Skocz do zawartości

codogara

Smakowicze
  • Postów

    52
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

  • Wygrane w rankingu

    1

Ostatnia wygrana codogara w dniu 23 Kwietnia 2014

Użytkownicy przyznają codogara punkty reputacji!

Informacje o użytkowniku

  • Płeć
    Mężczyzna

Ostatnie wizyty

Blok z ostatnimi odwiedzającymi dany profil jest wyłączony i nie jest wyświetlany użytkownikom.

Osiągnięcia codogara

Entuzjasta

Entuzjasta (6/14)

  • Pierwszy post
  • Współtwórca
  • Starter dyskusji

Najnowsze odznaki

5

Reputacja

  1. Polecam ciekawy i niebanalny sposób na urozmaicenie zwykłej pomidorówki: Składniki: 4 pomidory malinówki lub puszka pomidorów 1 czerwona papryka 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego 1 łyżka słodkiej sproszkowanej papryki po 1 łyżeczce: bazylii, tymianku, oregano sól, pieprz, cukier 3 łyżki octu balsamicznego masło ostra papryka w proszku kwaśna śmietana 18% Przepis na zupę pomidorową z lanymi kluskami: Zaczynamy od zeszklenia na maśle posiekanej w drobną kostkę cebuli. W międzyczasie na palniku gazowym lub w piekarniku zaczynamy opalać skórkę z czerwonej papryki (musi być cała czarna). Po kilku minutach na patelnię wędrują pokrojony z kosteczkę czosnek oraz wszystkie zioła i sproszkowana słodka papryka... Dalszej części przepisu oraz składników i przepisu na lane kluski szukajcie na: http://www.codogara....anymi-kluskami/
  2. Składniki: biszkoptowy spód (przepis na biszkopt idealny) słoiczek dżemu agrestowego (lub dowolnie innego, byle był kwaskowy) 330 ml słodkiej śmietanki 30% 3 łyżeczki cukru pudru sok z połowy cytryny 2 łyżeczki cukru pudru 0,5 kg truskawek 2 galaretki truskawkowe wiórki kokosowe Przepis na biszkoptowy tort z truskawkami i bitą śmietaną: Zaczynamy od rozcięcia biszkoptu na trzy równe części. Następnie skrapiamy każdą część roztworem (pół szklanki wody + sok z połowy cytryny + 2 łyżeczki cukru pudru). Pierwszą warstwę przekładam kwaskowym dżemem agrestowym. Przykrywam spodem, na którym układam przecięte na pół truskawki... więcej na: http://www.codogara.pl/4213/przepis-na-biszkoptowy-tort-z-truskawkami-i-bita-smietana-video/
  3. Składniki: 6 jajek 1 szkl. cukru 1,5 szkl. mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu 3 łyżki oleju Przepis na biszkopt idealny: Zaczynamy od ubicia piany z 6 jajek na bardzo sztywno. Gdy nad naszą głową będzie można wykonać trik obróconej miski (i nic nam włosów nie zabarwi na biało) można dodać cukier. W momencie, gdy nie będzie już czuć kryształków cukru w bezie można wlać 6 żółtek rozrobionych z 1 łyżeczką octu... Po więcej zapraszam na: http://www.codogara.pl/4083/biszkopt-idealny-video/
  4. Zapraszam na pyszne ciacho: Składniki: 0,5 kg rabarbaru 2,5 szkl. mąki tortowej pszennej 1 szkl. cukru 1 cukier waniliowy 1,5 szkl. oleju 3 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek sól wiórki kokosowe Konfitura rabarbarowo ? truskawkowa: 2 gałązki rabarbaru 30 dag truskawek cukier waniliowy 3 łyżki białego słodkiego wina Przepis na ucierane ciasto z rabarbarem: Myjemy i obieramy rabarbar z zewnętrznych włókien. Następnie kroimy go w kawałki szerokości 1 cm i zasypujemy kilkoma łyżkami cukru.... po dalszą część przepisu zapraszam na: http://www.codogara....e-z-rabarbarem/
