ubić mikserem na parze i wystudzić. Dodawać po łyżce do utartego masła. Do kremu stopniowo dodawać truskawki i miksować. Ostudzony biszkopt przekroić, posmarować masą, wetknąc bezów ile się zmieści, nałożyć resztę kremu i przykryć biszkoptem. Lekko docisnąć. Wierzch polać polewą i udekorować resztą bezów.
  12. Czy ktoś z Was może wie, czemu, kiedy piekę sernik z brzoskwiniami - taki z pianą z białek na wierzchu i kruszonką, to czasem piana jest taka, jaka powinna - czyli bezowa, a czasem robi się miękka i gumowata??? Proszę o radę!!!
  13. aanutka

    Sałatka expressowa

    Składniki: 20 dag żółtego sera, 4-5 sporych ogórków konserwowych, puszka groszku, 4-5 jaj ugotowanych na twardo, majonez, sól, pieprz Wykonanie: Ser, jajka i ogórki utrzeć na grubej tarce /ogórki odcisnąć/, dodać odsączony groszek, majonez wg uznania, sól i pieprz do smaku. Wymieszać, schłodzić, podawać. W innej wersji można dodać drobno pokrojoną cebulę lub szczypiorek.
  14. To taki jakby pilaw. Ma bardzo interesujący smak - wpływ cynamonu. Dla osób będących wegetarianami: bez mięsa też jest pyszne! Składniki: 2 piersi kurczaka, 2 torebki ryżu, 1/2 kg cebuli, słoiczek koncentratu pomidorowego, 2 kostki bulionowe, 1/3 kostki masła, oliwa, 1/2 l wody, sól, pieprz, 1 1/2 łyżeczki cynamonu Wykonanie: Mięso pokroić na nieduże kawałki /ok. 1cm/, cebulę w kostkę. Ryż przepłukać w zimnej wodzie. W rondlu rozgrzać oliwę z masłem, włożyć cebulę i mięso. Smażyć na dość dużym ogniu mieszając, przez 3-4 min. Dodać osączony /ale surowy/ryż i smażyć go dopóki nie wchłonie tłuszczu /ok.2 min./. Wlać wodę, wsypać rozkruszone kostki bulionowe. Zagotować. Dodać koncentrat pomidorowy i przyprawy - cynamon !!! Następnie zmniejszyć ogień i gotować na płytce ochronnej, pod przykryciem, aż ryż będzie miękki i wchłonie płyn/ok.15-20 min./ Doprawić pieprzem, solą i w razie potrzeby jeszcze cynamonem. Życzę smacznego!
  15. Zamiast męczyć się ucieraniem, można tu roztopić margarynę i od razu zagniatać ciasto. /margarynę ostudzić/. Sernik jest naprawdę pyszny!
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.