Skocz do zawartości

rudzik

Smakowicze
  • Postów

    5
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Osiągnięcia rudzik

Żółtodziób

Żółtodziób (2/14)

  • Pierwszy post

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Składniki: 0.5-0.7kg twarogu 1kostka margaryny 1szkl.cukru pudru 42 ciastka (zwykłe herbatniki)nie podam ilości paczek bo teraz są paczki po 8 lub 10 sztuk kakao i co kto lubi wiórki rodzynki lub nic WYKONANIE Twaróg zmielić w maszynce dwa razy.Cukier utrzeć z margaryną(może być rozpuszczona ale chłodna wtedy łatwiej utrzeć)dodać zmielony twaróg. Podzielić masę na pół .Do jednej części dodać kakao do drugiej co kto lubi wiórki rodzynki ale niekoniecznie Ułożyć prostokąt z ciastek (3 ciastka na szerokość i 7 na długość) Na ciastka wyłożyć masę kakaową Następnie drugą warstwę ciastek na to białą masę. Zewnętrzne ciastka składamy do środka tworząc trójkątny kształt Polewamy polewą kakaową i posypujemy wiórkami Odstawiamy do schłodzenia i SMACZNEGO
  2. Bardzo dzękuję Halinko za wyjaśnienie już biorę się za pieczenie ciasteczek bo troszkę mnie kuszą jak z resztą wszystkie przepisy na tym forum Pozdrawiam
  3. Halinko możesz zdradzić na jaką grubość rozwałkować placki jesszcze przed zawinięciem? Wydaje mi się że gdzieś około 0.5 cm. ale wolałabym wiedzieć napewno. :grin: Pozdrawiam
  4. rudzik

    Prosty Makowiec

    Dzięki za zaufanie i za zdjęcie to podnosi apetyt i chęć wykonania :) SMACZNEGO
  5. rudzik

    Prosty Makowiec

    Jestem nowym użytkownikiem tego forum więc na przywitanie chciałabym podzielić się z Wami przepisem na makowiec napewno sprawdzonym Podam składniki: 1kg.mąki, 1 paczka drożdży, 1 margaryna (palma), szklanka cukru, szczypta soli,1 jajko, 1,5szkl. ciepłego mleka no i oczywiście mak Dla leniwych :) dwie puszki gotowej masy makowej lub 0,5 kg suchego maku (sparzyć przekręcić przez maszynkę z dodatkiem cukru)WYKONANIE:Wsypać mąkę do niej dodać rokruszonedrożdze, rozpuszczoną margarynę(lekko ciepłą), cukier, sól, jajko, i mleko Szybko wyrobić. Nie czekając aż wyrośnie tylko od razu podzielić na trzy częsci każdą z nich rozwałkować posmarować masą makową zwinąc w rulon Włożyć do blaszek najlepiej keksowych ale niekoniecznie łączeniem w dól posmarować roztrzepanym jajkiem i upiec Ja piekę w temp.170 trzy blaszki jednocześnie około 50 min Smacznego
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.