cebula
ziemniaki
dwa bakłażany
1 kg mięsa mielonego wołowego
kilka pomidorów
do beszamelu: 3 szkl mleka, 1 szkl rosołu, 4 łyżki mąki, 3 żółtka
trochę sera startego żółtego, ale niedużo
czosnek
oregano
sól
2 łyżki bułki tartej
- kroimy w plastry ziemniaki, bakłażany, pomidory
- bakłażany zmiękczamy, ja to robię w mikrofali
- smażymy na oleju cebulę, posiekany czosnek
- dodajemy mięso i smażymy, przyprawiamy, wsypujemy bułkę tartą, mieszamy, odstawiamy na bok, tak by sos odpłynął
- na dno blachy układamy: ziemniaiki (jeśli ktoś lubi można je lekko podsmazyć), posypujemy oregano
- na ziemniaki układamy bakłażany, posypujemy oregano, pomidory, posypujemy
- wysypujemy na warstwy mięso, posypujemy serem i polewamy beszamelem
beszamel: