Ogólnie ja lubię pić kawę z ekspresu. Mamy w domu automatyczny, co sam mieli ziarna i robi z nich napój. Więc najczęściej pijemy espresso. Tu dość ważna jest kawa ziarnista, z jakiej robi się napar. Im świeższa, tym lepsza. Podobno najlepsza jest do miesiąca po paleniu, a niestety większość kaw ma roczną datę ważności. jednak można znaleźć coś dobrego. Kupuję w sklepie internetowym PrzyjacieleKawy Ale wracając do kawowych przepisów, to ja czasami robię taką o smaku cynamonu i orzechów:
Składniki: syrop do kawy o smaku orzechowym (1-2łyżki), kawa zaparzona z 1 łyżki (ok. 100 ml), mleko (ok. 70 ml) i szczypta cynamonu.
Syrop wlać do szklanki, na to kawę, a do tego podgrzane mleko (jeśli ktoś ma spieniacz, to jeszcze lepiej smakuje ze spienionym mlekiem). Dodać cynamon (lekko posypać po wierzchu).