  5. Zapraszam na pyszne gołąbki: Składniki: 60 dag mięsa mielonego (łopatka) 100 g ryżu basmati połówka małej główki kapusty sól, pieprz papryka słodka i ostra majeranek 1 jajko 1 łyżka bułki tartej Sos włoski: puszka pomidorów 1 mała marchewka 1 duża cebula 4 ząbki czosnku oregano, tymianek, bazylia (najlepiej świeże) 1 duża papryka oliwa z oliwek Przepis na gołąbki bez zawijania z włoskim sosem: Zaczynamy od poszatkowania drobno kapusty (jeśli mamy starą kapustę, tzw. byczą głowę ? uprzednio poszatkowane liście obgotowujemy we wrzątku ok. 15 minut)..... resztę przepisu znajdziecie na: http://www.codogara....-wloskim-sosem/
  6. Składniki: Kruche ciasto: pół kostki margaryny Kasi 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szkl. cukru 3 żółtka Masa serowa: pół kostki margaryny Kasi 1 kg sera śmietankowego (najlepiej już zmielonego lub można samemu zmielić) 200 g sera białego niemielonego 2 budynie śmietankowe bez cukru 1 i 1/2 szkl. cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 9 jajek sok z połowy cytryny 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% mała paczka rodzynek 1 puszka brzoskwiń wiórki kokosowe, czekolada, krem balsamiczny (do dekoracji) Przepis na sernik z brzoskwiniami: Przepis na ciasto kruche znajdziecie na mojej stronie: www.codogara.pl. Przygotowanie masy serowej zaczynamy od utarcia mikserem margaryny z cukrem i żółtkami (dobrze jest, gdy margaryna ma temp. pokojową). Ilość jaj zależy od ich wielkości. Masę łączymy ze stopniowo dodawanym serem. Ser śmietankowy dodajemy od razu, zwykły uprzednio mielimy. Następnie dokładamy budynie, sok z cytryny, ekstrakt waniliowy, śmietanę oraz namoczone w rumie rodzynki. Oddzielnie ubijamy pianę z białek. Delikatnie łączymy masę z białkami za pomocą gałki. Na dnie lekko wystudzonego ciasta układamy pocięte w plasterki brzoskwinie, całość zalewamy masą serową. Pieczemy w temp. 180 st. C przez ok. 1 godzinę (używam klasycznej średniej prostokątnej foremki lub tortowej). Dekorujemy rozpuszczoną czekoladą posypaną wiórkami kokosowymi. Zwieńczeniem oraz świetnym kontrastem smakowym jest krem balsamiczny. Smacznego http://www.codogara.pl/3692/sernik-z-brzoskwiniami/
  7. Składniki: 2 średnie polędwiczki wieprzowe olej papryka słodka, ostra (sproszkowane) papryka czerwona i zielona suszona w płatkach gorczyca biała kolendra suszona czosnek pieprz biały i czarny kminek tymianek suszony sól bazylia suszona pasta jajeczna śmietana Przepis na shoarmę z polędwiczek wieprzowych: Polędwiczki kroimy w cienkie plastry w poprzek włókien, a następnie w ok. 2 cm paski. Mięso marynujemy w mieszance przypraw: 4 łyżki słodkiej papryki + po pół łyżeczki każdej z pozostałych przypraw. Mięso zalewamy kilkoma łyżkami oleju i mieszanką przypraw. Marynujemy minimum 1 h. Następnie smażymy na mocno rozgrzanej suchej patelni (kilka minut). Podajemy z gotową pastą jajeczną zmieszaną z jedną łyżką kwaśnej śmietany. Smacznego http://www.codogara.pl/3663/shoarma-z-poledwiczek-wieprzowych/
  8. codogara

