Zapiekanka wyśmienita, wszyscy się zachwycają jej smakiem, więc postanowiłam wstawić na forum
Składniki:
- średnia podwójna pierś z kurczaka
- pieczarki ok. 250g
- mała kostka sera np. gouda
- dużo natki pietruszki, można dodatkowo dać koperek
- zioła prowansalskie, bazylia, oregano
- sól, pieprz
- makaron rurki ok. 1/3 opakowania
- śmietanka 18% duża
Pierś drobno pokroić, przyprawic solą, pieprzem i ziołami. Podsmażyć na oleju. Na patelnie dodać pokrojone w plasterki pieczarki (również doprawione solą i pieprzem) i chwilę smażyć. Następnie na patelnię dodajemy całą śmietanę i dopraiamy ziołami, solą i pieprzem, dodajemy połowę kostki startego sera i mieszamy do rozpuszczenia i powstania gęstego sosu. Na koniec dodajemy do powstałego sosu posiekaną natkę pietruszki, w bardzo dużej ilości. Powstały sos wymieszać dokładnie z ugotowanym makaronem i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Zapiekać ok. 15 min., dodająć 5 min. przed końcem resztę startego sera na wierzch.
Smacznego!