Skocz do zawartości

bassia77

Smakowicze
  • Postów

    24
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Osiągnięcia bassia77

Ciekawy

Ciekawy (3/14)

  • core_badges_ Unikat
  • core_badges_ Unikat

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Możliwe.Sama spodkałam się z tym,że na rynku mamy cukry o różnej słodkości.Najlepiej to stosować niepełną szklankę.Pozdrawiam ciepło :wink:
  2. bassia77

    Niepowtarzalny smak sosu

    Często do sosu,który powstaje podczas pieczenia karczku dodaje pod koniec średniego korniszona lub ogórka kwaszonego,następnie zabielam i sosik pycha ;)
  3. Znam... pyszne,zamiast kukurydzy można jajka na twardo pokrojone w drobną kostkę,ważne aby składniki połączyć delikatnie, tak aby było widać co jest co ;) .Ja podaje tą sałatkę w małych babeczkach- ciasto kruche ale na słono! mniam.Polecam :)
  4. bassia77

    Orzechowiec

    Wiele razy piekłam to ciasto... jest wyjątkowe.Mój przepis troszkę się różni np.orzechy wrzucam świerzo wyłuskane i w dużych kawałkach.. póżniej po upieczeniu gdy kroi sie to ciasto one są miekkie i smaczne.Nie kupuję gotowej masy lecz robię ją tak: 0,5 litra mleka 20 dkg margaryny 3/4 szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej to razez zagotować taj jak budyń ;) Tą masą jeszcze gorącą przekładam placki dając ten z orzechami na górę.Kroi sie na drugi dzień. :) pozdrawiam
  5. Dorotko,, spody do tego ciasta możesz upiec wcześniej np.w czwartek,bedą twarde bo to dzieło miodu,ale po przełożeniu śmietanką juz na drugi dzień ciasto będzie miękkie.Ja przełoże śmietaną wieczorem w piątek ;) .pa
  6. Hej ;) Znów się powtórze co co jajek:muszą być świeże nie chłodnicze! Pieczenie biszkoptu mój sposób:lekko nagrzany piekarnik i poczatkowa faza pieczenia to pieczenie tylko od spodu,wtedy ciasto rośnie i rośnie,pózniej dopiero pieczenie na dwie grzałki bo akurat mam piekarnik elektryczny i już tak do zarumienienia :) biszkopt ma prawo lekko opaść ale nie mam nigdy zakalca przy tym sposobie.Pozdrawiam.
  7. bassia77

    Tulipan

    Witaj :D Wypróbuj może tak jak ja :żółtka ucieram z cukrem tak na kogel mogel :).Następnie ucieram margarynę dodając po łyżce żółtka już połączone z cukrem(cukier ciężko się rozpuszcza może to on powoduje zakalca) ;).kisiel dodaje kupny bez cukru i tak samo budyń.kompozycja ciasta jest podobna do piaskowego i podobnie sie piecze.Ważne też jakiej używasz mąki..najlepsza jest luksusowa,pozatym jajka-nie powino używać się ich od razu z lodówki,najlepiej pozostawić na 1 godz.w tem.pokojowej,również do wypieków najlepsze są jajka świeże nie te chłodnicze.. chłodniczych nie używam do niczego,bo w tej samej cenie mogę kupić świeżutkie,a poznać je łatwo bo ciężko odłącza się żółtko od białka.Pozdrawiam :D .pa
  8. OSOBIŚCIE UWAZAM,ŻE NIE POWINNO SIĘ UMIESZCZAĆ TU PRZEPISÓW ŻYWCEM PRZEPISANYCH Z JAKIEGOŚ INNEGO PORTALU CZY PISMA.JAK ZAUWAZYŁEŚ JESTEM TUTAJ OD NIEDAWNA,MOJE PRZEPISY I PORADY TO SPRAWDZONE I SAME NAJLEPSZE.MYSLE,ŻE KAŻDY POWINIEN PODEJŚĆ DO TEGO CO TU ZAMIESZCZA Z SERCEM,POZDRAWIAM ;)
  9. JESTEM TU OD NIEDAWNA I NIE MAM JESZCZE ZDANIA ;) CHETNIE SKORZYSTAM W MIARĘ SWOICH MOŻLIWIŚCI..POZDRAWIAM :)
  10. TO ZAJĘCIE POZOSTAWIAM MĘŻOWI,,, ZAWSZE PRZEKROI MI CIASTO DOSKONALE..FACET POTRAFI I DO TEGO NAOSTRZY PORZĄDNIE NÓŻ ;)
  11. Witaj :) przeczytaj prosze mój przepis: TOFFI ŚWIĄTECZNE,może to jest własnie to ;) ..POZDRAWIAM BASIA
  12. Witaj :) ja daję do przyżądzanego domowym sposobem zaswasu żurkowego dużo czosnku,podnosi to znacznie walory smakowe i szybciej kiśnie. ;)
  13. CZYTAŁAM tutaj przepis na karpatkę hmm,nie ryzykowałabym. ZAMIESZCZAM SWÓJ wielokrotnie sprawdzony: CIASTO: 1/2 KOSTKI MARGARYNY+SZKLANKA WODY=ZAGOTOWAĆ DODAĆ SZKLANKĘ MĄKI LUKSUSOWEJ CIĄGLE ENERGICZNIE MIESZAJĄC JESZCZE PRZEZ CHWILĘ NA MAŁYM OGNIU DO MOMENTU AŻ NA DNIE GARKA POWSTANIE DELIKATNA SKÓRKA. WYSTUDZIĆ. NASTĘPNIE DODAĆ 5 JAJEK I 1/2 ŁYŻECZKI PROSZKU DO PIECZENIA,ROZMIESZAC ROBOTEM.PODZIELIĆ NA 2 PLACKI. WYSMAROWAĆ MARGARYNĄ BLACHE LUB WYŁOŻYĆ PAPIEREM DO PIECZENIA NA TAK PRZYGOTOWANA BLACHĘ WYŁOŻYĆ CIASTO I ROZPROWADZIĆ LEKKO NA CAŁEJ POWIERZCHNI. PIECZENIE: KONIECZNIE SPRAWDŻ W PORADACH!-OPISAŁAM TAM DOKŁADNIE SPOSÓB :D ! MASA: Z PÓL LITRA MLEKA ODLAĆ 1/2 SZKLANKI RESZTĘ ZAGOTOWAĆ DODAJĄC 1 SZKL.CUKRU. 1 ŁYŻKĘ CZUBATĄ MĄKI ZIEMNIACZANEJ+2 ŁYŻKI PSZENNEJ ROZMIESZAĆ W POZOSTAŁEJ CZĘŚCI ZIMNEGO MLEKA WLAĆ NA GOTUJĄCE SIĘ MLEKO UGOTOWAC JAK BUDYŃ :D 1 MARGARYNĘ ROZETRZEĆ NA MASĘ I DODAWAĆ PO ŁYŻCE ZIMNY TAK UGOTOWANY BUDYŃ.UCIERAĆ AŻ POWSTANIE MASA NA KOŃCU DODAĆ 2ŁYŻKI SPIRYTUSU- MASA STANIE SIĘ BARDZIEJ PUSZYSTA I SMACZNIEJSZA ;) OSTUDZONE CIASTO PRZEŁOŻYC MASĄ,OD RAZU MOŻNA DEGUSTOWAĆ... :) DROBNA UWAGA:UGOTOWANY TAK BUDYŃ ABY NIE STWORZYŁ NA SOBIE SKORUPKI,NAKRYWAMY FOLIĄ SPOŻYWCZĄ,WTEDY PODCZAS UCIERANIA NIE UTWOŻĄ SIĘ NIEPOTRZEBNE GRUDKI. JEŚLI KTOŚ LUBI TO DO ZAKOŃCZONEJ MASY MOŻNA DODAĆ KILKA KROPLI OLEJKU NP. WANILOWEGO. POZDRAWIAM BASIA :D
  14. bassia77

    Karpatka

    Aby ciasto na karpatkę było rewelacyjne należy włożyć je do mocno nagrzanego piekarnika ok.270 stopni.Zacznie błyskawicznie rosnąć,po ok.10 minutach otwieramy drzwiczki i Wypuszczamy Ducha Gór ;) ,ob.niżamy tem.do ok.200 stopni i po 3 mniutach zamykamy piekarnik piekąc nadal ciasto aż do uzyskania mocno złotego koloru.Gwarancja to udane chrupiące ciasto,które nie znaleśnikuje nawet po przełożeniu go masa karpatkową. http://www.smaczny.pl/forum//public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/icon_exclaim.gif
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.