    Zupa Krem Z Pora

    Składniki: 1 litr bulionu (drobiowy lub warzywny) 3 pory (tylko białe części – inaczej nie uzyskamy ładnego koloru) 1 cebula pół marchewki 1 ziemniak 100 ml śmietanki 30% masło sól, pieprz gałka muszkatołowa grzanki lub groszek ptysiowy Przepis na zupę krem z pora: Wykorzystujemy tylko białe części pora, które przecinamy wzdłuż na pół, a następnie siekamy na cienkie półksiężyce. Na dwóch łyżkach masła dusimy na niewielkim ogniu pora oraz pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Gdy zmiękną wlewamy bulion, dodajemy starte na grubych oczkach marchewkę oraz pokrojony w drobną kostkę ziemniak. Gotujemy aż warzywa zmiękną, po czym wszystko miksujemy. Następnie wlewamy śmietankę, doprawiamy gałką, niewielką ilością soli oraz pieprzem (najlepiej białym) i zagotowujemy. Podajemy z paprykowymi grzankami lub groszkiem ptysiowym. Smacznego. http://www.codogara.pl/3642/arcyprosta-zupa-krem-z-pora/
  9. Składniki: Ciasto: (12 sztuk) kostka masła 250 g mąki pszennej 4 łyżki zimnej wody (opcjonalnie) sól 1 żółtko Farsz: 300 ml śmietanki 30% 3 jajka pęczek koperku 1 duża por opakowanie wędzonego łososia masło chrzan tarty sól, pieprz sok z cytryny Przepis na tartaletki z wędzonym łososiem, porem i koperkiem: Zaczynamy od wyrobienia ciasta: łączymy ze sobą wszystkie składniki (jeśli będzie zbyt suche można dodać zimną wodę, jeśli za bardzo będzie się kleić – dodajemy mąki). Wyrobiony kawałek ciasta wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm i wykrawamy kawałki większe nić pojemność naszych foremek, aby lekko z nich wystawały. Wyłożone ciastem foremki wkładamy do pieca na 10 min (180 st. C) – można na ciasto ułożyć pergamin i wysypać fasolą, aby powstało tzw. białe ciasto, ale nie jest to konieczne. Następnie mieszamy farsz: łączymy ze sobą 200 ml śmietany, 3 jajka, posiekany koper, sól, pieprz – całość dobrze miksujemy. Do lekko przestudzonych tartaletek wkładamy na dno: podduszonego na maśle pora, cienkie plasterki łososia skropionego sokiem z cytryny, a całość zalewamy miksturą do 3/4 wysokości. Pieczemy, aż tartaletki będą złote. Podajemy z lekkim sosem: w rondelku podgrzewamy 100 ml śmietanki z 1 łyżką tartego chrzanu, do tego sól, pieprz. Gdy zgęstnieje, polewamy nim nasze tartaletki. Smacznego. http://www.codogara.pl/3628/tartaletki-z-wedzonym-lososiem-porem-oraz-koperkiem/
  10. Składniki: 1/2 kg mąki pszennej 1,5 szklanki letniego mleka 70 g świeżych drożdży 1 jajko szczypta soli 2 łyżki cukru Przepis na racuchy drożdżowe z domową konfiturą: Do dużej miski wsypujemy całość mąki, pośrodku robimy dziurkę, do której następnie wrzucamy cukier, sól, wlewamy mleko (na razie 3/4 szkl.) i kruszymy drożdże. Odstawiamy, aby rozczyn rósł ok. 20 min. Po tym czasie dolewamy resztę mleka i wbijamy jajko, wszystko mieszamy. Na sam koniec dodajemy ubite na sztywną pianę białko kurze – mieszamy całość. Masa powinna rosnąć ok. 1,5 h. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany (możemy dosypać mąki lub dolać mleka) Kolejnym etapem jest smażenie racuchów. Na rozgrzany olej (jednak nie za mocno, gdyż ciasto spali się z wierzchu, a w środku będzie surowe) kładziemy niewielkie racuszki. Najlepiej nakładać je gorącą łyżką, wtedy nie przywierają do niej. Smażymy na złoty kolor z obydwu stron. Podajemy z malinową konfiturą, najlepiej własnej produkcji. Smacznego. http://www.codogara....itura-malinowa/
  11. Zapraszam na prosty i szybki obiad Składniki: makaron pappardelle opakowanie krewetek black tiger 3 ząbki czosnku pęczek pietruszki puszka pomidorów papryczka chilli świeża bazylia oliwa z oliwek Przepis na pappardelle z krewetkami: Zaczynamy przygotowywanie tej potrawy od lekkiego przesmażenia na oliwie z oliwek posiekanych drobno ząbków czosnku. Po lekkim zezłoceniu dodajemy obrane surowe krewetki, podsmażamy po czym dodajemy sól i pieprz oraz papryczkę chilli posiekaną bardzo drobno. Gdy krewetki dojdą dodajemy puszkę pomidorów oraz posiekaną nać pietruszki. Dusimy kilka minut aż do uzyskania pysznego sosu (warto podkreślić jego smak połową łyżeczki cukru). Całość podajemy z makaronem pappardelle udekorowane bazylią. Smacznego http://www.codogara.pl/3422/pappardelle-z-krewetkami/
