Skocz do zawartości

Doruska

Smakowicze
  • Postów

    13
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Kontakt

  • Gadu-Gadu
    2299295

Osiągnięcia Doruska

Żółtodziób

Żółtodziób (2/14)

  • core_badges_ Unikat
  • core_badges_ Unikat

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Doruska

    Ciasto Kora

    ja piekłam, moga być dwa placki amoze być jeden, wówczas nei przekładasz tylko placek bakaliowy jest na dole. jeśli upieczesz dwa placki to tak jak w przepisie: Na upieczony placek bakaliowy dać trochę więcej niz 1/3, kremu na to delicje maczane w kawie ze alkoholem, na to znow 1/3 kremu i drugi placek bakaliowy, który smarujemy resztą kremu, ukladamy pokrojone w plastry brzoskwinie i dajemy galaretke rozpuszczoną w połowie ilości wody i już prawie ściętą Po paru godzinach w lodówce jest gotowe do jedzenia
  2. Doruska

    "usta"

    spróbuję jeszcze raz:)
  3. Doruska

    "usta"

    upiekłam.takiego zakalca to ja w zyciu nie widziałam .i teraz zastanawiam sie co go mogło spowodowac ? a i do masy troche mniej cukru polecam
  4. Doruska

    "usta"

    dzięki:) jutro robie :D)
  5. Doruska

    "usta"

    Chcę zrobić to ciasto,ale nei rozumiem co zrobić z biszkoptami? wymieszac ,zalać tym ciastem? i na jaką to blachę ? prosz eo mozliwie szybka odp ,bo gości mam jutro :D a te biszkopty to przełożyć dzemem, ułóżyc i zalać ciastem? tak zrozumiałam :D)
  6. ja dodaję łyzkę majonezu ,cebule i tylko 2 jakja:)
  7. Doruska

    Ciasto Kora

    przepis z forum "maluchy" CIASTO: składniki na 2 placki 20 dkg cukru 8 bialek 3 żółtka 10 dkg kokosu 10 dkg rodzynek 10 dkg siekanych drobno orzechów włoskich 1 łyżka maki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić na sztywno dodając cukier, następnie dodać żółtka, proszek do pieczenia i bakalie wymieszane z mąką. Piec ok. 30 minut w wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. [160-170C] Blaszka w oryginale miała rozmiar 24/35cm, ale ja robiłam na takiej wielkiej z piekarnika i też wyszło, tyle że cieniutkie. KREM: Syrop z 1 puszki brzoskwiń + 3 łyżki cukru zagotować. Wymieszać ze sobą: 2 budynie smietankowe(bez cukru) 1 szk. wody 5 żółtek Wlać na gotujący się sok brzoskwiniowy. "Budyn" przestudzić i utrzec z 1,5 kostki masła. Jeśłi zrobi się kożuch należy go przed miksowaniem zdjąć. DODATKOWO: 3 paczki Delicji 0,5 szk. naparu z kawy rozpuszczalnej do ktorego dodać też 0,5 szklanki wódki lub innego alkoholu (2 galaretki brzoskwiniowe Na upieczony placek bakaliowy dać trochę więcej niz 1/3, kremu na to delicje maczane w kawie ze alkoholem, na to znow 1/3 kremu i drugi placek bakaliowy, który smarujemy resztą kremu, ukladamy pokrojone w plastry brzoskwinie i dajemy galaretke rozpuszczoną w połowie ilości wody i już prawie ściętą Po paru godzinach w lodówce jest gotowe do jedzenia. Smacznego
  8. Doruska

    sałatka

    pierś gotowana ,winogrona, obrane migdały,orzechy włoskie ,majonez
  9. 1 paczka zwykłego mleka w proszku (nie może być granulowane!) 500g uwaga bo zwylke sa 400g!! 4 paczki herbatników typu petit beur. garść orzechów włoskich 1 masło roślinne. Może też byc zwykłe masło. 3 łyżki stołowe kakao 1 szklanka cukru 3/4 szklanki wody do dużego gara wsypać mleko w proszku, pokruszone herbatniki i pokruszone orzechy. Wymieszać. Do drugiego garnuszka wrzucić resztę składników. Czyli masło, cukier, kakao i wodę. Rozpuścić, zagotować momencik. Wlewać po trochu uzyskanego płynu do garnka z mlekiem i herbatnikami i szybko mieszać. masa szybko gęstnieje i wymieszanie tego tak, żeby wszystko było w kakaowym kolorze a nie białym od mleka jest wcale nie łatwe. Trzeba to robić szybko i sprawnie. Wymieszaną masę wyłożyc do blachy wyłożonej folią i mocno dociskać, tak, żeby uformować odpowiedni kształt, aby w środku nie było powietrza Wstawić do lodówki. Powinno odstać kilka godzin, żeby stwardniało. Najlepiej jeść następnego dni.
  10. Doruska

    Babka majonezowa

    i znowu: jaka blaszka do tej babki?
  11. na jaką blachę jest ten przepis?
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.