Skocz do zawartości

thallia

Smakowicze
  • Postów

    18
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o użytkowniku

  • Płeć
    Kobieta
  • Lokalizacja
    Sląsk

Osiągnięcia thallia

Ciekawy

Ciekawy (3/14)

  • Pierwszy post
  • Współtwórca

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Niestety, klapa:) babka mi sie nie udała. Robiłam wszystko zgodnie z przepisem. W piecu pięknie wyrosła, potem pękła. wszysyko wydawało sie pięknie. Po wyłaczeniu zostawiłam ja troche w piekarniku, z 5 minutek. Kiedy odwracałąm ja z formy, juz wiedziałm ze cos nie tak. Była cieżka, za dużo tłuszczu.... nie wiem czemu:( Cała poszła na smietnik. w srodku wyglądała jak ugotowany budyn. Szkoda, w smaku napewno by była dobra.
  2. thallia

    Masa Do Andruta

    Iwona, następnym razem zrobie masę do wafli wg Twojego przepisu, ale margaryne zastąpie masłem. Ta masa tez musi byc pyszna. Uwielbiam mleko w proszku i wanilię.
  3. Oczywiscie, ze moge podac przepis. Jest on tez na łaciatym mleku w proszku, ale na wypadek, gdyby tego mleka nie było w zasięgu u Ciebie, podaję, piszą ze jest to przepis na każda okazję. Masa kaimakowa 1 szklanka mleka 1 szkl.cukru 1/3 kostki masła 2-3 łyżki kakao 3/4 szkl. mleka w proszku Do naczynia wlac mleko, dodac cukier i masło, kakao. gotować 20 min.Gdy ostygnie dodac mleko w proszku, Kilka razy zagotowac, ciągle mieszac! Przekładac wafle masą na ciepło. Po ostygnieciu masa gotowa do spozycia.
  4. thallia

    Flaczki z drobiu

    Ja równiez robię taka zupe, ale zamiast żołądków daje serca kurzęce( osobno gotowane) no i całego kurczaka oraz przyprawe do flaków. Tez jest pyszna.
  5. Udało się! Faktycznie, trzeba poczekac az masa wystygnie. Masa super. Wafle rozeszły sie w tri miga. Dzis powtórka z pysznej rozrywki:) Dziwne, ze nie pisza tego na opakowaniu.
  6. Dziekuje za radę. Tak zrobie jak piszesz, czyli poczekam az masa wystygnie. Ale tam w przepisie jest podane ze własnie do gotujacego sie dodac to mleko. Czas gotwania cos tez za dlugi mi sie wydaje, bo 20min. Tez tak gotujesz to długo? DZzęki, pozdrawiam:)
  7. Prosze powiedzcie mi jak mam dodac mleko w proszku do masy, wczesniej gotowanej aby nie było grudek. Przepis na mase na wafle znalazłam na opakowaniu mleka w proszku łaciatego. Jest pyszne, ale wychodza grudki, a ja chciałabym, aby masa była jednilita. W skład masy wchodzi: mleko, masło, cukier, kakao, na koncu mleko w proszku. Jak będziecie chciały, to napisze proporcje. Jutro chcę znowu zrobic te wafle, a nie mam pomysłu na to, jak ustrzec sie grudek. Prosze o radę:mrgreen:
  8. Musze o nim pomyślec. Dziekuję za odpowiedź;)
  9. thallia

    Margaryna

    Uzywam jak wiekszość z Was margaryny palma. Kasię rzadko, bo myślę, ze ma ten sam skład co palma, więc niczym się nie wyróznia. No, jedynie ceną. Ostatnio piekłam z przepisu na forum murzynka, za pierwszym razem uzyłam palmy, wyszło wspaniale, rzadko pieklam babki, bo nie wychodziły, ta wyszła:) W zeszła sobote znowu dzieci chciały tego Murzynka, nie miałam palmy, użyłam margaryny mlecznej, tego samego producenta co Palmy. I.....porazka totalna, nie udał sie, nie wyrósł jak poprzednio.Myslałam, z enie ma znaczenia jakiej sie uzyje margaryny, teraz juz to wiem!!! Do kremow daję masło.Zawsze.
  10. Mam pytanie dotyczące malaksera. Czy można w nich wyrabiac ciasto drozdżowe? Strasznie nie lubię go wyrabiać, bo trwa to dosyć długo, poza tym nie cierpię kiedy mam cała rękę ubabraną ciastem. Marzy mi się, aby wszystkie skladniki dac do miski, to się samo uciera, wyrabia, a ja stoję, patrzę, albo w tym czasie robię coś innego:)
  11. thallia

    Rafaello

    Chciałam i ja podać Wam przepis na Rafaello, korzystam z niego dosyć często. Mam go od pani, która zajmuje się wypiekami na rózne uroczystości. Upiec biszkopt z 6 jaj. Przepis kazda posiada juz wypróbowany, ja jestem wciąż na etapie poszukiwania. MASA: 20dag masła 20dag mleka w proszku-niebieskie 20dag kokosu 10dag migdałów-krojonych w płaty 2 łyżki cukru pudru pół szklanki likieru kokosowego 2 białka Dzem ananasowy Wykonanie- biszkopt posmarować dżemem ananasowym. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Gdy powstanie jednolita masa dodać mleko w proszku, migdały, wymieszać.Potem dodac kokos, likier i ubite białka. Wymieszac, rozsmarowac masę na biszkopcie.Zostawić troche kokosu do posypania. Ciasto jest pyszne. Spróbujcie i oceńcie:)
  12. thallia

    Milky Way

    Upiekłam to ciasto i to jest strzał w dziesiątke:))) Jest naprawde pyszne. Dzieciaki powiedziały, że masa naprawdę przypomina prawdziwe milky way. Biszkopt zrobiłam z przepisu Zazuli. Wszysttko bylo okey, ale jakos mi nie wyrósł za duży. Dlaczego? Co robie zle ze mi biszkopty nie rosna. Najpierw urosna potem opadają:grin: Ale ciasto ogolnie jest na szóstkę! Dziękuję serdecznie za podanie tego przepisu na forum.
  13. Zrobiłam. Jest przepyszne:) Dziękuje Doruniu za przepis. Następnym razem zrobię z podwójnej porcji, bo teraz duzo kulek rozdałam dla degustacji. Nie mogli uwierzyć ze to produkt domowej roboty, hihi. Myśleli ze kupne.Oczywiście przepis cieszy sie powodzeniem.
  14. Jakie tu sa fajne przepisy!!! Syn bardzo lubi ziemniaki zapiekane. Kolejny przepis, obiad z głowy. Dziękuję bardzo za inspiracje, bo ostatnio nie mam ich wcale.
  15. I ja dziś robiłam pierogi, a ciasto robię tak: pół kilo mąki szklanka wrzącej wody łyżeczka masła jajko szczypta soli Wrzatkiem zaparzam mąkę, jak ostygnie daje reszte składników. Zawsze mi się udają. Jak zaczełam lepić, tak dzieciaki chciałyby co tydzien. A ja lubię bardzo, ale jeść:wink:))
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.