  12. można w niektórych sklepach z kuchniami świata, w Internecie lub poprosić kogoś kto akurat był na wczasach w Turcji :)
  13. Składniki: 1 kg buraków włoszczyzna 2-3 jabłka 3 ząbki czosnku sok z cytryny majeranek sól, pieprz ewentualnie goździki, cynamon (wersja świąteczna) Przepis na czerwony barszcz: Przygotowanie barszczu zaczynamy od ugotowania bulionu warzywnego. SEKRET!: aby uzyskać intensywny żółty kolor bulionu bez dodatku Vegety lub innych chemicznych dodatków można użyć: opalonych na gazie połówek cebuli lub szczypty szafranu. Gdy bulion będzie już gotowy dodajemy obrane i pokrojone w ćwiartki buraki. Po 10 min gotowania dodajemy pokrojone w ćwiartki jabłka (ze skórką) oraz ząbki czosnku – całość gotujemy 20 min. Po ugotowaniu odstawiamy na 1 h. Następnie przecedzamy barszcz i doprawiamy do smaku majerankiem, solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Wersja świąteczna: dodajemy razem z burakami małą korę cynamonu oraz kilka goździków. Smacznego http://www.codogara.pl/3346/wysmienity-czerwony-barszcz/
  14. Składniki: 0,5 szklanki cukru pudru 2,5 szklanki mąki pszennej cukier waniliowy (1 łyżka) 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół kostki masła 100 ml gęstej śmietany 12% lub 18% 2 żółtka szczypta soli 1/4 szklanki oleju roślinnego 1 jajko posypki Przepis na kruche ciasteczka: Zaczynamy od wyrobienia ciasta: łączymy ze sobą zimne!!! masło, mąkę, 2 żółtka, olej, cukier + cukier waniliowy, proszek do pieczenia, śmietanę i szczyptę soli. Całości nie wyrabiamy za długo, gdyż masa zacznie się ,,maślić” (wtedy ewentualnie można podsypać mąki). Kolejnym etapem jest podzielenie ciasta na dwie lub trzy równe kule, które zawijamy w oddzielne folie i wkładamy na min. 30 min do lodówki. Następnie nastawiamy piekarnik na 180 st. C i zaczynamy manufakturę! Wyciągamy jedną porcję ciasta, rozwałkowujemy na grubość ok. 3-5 mm i wycinamy foremkami lub szklanką ciasteczka. Gotowe słodkości układamy na wyłożonej pergaminem blasze (można również pergamin lekko zwilżyć olejem). Ciastka smarujemy rozbełtanym jajkiem z odrobiną wody (aby substancja zrobiła się bardziej rzadka). Wierzch dekorujemy posiekanymi orzechami, wiórkami kokosowymi, migdałami lub po prostu samym cukrem. Pieczemy przez ok. 10 min. (Podczas pieczenia jednej partii ciastek oczywiście przygotowujemy kolejne porcje – manufaktura działa dalej). Co do posypek to inwencja ludzka nie zna granic. Smacznego! Więcej na: http://www.codogara.pl/3299/kruche-ciastka-zawsze-sie-udaja/
  15. Wypróbujcie ciekawy przepis na romantyczną gruszkę w winie i wygrajcie butelki wina w KONKURSIE http://www.codogara.pl/3263/konkurs-gruszka-w-winie-video/ Składniki: 1 gruszka 2 kieliszki czerwonego wina pół kieliszka soku z aronii pół tabliczki gorzkiej czekolady 6 łyżek mleka 100 ml śmietany słodkiej 30% 1 łyżeczka cukru pudru Przepis na gruszki w winie: Obieramy gruszkę, powinna być ona jędrna, nie może być zbyt miękka (polecam gatunek: konferencja). Do małego garnka wlewamy wino (najlepiej półwytrawne) oraz sok aroniowy (ja miałem mieszankę aronii, winogron i jabłek). Gdy płyn się zagotuje wkładamy gruszkę i gotujemy ok. 10 min. Po tym czasie wyjmujemy ją do wystygnięcia. Pozostały płyn można zredukować – powstanie pyszny sos. Ja polecam podawać gruszkę z roztopioną na kąpieli wodnej gorzką czekoladą z 6 łyżkami mleka. Całość dekorujemy bitą śmietaną (ubijamy śmietanę 30% wraz z 1 łyżeczką cukru pudru – aby nie powstało masło). Smacznego
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.