Składniki:
ciasto biszkoptowe:
9 jajek
1 szklanka maki krupczatki
1,5 szkl cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżek kakao
masa:
5 żółtek
1 szkl cukru
cukier waniliowy
kostka masła
1/2 l mleka
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemnieczanej
ciasto biszkoptowe:
białka ubić na sztywno, dodać cukier, ucuerać do rozpuszczenia. dodać żółtka chwile ucierajać. delikatnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. wymieszać, piec ok 45 minut.
masa:
żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, do tej masy dodać wymieszana mąkę pszenną i ziemniaczaną. zagotować mleko, nastepnie wlać utarte zółtka i całośc zagotować, dobrze mieszając by nie powstały grudki. ostudzic. zimny bubyń utrzeć z kostka masła.
biszkopt podzielić na 3 częsci. Na pierwsza wyłożyć częśc masy, truskawki posypać drobnie pokrojana czekolade, nastepnie biszkopt, mocno przycisnąć. znowu dać mase i truskawki oraz czekodale pokrojona i biszkopt. na to posmarować masa, udekorować truskawkami oraz zalać galaretka.